x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Departamentul de control a averilor mari, "precum IRS-ul american".

Departamentul de control a averilor mari, "precum IRS-ul american".

de Aniela Nine    |    01 Iun 2011   •   19:00
Departamentul de control a averilor mari, "precum IRS-ul american".

Dupa ce in sedinta de Guvern a fost aprobata o hotarare de infiintare a departamentului de control a persoanelor fizice cu averi mari, premierul Emil Boc a explicat la B1 Tv ca respectiva structura se vrea a fi "precum IRS-ul ala american', aluzie la prestanta pe care o are Fiscul american in randul cetateanilor. "Ati vazut vreunul tratat cu ironie acolo?', a intrebat Boc.

Legatura cu Fiscul american nu a fost doar una legata de imagine, Emil Boc lamurind apoi ca americanii au avut si un cuvant de spus in privinta modului in care va functiona acest departament, sI anume la elaborarea criteriilor de risc. Intrebat despre felul in care vor fi "selectati' cei ale caror averi vor fi verificate, Boc a raspuns : "Stiu ca se lucreaza cu experti americani la criterii de risc, este o analiza obiectiva de risc care arata unde sunt persoanele care trebuie investigate, este ca in stiinta. Nu putem pune in spatele fiecarui cetetaen din Romania care ar intra in aceasta categrie cate un inspector de fisc. Stiti ca in America cate un inspector fiscal sta cate 6 luni dupa unul d-asta pe care il verifica? ".
Pornind de la modelul american, Boc si-a exprimat dorinta ca, "in cel mult cativa ani', respectivul departament al ANAF sa devina "extrem de temut'. "Omul va prefera sa -si plateasca impozitul decat sa intre pe mana unui astfel de departamert care sa-l intrebe cum si-a cheltuit banii', a sustinut Boc.

Prin proiectul de modificare a Constitutie prezentat miercuri de Traian Basescu se eliminia caracterul licit al averii.
Presedintele Traian Basescu a explicat ca a tinut la eliminarea prezumarii averii licite din Constitutie doarece acesta a fost "paravanul" sub care averile ilicite nu au putut fi confiscate si a dat asigurari ca noua formula nu inseamna ca se va porni "o cruciada" impotriva averii populatiei."Nu va porni nimeni o cruciada sa vada pensionarii cum stau cu averea, sa vada stiu eu ce muncitori de la uzinele din Pitesti. (...) (Prezumarea dobandirii licite a averii - n.r.) a fost paravanul sub care, desi s-a stiut despre averi dobandite ilicit, nu au putut fi confiscate, iar statul nu si-a putut recupera pierderile de la cei care au fraudat statul", a explicat Basescu.

×