x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputatul Ioan Cupşa (PNL): Avem nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale

Deputatul Ioan Cupşa (PNL): Avem nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale

19 Iul 2019   •   16:00
Deputatul Ioan Cupşa (PNL): Avem nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale

Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru al Comisiei juridice, a declarat vineri că este nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale, de o profesionalizare şi de o reîntoarcere a acestei instituţii strict la rolul său.

"Avem nevoie sau nu (...) de o reformă a Curţii Constituţionale a României? CCR fiind unica entitate jurisdicţională constituţională. Este o întrebare practic pe buzele tuturor. S-a vorbit despre depolitizare. Este o abordare corectă atunci când vorbim despre depolitizarea Curţii, ocazionată de dorinţa manifestării unei imparţialităţi a judecătorilor săi. Vom avea nevoie şi de o profesionalizare a Curţii şi o reîntoarcere a CCR strict la rolul său constituţional, cel de garant al supremaţiei Constituţiei. Este regretabil, dar pare-se că în ultimii ani, Curtea Constituţională a devenit un adevărat legiuitor şi este foarte grav acest lucru", a declarat, în conferinţă de presă, deputatul Ioan Cupşa.

Profesionalizarea Curţii înseamnă, a detaliat el, o selecţie dură a judecătorilor, care să dea dovadă de un profesionalism desăvârşit.

"Selecţia să fie una nu doar transparentă, ci să fie una efectivă, iar judecători ai Curţii Constituţionale să ajungă cei mai buni dintre cei buni, fie avocaţi, magistraţi, profesori de drept. Cei mai buni dintre cei buni, subliniez. Va fi probabil nevoie să schimbăm inclusiv acea perioadă de experienţă de la 18 ani, la 21 de ani", a precizat el.

Cupşa a menţionat faptul că în nenumărate decizii ale CCR, în motivări, apare referirea că "este constituţional dacă", urmată de un text.

"De câte ori Curtea Constituţională, sesizată fiind, a introdus astfel de texte în motive s-a comportat ca un adevărat legiuitor. Ne-a spus: asta este norma, aşa trebuie să o aplicaţi, încălcând atribuţiile Parlamentului, a puterii legislative, şi atunci când este vorba de interpretare, încălcând atribuţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a explicat Cupşa.

Deputatul jurist a criticat hotărârea nr.2 a CCR din 18 iulie, pe care a apreciat-o nu numai ca "surprinzătoare", dar şi una care denotă "instabilitate, lipsă de coerenţă şi de constanţă în activitatea CCR".

"Constatăm, de asemenea, o cenzurare nepermisă, nejustificată din punct de vedere constituţional, legal, a voinţei cetăţenilor, exprimată în 26 mai. PNL va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru a respecta voinţa suverană a cetăţenilor astfel cum a fost exprimată în 26 mai. Deci, este nevoie de o reformă a Curţii Constituţionale. Ea, ca instituţie juridică, trebuie regândită, trebuie reaşezată în normalitate, trebuie să rămână aşa cum este rolul ei constituţional, un garant al supremaţiei Constituţiei", a conchis deputatul liberal. AGERPRES

×