x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discurs despre economie - Basescu face o pauza in razboiul cu toata lumea

Discurs despre economie - Basescu face o pauza in razboiul cu toata lumea

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Feb 2007   •   00:00
Discurs despre economie - Basescu face o pauza in razboiul cu toata lumea

Seful statului a reusit ieri sa tina primul discurs din ultima perioada fara acuzatii si jigniri la adresa vreunui politician. S-a rezumat sa spuna ca intreaga clasa politica este in "incapacitatea" de a mai fi "un motor, o locomotiva pentru evolutiile Romaniei". "Romania a decolat, a trecut de pragul critic al pistei, a inceput sa zboare, iar politicienii sunt pe pamant, desi aveau bilete in avionul acesta", a perorat el la inceputul lucrarilor Societatii Academice Romane (SAR-ul Alinei Mungiu Pippidi). Traian Basescu (foto) si-a concentrat in rest alocutiunea pe teme economice, atragand atentia ca Romania nu are in momentul de fata o strategie postaderare (ea aflandu-se acum in discutia Guvernului). Ea ar trebui sa vizeze, spune acesta, repatrierea fortei de munca, pe care "neplata corespunzatoare nu face decat s-o impinga catre un export voluntar".

ECONOMIE DE PRIVILEGIU. Presedintele a criticat din nou lipsa de informare a mediului rural in legatura cu fondurile europene, aratand ca "Romania are o economie care poate fi etichetata in multe din zonele ei ca fiind o economie de privilegiu", in care nu functioneaza sansele egale, pentru ca o "clientela politica" are acces la resurse.

O alta tema reluata a fost cea a sprijinirii agentilor economici autohtoni, pentru ca firmele straine - din domeniul IT sau al constructiilor - vin, castiga licitatia, dupa care mai trec peste sase luni sa "vada cum merge treaba", in timp ce lucrarile sunt facute in subantrepriza de firme romanesti. Seful statului a mai pledat si pentru reducerea consumului energetic prin izolarea termica a blocurilor de locuinte, prin contractarea de credite, dar si cu sprijinul administratiei locale.

×
Subiecte în articol: politic