x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au încercat să voteze bărbăteşte în chestiunea maidanezilor, declaraţi "fiinţe simţitoare" de către Parlamentul european

Deputaţii au încercat să voteze bărbăteşte în chestiunea maidanezilor, declaraţi "fiinţe simţitoare" de către Parlamentul european

de Lavinia Dimancea    |    18 Oct 2011   •   16:57
Deputaţii au încercat să voteze bărbăteşte în chestiunea maidanezilor, declaraţi "fiinţe simţitoare" de către Parlamentul european

Deputatii s-au certat astazi mai bine de o ora pe proiectul de lege care permite eutanasierea cainilor fara stapan. Asistati din balcoane de vreo 80 de militanti pentru drepturile animalelor, alesii Camerei au amanat votul asupra proiectului, dar numai dupa ce s-au dat in stamba, reprezentantii Opozitiei si ai Puterii disputandu-si chestiuni procedurale si prevederi regulamentare.

Initiativa care prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan este decisa de administratiile locale dupa consultarea cetatenilor din localitate a intrat pe ordinea de zi a plenului cu propunerea de a fi votata secret.
"Este o bataie de joc. Trebuie sa ne asumam cu barbatie si nu cu lasitate acest vot", a contestat liderul PSD, Victor Ponta, votul "ascuns", propunand sa se voteze deschis, prin apel nominal.
"Domnul Ponta face spectacol", i-a replicat liderul grupului PDL, Mircea Toader, in huiduielile militantilor care afisau de la balcoane pancarde cu "Vot la vedere".
De aici, a inceput o intreaga controversa. Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, a facut-o mincinoasa pe Roberta Anastase pentru ca a spus ca procedura adoptarii legii prin vot secret este o decizie luata prin consens de liderii de grup. "Asistam la o viciere, o violare a Regulamentului", a strigat Nicolaescu, explicand ca votul secret poate fi decis de plen daca este solicitat de presedintele de sedinta sau de un lider de grup.
Roberta Anastase nu s-a sinchisit insa prea mult de parerile liberalului si nici de cele care au mai venit la microfon din partea Opozitiei, pentru ca tot ce sustine ea "e logic", si a supus la vot propunerea democrat-liberalului Mircea Toader privind acordarea unui vot electronic secret. 161 de deputati au fost de acord, 125 impotriva si 3 s-au abtinut.
PSD nu a fost insa de acord cu procedura si a amenintat ca nu participa la vot. Numarandu-si colegii din bancile coalitiei, multe goale, Toader s-a vazut nevoie sa apeleze la strategia clasica de a cere o pauza de consultari.

"Ticalosi pana-n maduva oaselor", vociferau, in timpul pauzei, pe holuri, militantii. "Mor de frica ca va trece legea. M-am intalnit cu un securist azi, care mi-a zis ca am batut drumul degeaba pentru ca legea va trece. E ordin de sus, mi-a spus, de la PDL", se plangea o doamna.
"Lasa, domne, ca nu trece. N-au oameni suficienti. D-aia au cerut pauza", o incuraja un domn. Si cumva a avut dreptate. La finalul pauzei, democrat-liberalii au propus amanarea votului peste doua saptamani, timp in care fiecare deputat "sa solicite admnistratiilor locale sa adune semnaturi" cu privire la necesitatea sau ba a proiectului de lege. "Inainte de a-l intreba pe domnul primar, imi intreb constiinta", a reactionat liberalul Cristian Adomnitei, dand citire unei declaratii a Parlamentului European conform careia "cainii sunt fiinte simtitoare", iar statele membre trebuie sa ia masuri impotriva cruzimii fata de animale. "Conduceti despotic", s-a rastit si liberalul Mihaita Calimente la Roberta Anastase, nemultumit ca va supune la vot noua propunere a PDL si dandu-i peste nas cu o alta prevedere din Regulament. "Ati citit altceva", i-a raspuns insa sec undemeristul Marton Arpad, punand capac intregii dispute, ce s-a concretizat in amanarea votului pe proiectul de lege: 158 de voturi au fost "pentru" (numar insuficient de voturi daca s-ar fi dat vot final pe proiect; ca lege organica trebuie votata de 167 de deputati), 100 impotriva si 7 abtineri. "E bine ca s-a amanat. Decat sa pice...", comenta un militant. "Foarte rau au facut", s-a opus un altul. "Trebuia sa o respinga ca se putea. Daca Parlamentul European a zis ca nu trebuie omorati cainii, ce, noi suntem mai cu mot?!".

×