x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dinastia Băsescu

Dinastia Băsescu

de Oana Stancu Zamfir    |    03 Mar 2008   •   00:00
Dinastia Băsescu

TOATE RUDELE PREŞEDINTELUI... ● Mezina Elena visează locul Brătienilor în istorie
Brătienii şi clanul Bush. Acestea sunt familiile invocate, prin comparaţie, de fiica preşedintelui, Elena Băsescu, în discursul de accedere la funcţia de secretar general al organizaţiei de tineret a PD-L. "Lui George Bush nimeni nu i-a reproşat că este băiatul lui tata." Nu ştim dacă istoric, însă până una-alta familia Băsescu întrece numeric. Soţia preşedintelui, cele două fiice, cumnata – a se adăuga şi fratele într-o anumită măsură, apoi, în paranteză, şi finii – fac politică. În PD-L, fireşte.


TOATE RUDELE PREŞEDINTELUI... ● Mezina Elena visează locul Brătienilor în istorie
Brătienii şi clanul Bush. Acestea sunt familiile invocate, prin comparaţie, de fiica preşedintelui, Elena Băsescu, în discursul de accedere la funcţia de secretar general al organizaţiei de tineret a PD-L. "Lui George Bush nimeni nu i-a reproşat că este băiatul lui tata." Nu ştim dacă istoric, însă până una-alta familia Băsescu întrece numeric. Soţia preşedintelui, cele două fiice, cumnata – a se adăuga şi fratele într-o anumită măsură, apoi, în paranteză, şi finii – fac politică. În PD-L, fireşte.


După ce Traian Băsescu a ajuns preşedintele României, toţi membrii familiei sale şi-au descoperit atracţia şi calităţile pentru politică. Ca un făcut, pentru unii dintre ei şi funcţiile au venit de la sine.


În 2005, Traian Băsescu însuşi mărturisea ziariştilor că întreaga sa familie – soţia Maria şi fiicele Ioana şi Elena – s-au înscris în Partidul Democrat, filiala Sector 1. Preşedintele acesteia, Răzvan Murgeanu, confirma. Dacă fiicele sunt prezenţe obişnuite în campaniile tatălui lor, de la lipit afişe (în 2000) până la tricourile cu "tata e cool" sau "Cetăţean suspendat" purtate la referendumul din 2007, surpriza venea din partea doamnei Maria Băsescu. O fire discretă, delicată, ale cărei apariţii publice, dincolo de cele în care se află la braţul soţului, au presupus şi în continuare mai degrabă acţiuni caritabile sau vizite la fini, decât şedinţe de partid.


Fiica cea mare, Ioana, nu a aspirat până acum la vreo funcţie în PD-L. Rolul i-a revenit mezinei, Elena, aleasă recent, aproape cu unanimitate, secretar general al organizaţiei de tineret a partidului. Contracandidatul acesteia, Bodgan Boza, a produs valuri în presă, acuzând că în spatele votului s-au aflat liderii PD-L sub comanda lui Traian Băsescu. Vizat, viceprimarul Sectorului 1, Răzvan Murgeanu, mărturisea la "Sinteza zilei" că l-a înregistrat pe Boza. A doua zi şi-a retras afirmaţia. "Caseta nu există. Am spus asta la nervi". Elena Băsescu şi-a conturat deja viitorul apropiat în politică. Vrea să ajungă deputat.


FRATELE. La Constanţa este cartierul general al lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui. Deşi nu este membru, partidul i-a propus să candideze la primăria municipiului, poate imaginea fratelui său şi popularitatea lui în Constanţa îl vor ajuta să-l bată pe Radu Mazăre. Mircea Băsescu a refuzat. Are afaceri de condus. Inclusiv pe ale fratelui său. Pentru că, odată ajuns la Cotroceni, Traian Băsescu s-a retras din afacerile familiei, vânzând acţiunile către asociaţi. Aceştia le-au cumpărat pe bani mulţi, deşi firmele erau pline de datorii la stat, ba şi executate silit.


MILIARDE, ÎN CIUDA DATORIILOR. În vara lui 2005, şeful statului a trebuit să-şi ceară scuze public după ce firmele la care erau acţionari soţia şi fratele său au fost deconspirate de Mugur Ciuvică drept rău-platnice la stat. AMC CROS SRL (Mircea Băsescu 39%, Maria Băsescu 20% la data respectivă, iunie 2005) era executată silit de ANAF pentru neplata a circa jumătate de miliard de lei la bugetul statului. Firma, producătoare de lactate şi brânzeturi, avea nouă angajaţi, o cifră de afaceri mică şi un profit şi mai mic, 200 de milioane lei vechi. Or, preşedintele tocmai îi infierase pe afaceriştii datorinici la stat, afirmând că au drum sigur spre puşcărie. Mircea Băsescu a găsit a doua zi jumătatea de miliard şi a virat-o statului.


Şeful statului a decis totuşi să-şi scoată numele din afaceri. Astfel că, în scurtă vreme, Maria şi Traian Băsescu au vândut acţiunile pe care le deţineau în trei firme. Datornica AMC Cros SRL a furnizat suficiente dividende lui Mircea Băsescu şi Ancăi Ivaşcu (asociată şi ea în firmele preşedintelui) cât să plătească pentru 20% din acţiuni, cât avea Maria Băsescu, circa 300 de milioane de lei vechi. Mică sumă. Dar când nu ai avut să-i dai la stat... Pentru 40% din acţiunile la Prod Cros SRL, firma de îngheţată, Traian Băsescu a primit de la fratele său şi asociata Ivaşcu însă mai mult, 1,4 miliarde de lei vechi. Culmea, şi fabrica de îngheţată era datoare – cu 1,75 miliarde.


Situaţia se repetă şi la a treia firmă, Triton Company SA, care se ocupa de reparaţii de nave. Vechiul său prieten din marină, comandantul Paul Brânză – numit pe atunci director al Autorităţii Navale Române – şi asociaţii acestuia au virat în contul lui Traian Băsescu circa nouă sute de milioane de lei vechi pentru partea sa de acţiuni (20%). Datoriile Triton pe anul 2004 depăşeau două miliarde de lei vechi.

În total 2,6 miliarde de lei, care au apărut în conturile declarate de preşedinte, unul la Bucureşti şi celălalt la Constanţa.

Mircea Băsescu conduce în prezent o firmă din domeniul procesării cărnii, una dintre puţinele acceptate la exportul pe piaţa europeană. Presa a relatat că acesta ar intenţiona să construiască şi un complex de vacanţă în Techirghiol, pentru care ar fi accesat fonduri europene.


CUMNATA. Soţia lui Mircea Băsescu, Doiniţa Lenuţa, a lăsat firmele celebrului cumnat, unde fusese şi ea angajată, şi s-a apucat de politică. Este consilier local din 2004 şi preşedinte al organizaţiei de femei a PD-L Constanţa. Şefa ei pe linie de "amazoane pedeliste", Sulfina Barbu, s-a lăudat public că beneficiază de susţinerea Doiniţei Băsescu pe când candida la şefia organizaţiei de femei PD-L la nivel naţional.


Banii fiicelor

Ca orice tată, Traian Băsescu a fost preocupat să asigure viitorul fiicelor sale. La scurtă vreme după terminarea facultăţii de Drept, Ioana Băsescu a fost angajată la una dintre cele mai cunoscute firme de avocatură pe atunci, Muşat şi asociaţii, firma care îl reprezenta în instanţă pe tatăl său. (Tot la Muşat şi-a început cariera şi Ioana Tăriceanu.) Mezina, Elena, a fost angajată la Luxten, firma care se ocupă de iluminatul stradal al Capitalei. Presa a vehiculat remuneraţii uriaşe, pe care reprezentanţii firmei le-au negat însă: 8.000 de euro pentru Elena Băsescu şi 25.000 de euro pentru Ioana Băsescu, în baza unui contract de parteneriat pe probleme juridice.

Casă nu i-a dat preşedintele decât primei fete. Într-o formă ciudată însă. Traian Băsescu i-a donat Ioanei vila pe care o cumpărase în Otopeni, cu interdicţia parafată de notar de a o vinde fără acceptul lui. Între timp, ca primar, el şi-a repartizat celebra deja locuinţă din Mihăileanu. Vila din Otopeni a fost vândută unui cuplu din Constanţa, dar este locuită, aşa cum arăta Jurnalul Naţional anul trecut, de un apropiat al lui Traian Băsescu şi al Elenei Udrea, şeful de la Lacuri şi Parcuri, Virgil Cârstea, tartorul unor afaceri scandaloase pe banii publici.

În schimb, ziarul Gândul dezvăluia că Ioana Băsescu şi soţul ei de atunci, Bogdan (Bodo) Marin, locuiau, în baza unei "promisiuni de vânzare", într-o vilă din cartierul ridicat de regii asfaltului, Euroconstruct, partenerii cuplului Udrea-Cocoş şi patroni ai celebrului Golden Blitz.


Fini şi cumetri

Finii preşedintelui fac şi ei politică. Cel mai cunoscut dintre ei, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pe care Traian Băsescu l-a cununat cu Ela Seculici, fiica fostului vicepremier PD. Pe durata scurtului său mandat, Gheorghe Seculici nu a reuşit să scape de apelativul "cumătrul lui Băsescu". La Constanţa, fina Narciz Amza, cununată în urmă cu 20 de ani cu succesorul lui Traian Băsescu pe nava Biruinţa, este şi ea lider al femeilor democrate din judeţ. Cât PD a fost la guvernare, ea a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. Şeful statului s-a încuscrit cu ani în urmă şi cu fostul deputat PD de Argeş Ion Cârstoiu, după 2004 numit prefect al judeţului. Fără legătură cu politica, finul, Cătălin Cârstoiu, conduce astăzi Spitalul Universitar Bucureşti.


×
Subiecte în articol: basescu traian politic mircea constanta elena