x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Dinescu m-a pus sa scriu compuneri"

"Dinescu m-a pus sa scriu compuneri"

de Aniela Nine    |    12 Aug 2006   •   00:00

Cezar Marin, copilul despre care Vadim Tudor spune ca a fost pus de Mircea Dinescu sa scrie note infor-mative pentru Securitate, a iesit ie-ri public cu declaratii. Cezar a povestit ca, in 1983, cand locuia in acelasi imobil cu Mircea Dinescu, acesta i-ar fi cerut sa scrie "compuneri" despre colegii de scoala, despre familie si despre profesori. Cezar i-ar fi dat lui Dinescu zece astfel de compuneri in schimbul carora ar fi primit tichete gratuite de tabara. Dinescu respinge vehement acuzatiile si spune ca il va da in judecata si pe Cezar.

RELATARE. Cezar Marin, la dreapta liderului PRM Vadim Tudor, a povestit cum a dat informatii despre colegi si despre profesori

Cezar Marin, copilul despre care Vadim Tudor spune ca Mircea Dinescu l-ar fi pus sa scrie note informative pentru Securitate, a iesit ieri public si a povestit ca Dinescu ii cerea sa scrie "compuneri" despre colegii de scoala si despre profesori. Dinescu respinge vehement acuzatiile si spune ca il va da in judecata si pe Cezar.

Dupa ce in urma cu doua saptamani presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, l-a acuzat pe Mircea Dinescu ca a racolat un copil pentru a da note informative Securitatii, iar Dinescu l-a actionat in instanta pe Vadim pentru aceste afirmatii, ieri, liderul PRM l-a adus la conferinta de presa pe tanarul in cauza. Cezar Marin, care are in prezent 33 de ani si spune ca este om de afaceri, a afirmat ca in anul 1983 locuia in acelasi imobil de pe Calea Mosilor cu Mircea Dinescu. El povesteste ca l-a cunoscut mai bine pe poet dupa ce, intr-o seara, l-a ajutat pe acesta, aflat intr-o stare de "euforie", sa urce in lift. Dinescu si-ar fi pierdut atunci portofelul, iar Cezar Marin a mers sa i-l restituie a doua zi. Dupa aceasta intalnire discutiile dintre cei doi au devenit o obisnuinta.

POVESTE. "La un moment dat m-a intrebat daca imi place literatura si am raspuns ca da si m-a intrebat daca pot sa-i fac o compunere referitor la o zi din viata familiei mele sau impresii despre profesorii mei, preocuparile parintilor mei. A spus ca vrea sa vada ce imaginatie am, ca urma sa ma prezinte la o casa de cultura, la un cenaclu. Ulterior, ne-am mai vazut si ma punea sa fac astfel de compuneri vizavi de profesorii mei, cum omagiaza ei viata conducatorilor statului", a relatat Cezar. A acceptat oferta lui Dinescu, spune Cezar, si a ajuns sa ii dea acestuia aproximativ 10 astfel de "compuneri", primind in schimbul acestora niste tichete gratuite de tabara. Cezar a afirmat ca parintii sai, militari, stiau despre aceste cadouri, dar ca nu li s-a parut ca este vreo problema, fiind vorba despre tabere organizate.

"NEA TRAIAN". Dupa ce in ’85 Dinescu s-a mutat din respectivul imobil, Cezar spune ca, un an mai tarziu, a fost cautat de un unchi al unui coleg, care s-a recomandat Traian Pop si care i-a solicitat acelasi lucru ca si Dinescu: "compuneri" despre colegi, parintii acestora sau profesori. "Aveam foarte multi colegi care erau copiii unor ambasadori si diplomati la Bucuresti, eram intrebat la fel ca si de Dinescu". Cezar spune ca i-a dat si lui Traian Pop aproximativ 7 astfel de compuneri, pe care, la propunerea acestuia, le-a semnat cu numele de cod "Neamtu". In schimb, cele pe care i le daduse lui Dinescu nu erau semnate deloc. Pe langa compuneri Cezar Marin spune ca Dinescu l-a pus la un moment dat sa scrie si un fel de angajament. "Am primit o singura tipizata pe care mi-a dat-o Dinescu sa scriu pe ea… Nu-mi aduc aminte bine… Un angajament… erau puncte lasate… nu-mi aduc aminte foarte bine", a relatat Cezar.

LEGATURI. Cezar a sustinut si ca intre Traian Pop si Dinescu exista o legatura, ca i-ar fi vazut ulterior vorbind la o pizzerie unde el obisnuia sa mearga cu colegii sai. Din aceasta "colaborare", Cezar Marin spune ca a avut si alte avantaje: i-a fost prezentat lui Gopo si a participat la un film facut de acesta. Intrebat daca si-a vazut dosarul de la CNSAS, Ceazar Marin spune ca nu a fost inca, iar iesirea sa publica de acum vine pe fondul dezvaluirilor privind racolarile de copii minori pentru Securitate.

"SUNT ESCROCI SI NEBUNI. E DEMENTIAL!"
Contactat telefonic, Mircea Dinescu a catalogat toate acuzatiile ca fiind "absolut dementiale" si a sustinut ca il va da in judecata si pe Cezar Marin, pe care afirma ca nu il cunoaste. "Cred ca politicienii trebuie controlati nu numai la dosar, ci si la spitalul 9!", a izbucnit Dinescu. "E pur si simplu vorba de delir! E mai mult decat calomnie! Cum va inchipuiti ca pe vremea lui Ceausescu, un copilas de Securitate de 11 ani era chinuit de poetul Dinescu?! Sunt amandoi escroci si nebuni!", i-a catalogat poetul pe cei doi. Intrebat despre respectivele tichete gratuite de tabara, Dinescu a spus ca nu stie despre ce este vorba. "O sa-i dau pe amandoi in judecata, sa vina Vadim cu el de gat, in aceeasi Salvare sa vina. Probabil, asta l-a pacalit pe Vadim… sau l-a pus… dracu’ stie de ce sunt capabili! Aceasta calomnie ordinara apare in clipa in care ies la iveala dosare!", a conchis Dinescu.

O MASINA PRIMITA CA SPAGA
Liderul PRM l-a mai acuzat pe Mircea Dinescu ca a primit "spaga" de la "mafiotul" Stefan Radulescu un BMW-X3 gri metalizat. "Acesta vine la CNSAS chiar cu «proba» palpabila a coruptiei sale (se vede si la televizor)", a spus Vadim, aratand ca "la data de 4 mai 2005, Radulescu a platit reprezentantei BMW aproape 2 miliarde de lei". Potrivit acestuia, cea mai scumpa dintre masinile cumparate i-a fost data lui Dinescu." De altfel, acesta vine la CNSAS chiar cu ,,proba" palpabila a coruptiei sale", a mai spus Vadim. Dinescu a spus insa ca autoturismul respectiv a fost cumparat pe firma ce-i apartine, MD Agricola, si l-a acuzat pe Vadim ca este "un escroc" si ca are probleme cu dosarul de la Securitate. "Ce, eu sunt la mila oricui, in tara asta?", a incheiat Dinescu. Stefan Radulescu nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri la numarul de telefon pe care il anuntase redactiei. (C. Vintila)
×
Subiecte în articol: politic vadim marin dinescu cezar compuneri