x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii dau undă verde anchetării ministrului Monica Iacob Ridzi

Deputaţii dau undă verde anchetării ministrului Monica Iacob Ridzi

de Dana Piciu    |    24 Iun 2009   •   00:00

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri, pe articole, hotărârea de înfiinţare a unei comisii de anchetă pentru felul în care a cheltuit ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, banii pentru acţiunilede Ziua Tineretului.



Cei care au propus înfiinţarea acestei comisii de anchetă au fost liberalii, cărora li s-au alăturat ulterior şi reprezentanţii PSD. Înfiinţarea acestei comisii a fost susţinută de toate celelalte partide parlamentare, inclusiv de PD-L.

„Noi nu avem nimic de ascuns, niciodată nu am blocat aflarea adevărului", a spus preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Cu toate acestea, cu doar câteva mi­nute mai târziu, deputaţii PD-L au venit la tribuna Parlamentului şi au spus că înfiinţarea co­misiei nu îşi mai are rostul, deoarece au fost in­formaţi de procurorul general că Parchetul a tri­mis către DNA denunţul împotriva ministrului Tineretului şi nu este cazul să se facă două an­che­te pe acelaşi caz.

Regulamentul Camerei spune însă că activitatea unei comisii parlamen­tare de anchetă încetează în momentul în care se deschide o procedură judiciară pe aceeaşi temă, iar organele de anchetă informează de acest lu­cru Biroul Permanent al Camerei, ceea ce, în ca­zul de faţă, nu s-a întâmplat.

Luni seară, minis­trul Tineretului şi Sportului a recunoscut că exis­tă o sesizare împotriva sa la Parchetul ÎCCJ, care a fost trimisă către DNA. „Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să se finalizeze această anchetă, pentru a demonstra că sunt nevinovată", a spus ea, menţionând că apoi îi va da în judecată pentru denunţ calomnios pe cei care au generat această situaţie.

Declaraţia a fost făcută după ce Ridzi a petrecut câteva ore în biroul preşedinte­lui Ca­merei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea a refuzat să spună dacă îşi va da demisia din funcţie.

O COMISIE PENTRU LINIŞTEA TUTUROR
Pe de altă parte, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat ieri în plen că liberalii au dorit înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciune asupra acestui membru al Guvernului, legat de Ziua Tineretului.

„Toate informaţiile din presă o incriminează pe doamna Ridzi ca având o conduită incorectă în calitatea ei de coordonator de credit. O comisie de anchetă parlamentară nu face decât să limpezească o asemenea situaţie", a explicat Nicolăescu în cadrul dezbaterilor generale privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul Monicăi Iacob Ridzi.

Viceliderul liberal a arătat că o asemenea comisie este şi în avantajul ministrului Tineretului, care va avea posibilitatea să pună la dispo­ziţia comisiei documentele legate de organizarea Zilei Tineretului. Eugen Nicolăescu a mai spus că o comisie parlamentară de anchetă în acest caz „ar face bine tuturor". Înfiinţarea comisiei de anchetă a fost posibilă în urma unei înţelegeri între PNL şi PSD făcută de acum două zile, când chestiunea a fost discutată în Biroul Permanent.

Astfel, PSD s-a angajat să-i susţină pe liberali pentru înfiinţarea comisiei, iar, la schimb, libe­ralii i-au sprijinit pe cei de la PSD în cazul Năs­tase. În acest fel, PSD şi-a impus punctul de ve­dere, şi anume că în dosarul „Zambaccian 1" se votează în plen inadmisibilitatea cererii de reluare a votului şi, numai dacă mai este cazul, în­ceperea urmăririi penale, aşa cum a vrut PD-L.

×
Subiecte în articol: politic înfiinţarea