x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dictatorul Boc

Dictatorul Boc

de Adriana Duţulescu    |    24 Mar 2010   •   00:00
Dictatorul Boc
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Reforma PD-L: alegeri pe listă, cinci lideri supremi decişi de Boc, 37 de funcţii de conducere, Cristian Preda ameninţat cu excluderea pentru criticile aduse partidului.



După ce a acuzat pe toate mijloacele de presă că la PNL este dictatură din cauză că preşedintele Crin Antonescu a dorit alegeri interne pe listă, PD-L şi-a stabilit duminică, la Colegiul Director, coordonatele unei structuri de conducere mai mult desemnată decât aleasă prin vot.

În ciuda unui curent de opinie reprezentat de Theodor Stolojan, Cristian Preda sau Monica Macovei, Emil Boc a impus votul pe listă pentru preşedinte, cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general al partidului. Astfel, Emil Boc, care va candida pentru un nou mandat de preşedinte, îi va desemna pe cei cinci lideri care vor conduce PD-L, membrii Convenţiei Naţionale convocate pentru 15-16 iulie neavând şansa să îşi decidă şefii prin vot direct.

Prin desemnarea directă a prim-"vicilor", Boc şi-a asigurat liniştea în partid, căzând la o învoială cu gruparea Blaga - Videanu. Vasile Blaga va fi din nou secretar general şi nu va mai face valuri în filiale împotriva grupării Boc, iar Videanu va fi din nou prim-vicepreşedinte. Elena Udrea va urca şi ea în ierarhia partidului, urmând să fie desemnată prim-vicepreşedinte, la fel ca şi finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă.

Theodor Stolojan are şanse să obţină şi el un post de prim-"vice", dar se află în concurenţă cu Gheorghe Flutur, mult mai puţin critic la adresa Guvernului decât Stolojan, deci cotat cu mai multe şanse. Tot în cadrul operaţiunii de reformă a statutului PD-L s-a decis lărgirea schemei de funcţii până la 37, dintre care 15 posturi sunt alocate pentru vicepreşedinţi, doritorii fiind din rândurile baronilor locali ai partidului.

Aceeaşi "reformă" a inclus în statut şi posibilitatea excluderii din partid a celor condamnaţi penal, dar "doar dacă fapta a fost comisă cu intenţie". Totuşi, Emil Boc susţine că structura PD-L nu permite ca membrii săi să aibă comportament de baroni locali şi a precizat că, "acolo unde este cazul", justiţia îşi face datoria.

REFORMATORULUI PREDA, I SE ÎNCHIDE GURA
După ce doar unul dintre amendamentele pe care le-a propus la statut a fost adoptat, eurodeputatul PD-L Cristian Preda, unul dintre principalii promotori ai ideii de reformă în PD-L, a fost ameninţat, "pe surse", că s-ar putea să fie dat afară din partid dacă mai continuă să critice acţiunile şefilor săi prin presă. Preda declarase după şedinţa Colegiului Director că puţine dintre modificările la Statutul formaţiunii, propuse împreună cu Monica Macovei, au fost însuşite de Colegiul Director al PD-L.

"Am făcut zeci de amendamente, au fost luate câteva dintre ele. Ansamblul nu cred că e altceva, decât tot o Dacie din '92, '93, cârpită în multe locuri. Maşina asta funcţionează. Este un tip de sensibilitate în societatea noastră, există oamenii ăştia care cârpesc", a opinat Preda. El a arătat că nu a reuşit să introducă în statut "chestiuni de integritate, de moralitate, de severitate la intrarea în partid".

"Oamenii politici devin, din păcate, foarte precauţi când vine vorba despre chestiuni de justiţie. O organizaţie politică într-o lume democratică, nu e un paravan pentru a ascunde mizerii, să te duci acolo ca să nu poată vedea publicul ce ai făcut până atunci. Nu e nici o umbrelă sau paraşută care să te salveze", a declarat Preda. El a subliniat că primarii PD-L Mircia Gutău şi Antonie Solomon ar fi trebuit suspendaţi din partid.

×
Subiecte în articol: politic congres funcţii PDL