x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Despartiti de Basescu

Despartiti de Basescu

de Monica Iordache Apostol    |    20 Sep 2005   •   00:00
Despartiti de Basescu

Propunerea presedintelui Traian Basescu privind parlamentul unicameral a despartit Alianta PNL-PD. Cele doua partide ar putea merge la Cotroceni, la consultarea sefului statului cu partidele parlamentare, cu mandate diferite.

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca liberalii si democratii ar putea vorbi la Cotroceni pe voci diferite. Intrebat daca cele doua partide vor avea un mandat comun in discutia cu seful statului, Nicolaescu a spus categoric: "Nu, pentru ca aceasta consultare se va face cu fiecare partid parlamentar in parte". Pe langa faptul ca vor merge separat, cele doua partide vor avea probabil si mesaje diferite. In sedinta de ieri a Consiliului de Coordonare al Aliantei PNL-PD, liderii celor doua partide au evitat subiectul revizuirii Constitutiei pentru instalarea unui parlament unicameral, intrucat problema nu fusese abordata in sedintele separate de partid. Abia la sfarsit, vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a incercat sa provoace o discutie in ideea stabilirii unui mesaj comun al celor doua partide, dar premierul Calin Popescu Tariceanu a amanat subiectul, cerand un ragaz pana in aceasta seara, cand se intruneste Biroul Permanent Central al PNL. Surse liberale spun ca cel care a avut ideea mandatelor separate la Cotroceni a fost liderul PD, Emil Boc, care a sustinut ca fiecare partid din Alianta va lua propria decizie in aceasta problema. "Cand l-am sustinut pe Basescu eram in Alianta, nu separat", i-a dat replica liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban.

"ARE NAS". Cel care a refuzat categoric ideea unui parlament unicameral a fost premierul Calin Popescu Tariceanu, iar multe voci din PNL sustin pozitia liderului partidului. Decizia se va lua insa in aceasta seara, in sedinta BPC. Surse din Alianta sustin ca nici democratii nu sunt foarte incantati de propunerea presedintelui, constienti ca punerea ei in aplicare ar insemna sfarsitul politic al multora, dar ca liderul PD, Emil Boc, i-a indemnat sa mearga pe mana lui Basescu, pentru ca "are nas" si "simte el ca o sa prinda la populatie".

Biroul Permanent National al PD a decis ieri sa raspunda invitatiei presedintelui Traian Basescu privind consultarile pe tema organizarii unui referendum pentru trecerea la parlamentul unicameral, idee sustinuta de formatiunea democrata. Boc a enumerat argumentele pentru care PD sustine trecerea la Parlamentul unicameral. El a apreciat ca se impune acest lucru, deoarece actualul sistem bicameral functioneaza ca unul unicameral, ca ar duce la fluidizarea procesului legislativ si la reducerea costurilor care in prezent se ridica anual pe cap de parlamentar la aproximativ 6 miliarde de lei.

SURPRIZA
Premierul Tariceanu a aflat din presa de intentia presedintelui Traian Basescu de a modifica Constitutia pentru ca Romania sa aiba parlament unicameral. "Ar fi fost normal sa ma consulte. Nu stiu de ce nu a facut-o, intrebati-l pe el", a spus Tariceanu la o emisiune difuzata de TVR. Tariceanu sustine ca liberalii nu au discutat inca asupra oportunitatii modificarii sistemului parlamentar, dar ca exista o pozitie "istorica" formulata in 1990 pentru existenta sistemului de democratie parlamentara bicameral. "Trebuie sa vedem daca ne mentinem acest punct de vedere istoric. Problema e ca la noi exista un paralelism intre cele doua camere, ambele fac acelasi lucru. (…) In actuala configurare doua camere nu se justifica, tind sa-i dau dreptate presedintelui Basescu", a mai spus Tariceanu.

CONDITII
PSD va participa la consultarile cu privire la organizarea referendumului propus de seful statului pe tema parlamentului unicameral si va sustine constituirea unei comisii parlamentare pentru revizuirea Constitutiei. Referitor la declaratiile sefului statului care sugerau ca un referendum privind parlamentul unicameral va fi initiat indiferent daca se va ajunge sau nu la un consens cu partidele, liderul, PSD Mircea Geoana, a spus ieri ca o astfel de consultare populara nu se poate face fara implicarea Parlamentului. Liderul PSD a mentionat insa ca formatiunea pe care o conduce e posibil sa-si schimbe decizia de a veni la Cotroceni, daca seful statului nu va accepta sa discute si despre raporturile presedinte/premier si sa puna in discutie problema integrarii Romaniei in UE. (Sidonia Silian)

BLOCAJ
Intentia presedintelui Basescu de a organiza se loveste de prevederile legale. Legea referendumului, 3/2000 prevede ca o consultare populara se poate organiza: pentru revizuirea Constitutiei, pentru demiterea presedintelui si pentru probleme de interes national intre care nu figureaza insa reformarea Parlamentului. Aceasta o poate face numai prin revizuirea Constitutiei, pentru care este prevazuta o procedura exacta. (M.I)
×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintelui unicameral