x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisia lui Ţuţuianu, între nuvelă și execuţie politică

Demisia lui Ţuţuianu, între nuvelă și execuţie politică

de Marius Gîrlașiu    |    07 Sep 2017   •   09:02
Demisia lui Ţuţuianu, între nuvelă și execuţie politică
Sursa foto: Diana Oros

Demisia lui Adrian Ţuţuianu din fruntea Ministerului Apărării, la nici două luni de la învestire, conturează scenariul unei răfuieli interne în culisele PSD. Surse convergente au acreditat ideea că blitzkrieg-ul execuţiei lui Ţuţuianu ar fi fost orchestrat de însuşi Liviu Dragnea, care se temea de ascensiunea baronului dâmboviţean. Fostul ministru al Apărării a fost degradat din toate funcţiile cu influenţă, astfel că va rămâne şi fără şefia Comisiei pentru controlul SRI.

Liviu Dragnea a respins, ieri, drept „nişte nuvele şi istorioare” informaţiile potrivit cărora înde-părtarea lui Adrian Ţuţuianu din fruntea MApN ar fi fost rezultatul unei reglări de conturi în interiorul PSD. Oficial, Dragnea s-a declarat „foarte supărat şi foarte trist” că a pierdut „un ministru foarte bun”, care „se pare că a fost victima unei greşeli de comunicare - sau nu”. Liderul PSD a povestit că el se afla la masă cu premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu când a izbucnit scandalul declanşat de comunicatul de presă al MApN privind plata drepturilor salariale pentru Armată. De altfel, comu-nicatul în cauză a rămas ieri toată ziua pe site-ul MApN.„Acolo, pe terasă, au început să apară ştirile, a apărut şi comunicatul”, a spus Dragnea, adăugând că l-a rugat pe şeful Executivului să îi cheme pe Adrian Ţuţuianu şi pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pentru a se gândi împreună „care sunt cele mai bune variante” pentru ieşirea din impas. Şeful PSD a admis însă că Ţuţuianu trebuia să-şi asume demisia în condiţiile în care comu-nicatul MApN a pus sub semnul întrebării credibilitatea României în faţa partenerilor NATO.

 

Daddy s-a temut de trădare

Dincolo de discursul public, există surse politice care susţin că decapitarea lui Ţuţuianu ar fi fost opera lui Liviu Dragnea însuşi, în condiţiile în care sena-torul de Dâmboviţa era agreat de preşedintele Klaus Iohannis, lucru pe care şeful PSD nu l-ar fi văzut cu ochi buni. Alte voci apropiate de PSD au relatat că Dragnea era convins că Ţuţuianu unelteşte pe la spate să-i tragă partidul de sub picioare în cazul unei condamnări în dosarul de la ÎCCJ. Liderul PSD ar fi aflat de la apropiaţi că Ţuţuianu reuşise să strângă în jurul său câţiva baroni nemulţumiţi de stilul lui „Daddy”, motiv pentru care a vrut să ucidă din start orice intenţie de preamărire a baronului din fruntea Armatei. Dragnea n-ar fi agreat nici vizita pe care Ţuţuianu urma să o facă în această toamnă în Statele Unite sau faptul că fostul şef al CJ Dâmboviţa era cotat printre miniştrii cu cea mai mare încredere în sondaje. Despre vizita lui Ţuţuianu peste Ocean, liderul PSD a spus, ironic, că „va putea merge şi noul ministru” şi că „va fi primit”. Îndemnat să comenteze aceste informaţii, Dragnea a dat asigurări că nu există niciun pol de putere în PSD, ci doar o structură statutară unde se iau decizii. Cu toate acestea, liderul social-democrat l-a anunţat pe fostul ministru al Apărării că va rămâne şi fără funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, pe motiv că procedurile pentru înlocuirea sa au început de mai mult timp, „aşa cum era firesc”. „Eu nu cred că cineva se gândea că va putea să fie şi ministru, şi preşedinte la Comisia SRI, şi secretar al Senatului”, a comentat Dragnea, pe un ton ironic. Surse politice susţin că şeful PSD i-ar fi promis şefia Comisiei SRI senatorului Claudiu Manda, un apropiat al ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu.

E un gest pe care nu l-aş fi dorit, e un ministru bun, dar un asemenea comunicat nu putea să fie fără urmări, pentru că a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea noastră din cadrul NATO. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

×
Subiecte în articol: adrian tutuianu demisie mapn