x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Despagubiri pentru pescari

Despagubiri pentru pescari

17 Dec 2004   •   00:00

BISTROE - Romanii pot primi pana la 10 milioane de lei

Pescarii romani afectati de lucrarile la canalul Bistroe vor primi despagubiri sociale de pana la 10 milioane de lei. In Ucraina, pescarii au primit inca de asta-vara de la autoritati despagubiri de cateva sute de dolari.
ALEXANDRU NASTASE

DECIZIE. Fiecare dintre cei 93 de pescari va primi despagubiri in functie de numarul membrilor de familie
Din vara, dupa ce ucrainenii si-au instalat balizele de semnalizare chiar in malul romanesc al Deltei Dunarii, a fost "seceta". "De cand ucrainenii s-au apucat de dragat Dunarea, numai prapad a fost! Strica si cuiburile de pesti, de pe fundul apei, unde se mai ascundea pestele. Probabil nu se va mai putea reface nimic, pentru ca si daca se opresc acum, in clipa asta, tot va dura cel putin o luna pana sa prinzi primul peste" erau vorbele care circulau pe buzele tuturor pescarilor.

FARA SPRIJIN. Desi practic nu mai aveau din ce sa traiasca, pescarii nu au primit nici un fel de ajutor de la autoritati. Nici de la primarie, nici de la consiliul judetean. Asta, desi pe malul celalalt, in Ucraina, pescarii de acolo fusesera despagubiti cu sume de pana la 800 de dolari fiecare. In delta ucraineana traiesc aproximativ 3.000 de pescari. Raspunsul neoficial al autoritatilor romane la gestul autoritatilor de la Kiev era acela ca in Ucraina nu se practica agro-turismul, iar pescarii de acolo traiesc exclusiv din pestele pe care il pescuiesc.

ANCHETE SOCIALE. Situatia s-a schimbat in urma cu doua saptamani, potrivit lui George Pribeagu, director executiv in cadrul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala a judetului Tulcea. "Am realizat un proiect prin care am identificat 109 pescari din localitatile C.A. Rosetti, Letea, Periprava si Chilia Veche, oameni care aveau toate avizele si autorizatiile necesare. Inspectorii nostri si lucratorii de asistenta sociala din fiecare localitate au mers la oameni si au efectuat anchete sociale, astfel incat sa-i gasim pe cei care realizau venituri exclusiv din pescuit si sa le putem acorda despagubiri", a spus, pentru Jurnalul National, George Pribeagu. Proiectul a fost definitivat, iar 93 de pescari au semnat declaratii pe propria raspundere ca traiesc doar din pescuit si au nevoie de ajutor. "Fiecare din cei 93 de pescari va primi despagubiri de pana la 10 milioane de lei, in functie de numarul membrilor familie", a spus directorul Pribeagu. Proiectul a fost aprobat printr-o hotarare de guvern saptamana trecuta si se spera ca banii vor ajunge la oameni inainte de Sarbatori. Intregul proiect va fi sustinut cu bani de la buget, suma totala ce va fi alocata ridicandu-se la 680 de milioane de lei.

MINIMALIZAREA EFECTELOR
Autoritatile romane au anuntat ca vor continua programele de reconstructie ecologica in Delta Dunarii, punand un accent mai mare pe contracararea efectelor produse asupra canalului Bistroe. Se are in vedere crearea unor habitate noi prin restaurarea zonelor umede din Delta, refacerea retelei de canale si reintegrarea in circuitul hidrologic a unor zone economice folosite pana acum pentru agricultura si piscicultura. Expertii au precizat ca lucrarile nu reprezinta o metoda de riposta din partea Romaniei.
ROSTOK-UL, SCOS INTREG
Nava Rostok, scufundata in Delta Dunarii, va fi scoasa intreaga, renuntandu-se la ideea de a mai sectiona epava. Potrivit unor surse din interiorul Consortiului pentru scoaterea navei Rostok, masura a fost luata pentru a se evita depasirea termenului contractual, 1 ianuarie 2005. Potrivit planului initial, epava urma sa fie taiata si scoasa pe bucati. Imediat dupa inceperea lucrarilor insa, a aparut prima problema, cantitatea de mal depusa pe epava fiind mult mai mare decat se credea. Acest impediment a dus la tergiversarea lucrarilor, inginerii renuntand in final la ideea sectionarii.
×
Subiecte în articol: politic pescari