x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezbateri - Lentoare la buget

Dezbateri - Lentoare la buget

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    16 Noi 2005   •   00:00
Dezbateri - Lentoare la buget

O prima sedinta pe dezbaterea bugetului pe 2006 a readus in prim-plan un vechi obicei al parlamentarilor: trasul de timp.

O prima sedinta pe dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2006 in plenul reunit al Parlamentului, "onorat" de prezenta primuluiministru si a altor ministri, a readus in prim-plan un vechi obicei al parlamentarilor: trasul de timp.

Sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbaterea proiectului de lege privind bugetul de stat pe anul 2006 nu a fost ieri decat un prilej in plus pentru alesi de a-si etala "experienta" dobandita la dezbaterea Regulamentelor celor doua Camere si, sub ochii premierului Calin Popescu Tariceanu, venit sa sustina pozitia Executivului in privinta bugetului, s-au pornit la "discutii pe procedura."

TIMPI MORTI. Opozitia si-a facut din plin treaba incercand inca de la inceputul sedintei sa mai puna o piedica proiectului de buget, prin solicitarea de retrimitere la comisii. Motivarea, una de neconcordanta: alesii nu pot sa urmareasca proiectul de buget, in conditiile in care proiectul primit de fiecare la cutia postala prevede ca pentru Educatie va fi alocat un anumit procent, de aproximativ 3,8% din PIB, iar intre timp datele problemei s-au schimbat, Executivul promitand alocarea de fonduri suplimentare - 5%. A fost nevoie de explicatia premierului cum ca majorarile respective se vor face pe masura ce se vor prezenta proiecte pe invatamant, ca sa se puna capat discutiilor pe aceasta tema.

ATAC LA HASOTTI. Incercarea senatorului liberal Puiu Hasotti, care a indraznit sa le ceara colegilor limitarea luarilor de cuvant la dezbaterea proiectului pe articole, a declansat atacul. Timp de mai bine de o ora, alesii opozitiei s-au perindat care mai de care, incercand sa aduca contraargumente, acuzandu-l ca acum propune si "modificarea Regulamentului Camerelor", ca a realizat "o capodopera politieneasca de ingradire a cuvantului parlamentar" sau ca vine cu solutii ,,demne de un spital."

PREOCUPARI LUMESTI. In sala, atentia alesilor era captata insa de lucruri mai lumesti: vorbitul la mobil, rasfoitul ziarelor, manuirea laptopurilor din dotare sau, atunci cand nervii le-au cedat, holul a fost refugiul. Una peste alta, intre doua discutii pe procedura si alte doua ocheade trase spre laptop, timpul a trecut, sala s-a cam golit si salvarea a venit de la clopotelul care a anuntat pauza. Nici in a doua parte a sedintei lucrurile nu au stat mai bine, motiv pentru care peremistul Funar, prezent la datorie, a solicitat strigarea catalogului. Numai ca Adrian a luat partea chiulangiilor, motivand ca la dezbateri generale "nu avem nevoie de o prezenta speciala". In consecinta, discutiile "generale" au continuat, de-abia azi urmand sa se inceapa dezbaterea propriu-zisa, pe articole.

PRO SI CONTRA. De altfel, PSD a anuntat ca nu va vota proiectul de buget decat daca li se vor adopta amendamentele facute, acuzand ca "este un buget construit pe minciuna, pe baze nerealiste". O pozitie similara a adoptat si PRM. Grupurile minoritatilor al UDMR si al PC au anuntat insa ca va sustine proiectul de buget.
×
Subiecte în articol: politic buget