x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discursurile lui Iohannis pe Legea bugetului, 2017-2019 – de la “îngrijorare” la campanie electorală

Discursurile lui Iohannis pe Legea bugetului, 2017-2019 – de la “îngrijorare” la campanie electorală

de Ion Alexandru    |    21 Feb 2019   •   11:28
Discursurile lui Iohannis pe Legea bugetului, 2017-2019 – de la “îngrijorare” la campanie electorală

Klaus Iohannis creează suspans în legătură cu bugetul de stat pentru anul 2019, anunţând, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, că încă nu a luat o decizie dacă îl va promulga sau nu. Într-un discurs prezentat la Palatul Cotroceni, președintele a deschis, aproape oficial, campania electorală pentru alegerile prezidențiale, atacând politic PSD, pe care îl acuză că a făcut un buget pentru acest partid. O analiză asupra discursurilor pe tema Legii bugetului din 2017 și 2018 denotă cea mai politicianistă poziție prezidenţială pe marginea bugetului României.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenția că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării și progresului României, ci bunăstării PSD”, a precizat, ieri, Mădălina Dobrobolschi. “Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginația PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, așa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor”.

Klaus Iohannis scrie: “Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor. (…) Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientele”. Președintele nu a omis nici să laude partidul care îi susține candidatura la alegerile prezidențiale din toamna acestui an: “Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să își demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Național Liberal a obținut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susținerea și adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocațiilor pentru copii este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat”. Pentru ca, în final, purtătorul de cuvânt să anunțe că președintele urmează să ia o decizie în privința Legii bugetului, pe care o va anunţa public în zilele următoare.

Cum a reacționat președintele în anii precedenți

“Jurnalul” a studiat luările de poziție ale lui Klaus Iohannis cu privire la Legea bugetului, atunci câmd a promulgat-o, în 2017 și 2018, putându-se constata că dacă în cazurile precedente Administrația Prezidențială a lăsat să se înțeleagă că a citit textul adoptat de Parlament, anul acesta poziţia este eminamente politică și electorală.

Spre exemplu, bugetul de stat pe anul 2017 a fost promulgat în 16 februarie, atunci când Klaus Iohannis susținea că a făcut o analiză care “a confirmat ce am mai spus: veniturile la buget sunt supraapreciate, cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă se poate vedea făcând o comparaţie la veniturile bugetului consolidat de anul trecut şi de anul acesta”. Însă a promulgat legea, deoarece “Ţara are nevoie de buget şi Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget acum, are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru”.

În 2018, președintele a promulgat Legea bugetului de stat pe 3 februarie, însă atacurile la adresa Guvernului au cunoscut o creștere progresivă: “România are nevoie de un buget credibil și echilibrat, care să urmărească în mod consecvent menținerea obiectivelor fundamentale de stabilitate macroeconomică, predictibilitate și sustenabilitate fiscal-bugetară. (…) Țara noastră trebuie să evite capcana unei creșteri economice nesustenabile, bazată în principal pe consum, deficite bugetare și acumularea de datorie publică”. Klaus Iohannis considera, acum un an, că “actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE are obligația de a răspunde așteptărilor românilor ca țara noastră să aibă un buget credibil și sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică și nivelul de trai promis cetățenilor”.

Daniel Zamfir: Este o declarație fără precedent

PSD a reacționat după ce Klaus Iohannis a atacat Legea bugetului, precizând că singurul buget pe placul lui Iohannis ar fi cel propus de PNL. “Lucrurile ar fi putut merge şi mai bine dacă Iohannis nu ar fi băgat tot timpul beţe-n roate. Campania sa electorală este singurul lucru care îl preocupă. Blochează orice, fără să fi avut nici măcar o singură iniţiativă constructivă, care să fi adus ceva bun pentru cetăţeni”, arată PSD într-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

La rândul său, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, arată că “declaraţia preşedintelui României, prin intermediul purtătorului de cuvânt, probează faptul că preşedintele României chiar nu a citit bugetul. Este o declaraţie eminamente politică, este o declaraţie, cred, fără precedent în istoria declaraţiilor preşedinţilor României în legătură cu bugetul de stat, o declaraţie care laudă un partid politic în legătură cu un amendament”.

 

 

×