x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demitere - Tariceanu da cu Bodu in PD

Demitere - Tariceanu da cu Bodu in PD

de Monica Iordache Apostol    |    20 Ian 2007   •   00:00
Demitere - Tariceanu da cu Bodu in PD

Prima demonstratie a premierului Tariceanu ca el este stapanul Executivului, ceruta imperios de ceilalti lideri PNL, a constat in demiterea democratului Sebastian Bodu de la sefia ANAF, pentru critici aduse ministrului liberal al Finantelor, Sebastian Vladescu.

Seful Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale, Sebastian Bodu, membru PD, s-a trezit a fi prima victima a razboiului politic din ultimele zile. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a demis ieri pe democratul Bodu, din cauza unui interviu publicat de un cotidian central, interviu in care seful ANAF ii critica pe liberali si pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Decizia de ieri este insa efectul presiunilor pe care liberalii le-au facut asupra lui Tariceanu, la sedinta de joi seara a Biroului Politic al PNL, de a pune piciorul in prag si a arata ca el controleaza Executivul. Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu i-a pus lui Tariceanu pe masa interviul in care Bodu afirma ca Vladescu a mentinut taxa pentru prima inmatriculare, desi fusese avertizat de Comisia Europeana ca nu este de acord cu ea, critica introducerea taxei pe viciu si acuza "lipsa de vointa" a partenerilor de guvernare ai PD de a infiinta Agentia Nationala de Integritate. Demiterea lui Bodu a fost ceruta, alaturi de Rusanu, si de Crin Antonescu si Ludovic Orban, afirma surse liberale. Mai mult, Norica Nicolai i-a cerut premierului sa faca o restructurare a Guvernului, iar mesajul tuturor a fost unul razboinic: orice demnitar care va critica PNL va avea aceeasi soarta ca Bodu.

REACTIE INTARZIATA. Pe moment, Tariceanu s-a declarat multumit cu o retractare din partea acestuia, dar ieri premierul a luat decizia de a-l elibera din functie pe seful ANAF si de a cere PD o propunere de inlocuire. Demiterea a fost justificata intr-un comunicat al Executivului prin faptul ca premierul "considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in care este angajat". "Sebastian Bodu a prezentat public recent o serie de pareri personale legate de taxa pe viciu, de taxa de prima inmatriculare si de Agentia Nationala de Integritate, care nu au nici o legatura cu calitatea de secretar de stat in care vorbea, ci erau mai degraba declaratii de natura politica", se afirma in comunicat. Cum premierul a dorit ca masura sa fie pusa imediat in aplicare, a intors din drum documentele publicate in Monitorul Oficial, pentru a fi inclusa si decizia de eliberare din functie.

REPLICA PD. PD il acuza pe Tariceanu ca l-a demis pe Bodu din motive care nu tin de performanta acestuia si ii sugereaza sa analizeze activitatea secretarilor de stat dupa performante si nu dupa considerente politice. "Ii sugeram primului-ministru sa nu arunce guvernarea intr-o criza", se arata intr-un comunicat. Democratii arata ca a fost incalcat protocolul PNL-PD, in baza caruia demiterea nu s-ar fi putut face decat de CNC-ul Aliantei. Luni, conducerea PD va analiza decizia premierului, pe care il acuza de "duplicitate", dupa ce acesta a aratat deunazi ca vrea sa continue proiectul Aliantei.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic bodu