x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputatul Drulă cere preşedintelui ANCOM informaţii despre implementarea sistemului ELS privind apelurile la 112

Deputatul Drulă cere preşedintelui ANCOM informaţii despre implementarea sistemului ELS privind apelurile la 112

27 Iul 2019   •   11:00
Deputatul Drulă cere preşedintelui ANCOM informaţii despre implementarea sistemului ELS privind apelurile la 112

Deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor, a trimis preşedintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, o solicitare de informare privind implementarea în România a sistemului ELS (Android Emergency Location Service), despre care spune că este o metodă eficientă de localizare a celor care apelează prin telefon serviciul de urgenţă 112.

"Una dintre cele mai eficiente metode de localizare a apelurilor la servicii de urgenţă este Emergency Service Locator de la Google. Funcţionează pe 99% din terminalele cu Android fără instalarea niciunei aplicaţii suplimentare. Principiul e simplu. Odată cu apelarea serviciului de urgenţă, telefonul activează automat serviciul de localizare (prin GPS) şi la scurt timp după încheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea şi latitudinea către serviciul de urgenţă. Conform estimărilor Google, precizia medie este de 56 de metri faţă de 3km în cazul localizării clasice bazate pe celulă/antenă şi puterea semnalului de la terminal aşa cum e recepţionat la turnul GSM. Pentru implementare, nu este nevoie decât de un acord cu Google (gratuit) făcut de operatorii de telefonie mobilă şi de serviciul guvernamental din ţara respectivă. Costurile de investiţie sunt minimale conform Google şi durata de implementare este 2-15 săptămâni", afirmă deputatul Cătălin Drulă, într-o postare făcută vineri seara pe pagina sa de facebook.

El susţine că în România "responsabilitatea pentru a impune operatorilor tehnologiile pe care să le implementeze pentru localizarea apelurilor de urgenţă este la ANCOM, mai exact la preşedintele ANCOM (cf. OUG 34/2008 art. 20). "Ce a făcut ANCOM pentru implementarea ELS în România? Ce au făcut operatorii de telefonie mobilă? În ce stadiu este această implementare în prezent?", adaugă preşedintele comisiei parlamentare, el precizând că a transmis o solicitare oficială de informaţii preşedintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, cu privire la această temă.

Într-o postare ulterioară pe pagina sa de socializare, Cătălin Drulă susţine că o responsabilitate pentru neimplementarea în România a sistemului respectiv au, pe lângă ANCOM, şi Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) şi Ministerul Comunicaţilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

"Să recapitulăm responsabilii pentru neimplementarea AML/ESL (trimitere automată a locaţiei de pe telefon la apelurile de urgenţă): 1) STS - care ar trebuie să fie beneficiarul/destinatarul informaţiilor şi să-şi ajusteze sistemele pentru a folosi informaţia. E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeţi şi de asocierea lui cu apelul de urgenţă. Dar nu, ei stau în blocaje de licitaţii şi contestaţii de ani de zile "pentru modernizarea 112". Dl. VASILCÂ sau predecesorul OPRIŞ ne-ar putea explica cum de se poate mişca în halul ăsta de prost STS-ul?", afirmă deputatul USR în mesajul postat pe facebook.

El menţionează că acest sistem a fost implementat deja în Republica Moldova.

"MCSI - Ministrul comunicaţiilor este preşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţii SNUAU (termenul tehnic pt. serviciul 112). Domnii PETRESCU sau ŞOVA sau dl. adus de la PSD Iaşi, ce-au făcut în Comitet pentru implementarea AML? Ne-ar putea explica vreunul din cei de mai sus cum de vecinii noştri din Republica Moldova au reuşit să implementeze AML înaintea noastră?", mai spune deputatul USR Cătălin Drulă în postarea sa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Drulă ANCOM