x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Derapajele rasiste ale lui Băsescu. CNCD l-a sancţionat cu amendă pe preşedinte, pentru declaraţii datând din 2010

Derapajele rasiste ale lui Băsescu. CNCD l-a sancţionat cu amendă pe preşedinte, pentru declaraţii datând din 2010

de Elena Stan    |    11 Feb 2014   •   21:28
Derapajele rasiste ale lui Băsescu. CNCD l-a sancţionat cu amendă pe preşedinte, pentru declaraţii datând din 2010
Sursa foto: Andrei Alex Moise/Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat cu 600 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a decis luni că declaraţiile făcute de şeful statului în 2010 privind romii care “trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.
Rromii au fost aduşi  în discuţie de Traian Băsescu  şi cu alte ocazii. În iunie 2013, prezent la o dezbatere a femeilor de afaceri, Băsescu a spus că nu înţelege cum femeile rrome pot ţine cinci-şase copii iar românca nu. “Cum Dumnezeu femeia rromă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia rromă”, a afirmat, în iunie, Traian Băsescu. Declaraţiile rasiste ale preşedintelui ţării au stârnit atunci protestele societăţii civile, fiind reclamat şi la CNCD de mai multe ONG-uri.
Protestatarele au fost luate la întrebări de jandarmi, fiind legitimate şi gonite la doar câteva minute după ce au ajuns în faţa Palatului Cotroceni. Jandarmii le-au gonit deoarece au susţinut că protestul lor nu era autorizat.

“Discriminatorii, rasiste, sexiste şi naţionaliste”
Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Acţiune Socială, Asociaţia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială şi Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate au considerat “disciminatorii, rasiste, sexiste şi naţionaliste” declaraţiile făcute de şeful statului la întâlnirea cu femeile de afaceri.
La doar o lună de la înregistrarea acuzelor de rasism, CNCD-ul a decis că declaraţiile lui Traian Băsescu cu privire la natalitate şi la femeia rromă nu constituie un act de discriminare fiind la limita libertăţii de exprimare.
Cu alte cuvinte, Băsescu Traian nu a fost sancţionat nici măcar cu un avertisment de CNCD, de amenda cuprinsă între 2.000-100.000 de lei, aşa cum se aşteptau reprezentanţii ONG-urilor, nici vorbă.

Stereotipuri
Deşi l-au scos basma curată pe Traian Băsescu, membrii Colegiul director al CNCD au reţinut că declaraţia preşedintelui cuprinde stereotipuri negative faţă de rolul femeii în societate şi natalitate, respectiv evoluţia natalităţii la rromi, dezaprobând conţinutul declaraţiei supuse analizei.
Femeia rromă a fost adusă în discuţie de Traian Băsescu şi cu alte ocazii. În 2007, Traian Băsescu a folosit termenul de “ţigancă împuţită” atunci când i s-a adresat reporterului Antenei 1, Andreea Pană. CNCD l-a sancţionat atunci pe Traian Băsescu doar cu un avertisment, deşi expresia a fost calificată de acelaşi Consiliu ca fiind discriminare rasială.
“Preşedintele României a intrat în istorie ca fiind primul şi singurul şef de stat din lume amendat pentru discriminarea romilor pe criteriu etnic, după ce în 2007 a devenit primul şef de stat care a săvârşit o faptă de discriminare etnică a romilor constatată legal, în data de 10 februarie 2014, în urma amenzii aplicate de CNCD pentru afirmaţii discriminatorii la adresa romilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei Romani Criss, remis agenţiei Agerpres.
“Soluţia data de CNCD, pe care o considerăm justă, constituie o confirmare juridică a unei realităţi dure, anume faptul că rasismul la adresa romilor este prezent la cel mai înalt nivel al administraţiei publice. Şi mai arată, din păcate, cât de departe este România de valorile democraţiei şi ale statului de drept ce respectă demnitatea umană şi nu admite discriminare la cel mai înalt nivel de conducere şi reprezentare”, se mai arată în comunicat.
Romani CRISS a depus plângere către CNCD cu privire afirmaţiile Preşedintelui Băsescu din data de 3 noiembrie 2010. CNCD a decis că nu are competentă teritorială de a soluţiona acest caz, soluţie atacată de Romani CRISS şi infirmată de instanţă de judecată care a retransmis dosarul la CNCD, care, în data de 10 februarie 2014, a constatat că declaraţiile Preşedintelui constituie o faptă de discriminare şi a dispus sancţionarea acestuia, explică organizaţia.

Ce scrie presa internaţională despre caz

Decizia CNCD de a-l amenda pe preşedintele Traian Băsescu pentru declaraţii discriminatoare la adresa etniei rrome a făcut înconjurul lumii. “Din cauza declaraţiilor discriminatoare la adresa minorităţii rrome, preşedintele Băsescu trebuie să achite o amendă de 130 de euro. CNCD a dictat această pedeapsă, luând în considerare că Băsescu a făcut mai multe observaţii denigratoare la adresa rromilor”, a declarat pentru agenţia de presă AFP Istvan Haller, membru CNCD. “Preşedintele n-a comentat decizia”, notează jurnaliştii germani de la Die Zeit, într-un articol intitulat “Preşedintele român, tras la răspundere pentru declaraţii rasiste la adresa rromilor”.

“În timpul unei vizite în Slovenia în 2010, Traian Băsescu a declarat că mulţi dintre rromi trăiesc din ceea ce fură. Organizaţiile pentru drepturile omului au catalogat aceste remarci ca fiind rasiste, Băsescu fiind reclamat de Organizaţia Romani Criss”, notează ziariştii de la Neues Deutschland. “Preşedintele român, amendat pentru discriminarea rromilor”, titrează şi Tageszeitung din Berlin.

“Traian Băsescu a fost amendat cu 600 de ron, 185 de dolari, fiindcă a declarat că rromii refuză să muncească şi trăiesc doar din furat. CNCD a refuzat iniţial să dezbată cazul, invocând faptul că Băsescu a făcut declaraţiile în afara României”, scrie Washington Post.

Nu e prima oară
“Mulţi rromi trăiesc la marginea societăţii româneşti în condiţii precare cu acces limitat la serviciile publice de educaţie şi sănătate. Rata şomajului este mare, iar speranţa de viaţă este mult sub media naţională. Nu este prima dată când domnul Băsescu face declaraţii controversate la adresa rromilor. Într-un discurs în ianuarie la Berlin, încercând să apere dreptul la libera mişcare a rromilor în Uniunea Europeană, el a declarat că rromii irită oamenii prin cerşit şi sunt probabil mai problematici decât un bancher care perfectează dispariţia a zeci de miliarde dintr-o bancă. El a adăugat că băncile costă guvernele mult mai mult în timpul crizei financiare”, scoate în evidenţă site-ul televiziunii britanice BBC.

“Preşedintele organizaţiei Romani Criss, Marian Mandache, a subliniat că, deşi amenda este mică, mesajul este cât se poate de clar: Chiar şi un preşedinte de stat va fi tras la răspundere pentru declaraţii discriminatoare”, subliniază austriecii de la Der Standard. “În trecut, Consiliul îl atenţionase deja de două ori pe Băsescu. În anul 2007 el a jignit o jurnalistă numind-o ţigancă împuţită, iar patru ani mai târziu, el a declarat că rromii ar fura în autobuze”, aminteşte tot din Austria, Die Presse.

Minoritate numeroasă
“În România trăieşte cea mai mare minoritate rromă din Europa, cifrată la aproape două milioane de persoane. Rromii sunt supuşi discriminării în multe state UE”, notează jurnaliştii elveţieni de la blick.ch., într-un articol intitulat “Preşedintele român amendat cu 160 de franci pentru declaraţii rasiste”.

“Preşedintele român Traian Băsescu a fost amendat cu 185 de dolari pentru discriminarea rromilor”, informează şi jurnaliştii de la agenţia bulgară de presă Novinite. Informaţia a ajuns inclusiv în Pakistan, unde Daily Times notează că “peste 30 de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au criticat comentariile rasiste ale preşedintelui. Decizia Consiliului este foarte importantă, fiindcă este prima dată când un preşedinte român trebuie să plătească pentru remarcile discriminatoare la adresa rromilor”.

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a comentat decizia de amendare a lui Traian Băsescu în presa din Ungaria. “A fost pentru a cincea oară când s-a depus o plângere împotriva preşedintelui român, majoritatea legate de discriminarea rromilor, dar este pentru prima data când s-a dictat o amendă. Consiliul nu a luat o decizie politică. În ziua de astăzi şi dacă o pasăre se loveşte de un zid deja capătă conotaţii politice. Motivarea sentinţei nu va avea caracter politic, ci va fi construită pe o argumentaţie legislativă, tocmai de aceea am discutat şi despre limitele libertăţii de exprimare. Am amendat deja politicieni din toate partidele şi sunt convins că şi preşedintele aşteaptă de la noi să fim independenţi. Eu personal am votat împotriva amendării, însă am fost în inferioritate numerică. Eu sunt mai apropiat de modelul american din care s-a adaptat cel maghiar şi consider că o amendă ar fi fost întemeiată dacă declaraţiile sale negative ar fi fost recepţionate drept instigatoare la ură”, a declarat Asztalos, citat de Magyar Nemzet.

“Declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa rromilor lezează demnitatea umană. La această concluzie au ajuns membrii CNCD după cea de-a cincea plângere depusă împotriva preşedintelui român. El va fi amendat cu 40.000 de forinţi. Băsescu a atacat deja decizia în instanţă”, precizează index.hu. (D.I)

×
Subiecte în articol: traian basescu rasism