x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DIP pleaca din PSD

DIP pleaca din PSD

de Gabriela Antoniu    |    05 Sep 2006   •   00:00
DIP pleaca din PSD

Dan Ioan Popescu a demisionat ieri din PSD, nemultumit fiind de modul cum se lucreaza in partid. El a acu-zat concentrarea puterii "in mana unor grupuri de interese", dezmembrarea partidului din interior si lipsa de vointa pentru strangerea randurilor.

Dan Ioan Popescu si-a dat demisia ieri din PSD pe motiv ca partidul a incetat sa mai fie un partid democratic. El a acuzat ca promovarile si sanctiunile se iau "pe criteriul unic al apartenentelor la grupuri" si a criticat lipsa de vointa pentru schimbarea imaginii PSD.

Dan Ioan Popescu a transmis ieri o nota Biroului Permanent National al PSD caruia ii solicita sa ia act de decizia lui de a demisiona din partid. "Singura strategie aplicata la ora actuala (n.r. - in partid) este «sa ne mearga noua bine». Ca atare, se inlatura, treptat, toti cei care ar putea impiedica in acest demers", sustine Dan Ioan Popescu in nota transmisa conducerii PSD. El afirma ca puterea in PSD este concentrata "in mana unor grupuri de interese care se aliaza sau se ataca, in functie de interesul de moment, partidul neavand, practic, nici o strategie politica de partid de opozitie, eliminandu-se si contactul direct, real, cu oamenii si cu nevoile lor". Potrivit lui Dan Ioan Popescu, o parte a conducerii actuale a partidului manifesta dispret fata de cei care au slujit ani la rand partidul si continua sa o faca si in prezent. "Organele deliberative ale PSD au fost puse deoparte, democratia interna fiind inlocuita de arbitrariul deciziilor unor persoane fara reprezentatre teritoriala reala", spune Popescu.

ASCENSIUNI DUBIOASE. Fost lider al PSD Bucuresti, deputatul mai sustine ca ascensiunea "unor indivizi" la conducerea filialelor, cum este cazul organizatiei din Capitala, "a transformat PSD-ul intr-o scena a reglarilor de conturi, si nu a schimbarilor pe baza de principii sau doctrine. Sunt folosite arme josnice si manifestari huliganice care, practic, indeparteaza oamenii de calitate si bine pregatiti". "Nu am vrut sa fiu taxat drept oportunist sau dezertor atunci cand partidul a trecut prin clipe grele sau cand eu am fost luat drept tinta pentru a fi «tap ispasitor». Am constatat insa ca loialitatea mea si, in consecinta, retragerea mea in linia a doua au fost interpretate ca slabiciune, iar oferta mea de a ma pune in continuare in slujba partidului, prin experienta pe care am acumulat-o in acesti ani, este tratata cu aceeasi lipsa de consideratie cu care sunt priviti toti oamenii din partid care nu accepta sa faca politica fara un tel comun al majoritatii membrilor" este un alt motiv al demisiei invocat de Dan Ioan Popescu.

DECIZIE PERSONALA. Ulterior, intr-o interventie televizata, deputatul a precizat ca demisia a fost o decizie suta la suta personala si ca nu s-au facut presiuni asupra sa pentru a recurge la acest gest. De asemenea, el a spus ca a constatat ca in ultimul timp PSD a fost atacat din interior si nu din exterior si ca in aceste conditii nu se poate construi un partid prin dezmembrare. Dan Ioan Popescu a mai spus ca imaginea PSD putea fi schimbata daca se strangeau randurile si daca se lua atitudine impotriva cui trebuie. "Din pacate, nu s-a dorit", a conchis fostul ministrul al Industriiilor in guvernarea PSD.

REGRETE
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca regreta decizia luata de Dan Ioan Popescu, deoarece partidul pierde un om cu experienta, iar Ion Iliescu a admis ca plecarea acestuia este o "pierdere". Succesorul lui Popescu, la sefia PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, s-a declarat surprins de decizia lui Popescu, apreciind ca motivele acestuia sunt "personale". Si presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca plecarea lui Dan Ioan Popescu reprezinta o "pierdere pentru partid" si ca acesta trebuia sa ramana in PSD si "sa se bata cu nemultumirile pe care le avea". (Aniela Nine)

CONSERVATORII IL ASTEAPTA
Liderul PC, Dan Voiculescu, nu vede motive pentru care Dan Ioan Popescu ar fi refuzat, daca deputatul ex-PSD si-ar exprima dorinta de a intra in randurile conservatorilor. "Trebuie sa-si dea intai demisia conform uzantelor Camerei. Vom vedea atunci daca va fi cazul. Noi nu-l vedem pe Dan Ioan Popescu ca pe un om pe care sa nu-l primim in partid, pentru ca, din cate stim noi, nu e condamnat, nu are nimic in acest sens", a mai spus liderul PC.

DOUA DEMISII INTR-O ZI
Dan Ioan Popescu si Gheorghe Sarb si-au anuntat ieri in plenul Camerei demisia din PSD si implicit din grupul parlamentar. Dan Ioan Popescu a afirmat ca va activa ca deputat independent si ca, in urma unei analize dupa, dupa terminarea acestui mandat, va decide daca va iesi din viata politica sau daca se va alinia altui partid. Sarb a precizat ca va activa in grupul PD, in timp ce fostul sau coleg din PSD, Ioan Timis, a optat pentru PNL. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic partid psd ioan popescu dan