x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demiteri pe banda rulanta

Demiteri pe banda rulanta

07 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Guvernul a schimbat in ultimele zile cinci sefi ai unor institutii ale administratiei publice centrale si locale. Si-au pierdut functiile Alina Anca Balaciu (Registrul Comertului), prefectii Ovidiu Grecea (Bucuresti) si Enache Barbu (Caras-Severin), Mihai Prisacaru (ISCIR) si Constantin Teculescu (CEC). In sedinta de joi, Guvernul a destituit cinci sefi ai unor institutii ale administratiei publice centrale si locale. Si-au pierdut functiile Alina Anca Balaciu (ex-director general al ONRC), prefectii Ovidiu Grecea (Bucuresti) si Enache Barbu (Caras-Severin), Mihai Prisacaru (ex-director ISCIR) si Constantin Teculescu (ex-presedinte CEC).
SILVIU SERGIU, ADRIAN N. IONESCU

Primul nume de pe lista cu demiteri a Guvernului pronuntat de premierul Adrian Nastase a fost ce al directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Alina Anca Balaciu. Miercuri, Nastase a semnalat "deficientele grave in functionarea institutiei, deficiente in activitatea institutiei", iar joi masura a fost dusa la indeplinire de Cristian Diaconescu, ministru al Justitiei. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, Alinei Balaciu i s-a imputat faptul ca nu a colaborat cu institutiile publice. "Executivul a fost receptiv la semnalele pe care presa le-a transmis privind iregularitatile de la Registrul Comertului, precum si la repetatele sesizari ale agentilor economici si institutiilor care au apelat la aceasta institutie", a spus Neagoe. Surse din conducerea ONRC ne-au declarat insa ca lipsa de colaborare cu institutiile publice inseamna de fapt refuzul lui Balaciu de a permite acestora sa acceseze gratuit date de la Registrul Comertului. In replica la decizia Guvernului de a o schimba din functie, fostul director general al ONRC a sustinut ca premierul Nastase a fost dezinformat in privinta activitatii institutiei. "Am convingerea ca, in lipsa unei laborioase si profesionale documentari privind activitatea Registrului Comertului, cei care au prezentat domnului prim-ministru "gravele deficiente" in activitatea acestei institutii l-au dezinformat grav si nu fac decat sa contribuie la diminuarea imaginii Registrului Comertului", a spus Balaciu. Ea a mentionat ca Autoritatea Nationala de Control si Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii au efectuat controale la Registrul Comertului, iar aceste verificari au relevat o imbunatatire a activitatii. Inlocuitorul fostului director general al ONRC nu a fost inca numit.

ISCIR. Directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), Mihai Prisacaru, a fost si el demis joi, prin decizie a Guvernului. Desi Despina Neagoe a precizat ca motivul inlocuirii au fost neregulile constatate in activitatea institutiei, surse din sistem ne-au declarat ca nu atat "neregulile constatate in activitatea institutiei" constituie cauza destituirii directorului Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), Mihai Prisacaru, cat "temperamentul cu care impricinatul a abordat campania energica de control al centralelor termice individuale". Mediile de specialitate coreleaza direct destituirea cu amanarea pana la 31 decembrie 2005 a termenului pana la care detinatorii centralelor termice trebuie sa obtina (re)autorizarea in conformitate cu normele ISCIR.

"Energia si rigoarea provoaca nervozitate", sustin sursele citate, dincolo de dificultatile obiective ale "procedurii in sine", invocate si de secretarul de stat Iulian Iancu. Acesta a fost insarcinat de primul-ministru sa-l demita pe Prisacaru, in absenta din tara a ministrului Dan Ioan Popescu. Interesant este ca, in doar cateva zile, premierul Nastase a solicitat public demiterile a doi sefi importanti de institutii, cei ai Registrului Comertului si ai ISCIR, in absenta titularilor de portofolii, Dan Ioan Popescu, respectiv Cristian Diaconescu. Asa ca misiunile incredintate au fost executate, fara cracnire, de secretarii de stat gasiti la treaba prin ministere, Iulian Iancu si Claudiu Seucan. Iulian Iancu a prezentat joi Guvernului o informare privind programul si modalitatea de desfasurare a autorizarii, reautorizarii si verificarii cazanelor din centralele termice date in functiune. Un nou ordin in domeniu urmeaza sa aduca precizari inclusiv in privinta tarifarii, care a lasat loc speculatiilor. Centralele pana la 70 KW sunt autorizate de firme acreditate de ISCIR, iar preturile practicate pe piata au variat foarte mult de la o firma la alta, intre 1,5 si 2 milioane de lei, a afirmat Iancu. Oamenii de afaceri din domeniu sustin ca obtinerea acreditarii este foarte dificila, fapt pus de oficiali pe seama importantei sigurantei in functionare a echipamentelor.

Potrivit lui Iulian Iancu, pana in prezent au fost reautorizate aproape jumatate dintre centralele termice existente. Sunt in functiune 650.000 de centrale termice de apartament si peste 19.000 centrale mai mari de 70 de KW.

CEC. Ultimul sacrificat a fost presedintele CEC, Constantin Teculescu, care a fost inlocuit cu Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. Lui Teculescu, Guvernul i-a oferit un post in diplomatie, a anuntat ieri, la videoconferinta cu prefectii, premierul Adrian Nastase. "Domnului Teculescu stiu ca i s-a oferit - si as sustine o astfel de idee - un post in diplomatie", a precizat Nastase.

PREFECTUL GRECEA, INLOCUIT CU DARABONT

A urmat eliberarea din functie a prefectului Capitalei, Ovidiu Grecea, care a fost inlocuit cu fostul primar al Sectorului 6, Dan Darabont. Cazut in dizgratia PSD Bucuresti dupa ce a intrat in conflict cu fostii primari de sectoare ai partidului de guvernamant, Grecea va fi trimis sa ocupe functia de consul general al Romaniei la Sidney. El are experienta in diplomatie pentru ca, inainte de a veni prefect, a fost consul al Romaniei la Rio de Janeiro (Brazilia). Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a motivat demiterea lui Grecea prin nevoia de "eficientizare a activitatii din administratia publica a Capitalei". De asemenea, Enache Barbu a fost eliberat din functia de prefect al judetului Caras-Severin, in locul sau fiind numit Gheorghe Cahnita.
×
Subiecte în articol: politic comertului iscir