x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deveselu: scutul dintre NATO şi ruşi

Deveselu: scutul dintre NATO şi ruşi

de Marius Gîrlașiu    |    12 Mai 2016   •   23:31
Deveselu: scutul dintre NATO şi ruşi

Comuna Deveselu din judeţul Olt a devenit de ieri un punct de reper pe harta strategică a lumii. Scutul anti-rachetă de la Deveselu a devenit în sfârşit operaţional şi va proteja teritoriul României şi ţările Alianţei Nord-Atlantice de eventuale atacuri cu rachetă ale inamicilor. “E un sistem pur defensiv”, susţin aliaţii.

Baza militară de la Deveselu a fost construită acum mai bine de 60 de ani prin truda soldaţilor ruşi. Până în 2002, în comuna din Olt a funcţionat o unitate MApN, lăsată apoi în paragină de minister. Ironia istoriei face ca în 2010, la Summitul NATO de la Lisabona, aliaţii să decidă amplasarea scutului anti-rachetă chiar pe locul ridicat acum mai bine de jumătate de secol de soldaţii Armatei Roşii. “Sistemul nostru nu este îndreptat împotriva Rusiei. Geografic şi militar ar fi imposibil. Este un sistem pur defensiv”, a asigurat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezent la ceremonia de inaugurare alături de premierul Dacian Cioloş, ministrul Apărării, Mihnea Motoc şi adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work.

Ruşii se simt ameninţaţi

La Moscova, activarea scutului de la Deveselu a stârnit instant furia oficialilor ruşi. “Amplasarea sistemului anti-rachetă este ea însăşi o ameninţare pentru securitatea Rusiei”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Este o ameninţare directă pentru noi. Toate acestea sunt 1000% direcţionate împotriva noastră”, a acuzat şi preşedintele Comitetului de Apărare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov, în tiomp ce un înalt oficial din Ministerul rus de Externe a declarat că amplasarea scutului “este un pas în plus în procesul de izolare politică şi militară a Rusiei. Nu poate decât să agraveze situaţia deja complicată a relaţiilor dintre Rusia şi NATO”. În replică, aliaţii susţin că sistemul anti-rachetă va proteja NATO de rachetele care pot fi lansate din ţări ca Iranul şi altele din Orientul Mijlociu.

Bani de la americani

Baza de la Deveselu a fost modernizată de la zero de americani printr-o investiţie de aproape jumătate de miliard de dolari la care se vor adăuga câte 20 de milioane anual pentru funcţionarea sistemului. Scutul din Oltenia este pare a unui uriaş sistem defensiv – terestru, naval şi aerian – care prevede amplasarea de interceptoare anti-rachetă şi staţii radar în bazele terestre şi pe navele aliate. În România sunt instalate trei baterii terestre de rachete interceptoare tip SM-3, capabile să distrugă rachete cu rază medie de acțiune.

×
Subiecte în articol: deveselu