x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dicţionarul insultelor din Parlament

Dicţionarul insultelor din Parlament

de Gabriela Antoniu    |    12 Oct 2018   •   10:03
Dicţionarul insultelor din Parlament

Politicienii dau semne din în ce mai des că îi lasă nervii şi, în locul unui limbaj civilizat, asistăm la un spectacol al jignirilor. Înregistrările cu pesedistul Adrian Ţuţuianu sau disputele din PNL după eşuarea referendumului pentru redefinirea familiei sunt cele mai recente exemple, dar gratulări cu fel de fel de epitete au tot fost în ultimul timp. Maimuţă, idiot, cretin, prost, papagal, şobolan, nevertebrate sunt doar câteva exemple.

Într-o discuţie cu primarii din judeţ, liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu îl atacă pe ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă, etichetândul drept “idiot” şi spune despre PSD că este “un partid de maimuţe” . Ce-i drept, după o zi, Ţuţuianu revine şi se autoinclude şi el în familia primatelor.

Deşi liderul PSD, Liviu Dragnea, refuză să creadă că folosirea limbajului suburban e un fenomen în partid, exemplele îl contrazic.

Poate că în şedinţele de partid se discută civilizat, dar la Parlament sau în postările de reţelele de socializare, lucrurile nu stau chiar aşa. Dragnea însuşi a spus despre ziariştii unui site de ştiri că sunt “nişte tâmpiţi”.

Un alt exemplu este şedinţa Parlamentului, în care, într-o dispută cu deputata USR Cosette Chichirău, senatorul PSD Nicolae Şerban o jigneşte spunându-i că e o“ nesimţită” care „rânjeşte fasolea aia inutilă la ” el şi are „mâncare de deputat între dinți”.

Tot într-o şedinţă de plen, senatorul PSD Liviu Brăilou i-a adresat cuvinte injurioase Florinei Presadă (USR). ”Prințeso, s… p…”, i-a spus Brăiloiu, iar colegul său de partid, Claudiu Manda, i-a ţinut isonul: ”Rămâne cum v-a spus domnul Brăiloiu. Vă rog să plecaţi în bancă”.

Nici deputaţii PSD Nicolae Bacalbaşa , Adrian Solomon şi Liviu Pleşoianu nu au folosit un limbaj mai civilizat faţă de colegii din Opoziţie. Solomon i-a etichetat drept „nevertebrate”, iar Pleşoianu a ţinut să denunţe “caracterul infect” al liderului PNL Ludovic Orban , într-o postare pe Facebook. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a spus şi Bacalbaşa.

Dar şi pesediştii au căzut victime unui astfel de limbaj. Deputatul PMP Corneliu Bichineţ a jignit-o pe deputata PSD Andreea Cosma, întrebând retoric în Parlament dacă până la urmă procurorul Portocală “a paradit-o sau nu pe colega noastră, Cosma”.

Un alt PMP-ist de frunte, Traian Băsescu, l-a jignit pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, cerând într-o postare pe Facebook să fie schimbată “mumia de la MAE”, iar despre premierul Viorica Dăncilă a spus că este o “slugă incompetentă şi agramată". Tot slugă l-a făcut şi pe colegul său de Opoziţie, Ludovic Orban, sau Sică Mandolină, cum îi place să-l alinte. "Dacă în prostia ta nu pricepi,îţi spun eu, Sică: dezastru diplomatic", a spus Băsescu, despre Orban.

Nici liberalii între ei nu sunt mai civilizaţi în limbaj. După eşecul referendumului, doi liberali au încins tastatura. Dar nu într-un schimb de opinii privind cauzele acestui eşec, ci să se jignească între ei.

“Așa, în general, vreau să vă spun că mă simt extrem de inconfortabil atunci când sunt coleg de partid cu un cretin”, a scris Mihai Voicu despre Mihai Neamţu.

“Ești un șobolan al cooperativei de frecat menta și cheltuit bani publici”, i-a răspuns Neamţu.

Jignirea nu are culoare politică. Fie că sunt pesedişti, liberali sau populari, unii politicieni au transformat ceea ce ar fi trebuit să fie puterea argumentului în puterea jignirii.

 

×
Subiecte în articol: insulte parlament