x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bugetul de stat, sărăcit de găinile evazioniste

Bugetul de stat, sărăcit de găinile evazioniste

de Sînziana Duţă    |    06 Oct 2017   •   09:34
Bugetul de stat, sărăcit de găinile evazioniste

Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul statului cu cincizeci de bani. Este teoria fostului ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian. Deputatul ALDE susţine că înclinaţia românilor spre autoconsum „ne costă în fieca­re an venituri bugetare de multe miliarde de lei” pentru că grădi­nile, coteţele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite.

Deputatul Varujan Vosga­nian a postat pe Facebook o analiză potrivit căreia statul român pierde miliarde de lei din cauza autoconsumului din gospodăriile mici. Politicianul a avut propriile argumente: în timp ce oul vândut de fermieri aduce la bugetul de stat TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale, „oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”. Iar acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru „roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână”. Teoria lui Vosganian a stârnit reacții critice pe internet, aşa că deputatul a revenit cu o postare în care a explicat că nu a făcut altceva decât să ridice „o problemă reală a economiei românești”.

Economia, ucisă cu andreaua

Jurnalul Național a vrut să afle dacă fostul ministru al Economiei are și soluții pentru ca ouăle mâncate de la găina din curte să nu mai producă prejudicii bugetului de stat, aşa că l-a contactat pe Vosganian imediat după ce postarea sa a devenit virală în mediul online. „E foarte bine să facem auto­consum, dar tu îți imaginezi, dacă mâine toți ar purta numai pulovere tricotate în casă și ciorapi tricotați în casă, ne-am îmbrăca numai în haine pe care le croim în casă, și am mânca numai dulceață și bulion făcut în casă, ce s-ar întâmpla cu economia asta?”, ne-a explicat depu­tatul. Fostul ministru al Economiei ne-a mai spus că nu neagă impor­tanța gospodă­riei la români. „Fiecare om poate să aibă drept hobby să aibă o curte, dar important este ca oamenii să aibă bani, să poată să cumpere, să meargă la piață sau la magazin, să nu trebuiască să adune grăsimile să facă săpun, să nu facă singur bulionul și magiunul, pentru că asta înseamnă cheltuială de timp. Oamenii trebuie să se specializeze, unii să producă ceva și să vândă, alții să producă altceva și să vândă. Așa s-a dezvoltat omenirea! Și de asta noi avem în Produsul Intern Brut veniturile bugetare mult mai mici decât țările dezvoltate, unde nu există această cultură a consumului cum este la noi”, ne-a mai spus Vosganian. În ceea ce privește soluțiile pentru problema ridicată, Vosganian a vorbit despre încurajarea unui tip de activități care să ducă la asocierea țăra­nilor în ferme și la prelu­crarea produ­selor agricole, ceea ce, susţine el, ar extinde munca remu­nerată şi ar ridica nivelul de trai în mediul rural. „Sigur că la toate acestea importantă este combaterea de ansamblu a sărăciei și emanciparea calită­ților. Ce am spus eu acolo e un proces de durată. Nu se face de la o zi la alta. Am înțeles că unii au priceput de aici că propun să punem impozit pe cotețe. Cred că nu discutăm astfel de ipoteze năstrușnice”, a conchis alesul poporului.

 

Producţia din gospo­dăriile populaţiei ajun­ge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei. Varujan Vosganian, deputat ALDE

În februarie 2015, Varujan Vosganian a scăpat de urmărirea penală în dosarul gazelor ieftine pentru miliardarul Ioan Niculae. Fostul ministru al Economiei era suspectat de constituirea unui grup infractional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. La acea vreme, Vosganian a fost protagonistul unor scene care au rămas în legenda politicii româneşti. Înainte de votul pentru ridicarea imunităţii, politi­cianul a plâns, a citit acatiste şi s-a uns cu mir în plenul Senatului pentru a se izbăvi de ancheta DIICOT.

 

×
Subiecte în articol: varujan vosganian