x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au adoptat iniţiativa PNL de abrogare a articolului 276 din Codul penal

Deputaţii au adoptat iniţiativa PNL de abrogare a articolului 276 din Codul penal

18 Feb 2014   •   14:02
Deputaţii au adoptat iniţiativa PNL de abrogare a articolului 276 din Codul penal

Camera Deputaţilor a aprobat marţi proiectul de lege pentru abrogarea articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal cu titlul 'Presiuni asupra justiţiei'.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru abrogarea art 276 cu 285 voturi 'pentru', nouă 'împotrivă' şi 35 de abţineri.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat marţi de la tribuna Camerei Deputaţilor că grupul parlamentar PNL va vota în favoarea proiectului şi a cerut sprijinul şi suportul colegilor săi.

'În calitate de iniţiator, cât şi în numele grupului parlamentar PNL, vreau să cer sprijinul şi suportul tuturor colegilor deputaţi, astăzi prezenţi în sală, care la vot final vor avea de ales între a conserva o dispoziţie din Codul Penal, asupra căreia poate să planeze şi să nască suspiciunea că libera exprimare ar putea să fie încălcată sau eliminarea acestei dispoziţii. Ca atare, consecvenţi valorilor pe care le-am expus de foarte mulţi ani încoace, am susţinut abrogarea art. 276 din Codul Penal, gest firesc care vine în apărarea unor drepturi constituţionale pe care cu toţi dorim să le protejăm. Azi vom vota, noi grupul parlamentar al PNL, în favoarea proiectului şi cu sprijinul tuturor colegilor noştri avem certitudinea că va deveni un CP mai bun', a declarat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, a afirmat că social-democraţii susţin iniţiativa liberalilor.

'Deşi este este o iniţiativă a colegilor de la PNL este un angajament USL. Noi, grupul PSD, socotim că presa nu este nicio o vulnerabilitate, nici un inamic pentru noi mediul politic. Vom susţine proiectul legislativ', a spus Neacşu în plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa liberalilor a fost susţinută şi de grupurile parlamentare PP-DD, PC şi minorităţi.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat cu unanimitate de voturi iniţiativa PNL care prevedea abrogarea articolului 276 din Codul penal privind limitarea libertăţii de exprimare.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a explicat, în dezbaterile din Comisia juridică, că propunerea legislativă de modificare a art. 276 din Codul penal este una convenită în toate grupurile politice.

'Este o îndreptare a unei scăpări din Codul penal, cred că trebuie să dăm în continuare maximă siguranţă libertăţii de exprimare prin presă şi din acest motiv grupul PNL împreună cu celelalte grupuri care îl susţin solicită să adoptăm acest proiect de lege. În conformitate cu dispoziţiile articolului 276, din punctul nostru de vedere s-ar limita libertatea de exprimare a celor care vor să discute aspecte de interes public', a spus Nicolescu.

Art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal prevedea: 'Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă'.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 4 februarie, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

×
Subiecte în articol: codul penal modificari la codul penal