x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii PDL au dat OK vârstei de pensionare

Deputaţii PDL au dat OK vârstei de pensionare

de Monica Iordache Apostol    |    06 Dec 2010   •   22:32

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat aseară modificarea cerută de preşedintele Traian Băsescu la Legea pensiilor, adică diferenţierea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi. Astfel, deputaţii au hotărât că bărbaţii se vor pensiona la 65 de ani, iar fe­mei­le la 63, deşi cu două luni înainte vo­ta­seră egalizarea vârstei de pensiona­re la 65 de ani pentru ambele sexe.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat modificările doar pe articole, urmând ca azi să fie dat votul final pe ansamblul noii variante a legii. PNL şi PSD s-au opus ieri din răspu­te­ri limitării dezbaterilor la articolele cerute de preşedinte, solicitând reluarea dezbaterii asupra mai multor chestiuni din lege, cum ar fi valoarea punctului de pensie, fără succes însă.

Deputatul PNL Traian Dobre a cerut şi revenirea asupra articolelor legate de stagiul de cotizare, cerând diminuarea lui, iar deputatul PSD Ioan Cindrea a propus ca vârstele de pensio­nare să fie stabilite la 64 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei. La dezbatere a partici­pat pentru un timp şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, căruia i s-a amin­tit că în urmă cu câteva luni susţinea egalizarea vârstei de pensionare pentru că altfel s-ar de­clanşa procedura de infringement din partea Comisiei Europene, îm­po­triva României.

Botiş a replicat în stilu-i bolovănos ceva de neînţeles pentru deputaţii PSD, care l-au şi per­siflat din bănci, după care, la o ju­mătate de oră a şi dispărut din sala de şedinţă. PSD a cerut imperios pre­zen­ţa ministrului la dezbatere, iar de­pu­tatul Cristian Dumitrescu (PSD) a încercat să-i ia la sentiment pe robo­ţeii PDL care se pregăteau să voteze pro­iectul de lege în lipsa ministrului: "Măi oameni buni, ce e cu voi? Asta e maximul de dispreţ! Să plece mi­nis­trul de la dezbaterea Legii pensiilor. De ce aţi mai venit în Parlament?" Apelul n-a avut nici un ecou în orgoliul pedeliştilor. Deputaţii PDL au votat singuri amendamentele la le­ge, în timp ce PSD şi PNL anunţau că pleacă din sală.

×