x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Discusul demagogic al lui Băsescu, de tip schizofrenic"

"Discusul demagogic al lui Băsescu, de tip schizofrenic"

11 Mai 2009   •   00:00

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, duminică, referitor la afirmaţia şefului statului că România ar putea renunţa la împrumutul de la CE dacă nu ne convin condiţiile impuse, că discursul acestuia, demagogic, este "de tip schizofrenic".



Întrebat cum comentează declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia, dacă Comisia Europeană încearcă să ne impună ca şi condiţionalitate de derulare a creditului, reformele din justiţie, România ar putea să renunţe la credit, Severin a răspuns: "Rămâi perplex. Dacă putem renunţa uşor la aceşti bani, de ce îi mai luăm , pentru că aceştia nu sunt bani nerambursabili, trebuie restituiţi". Adrian Severin a continuat: "Acest tip de discurs demagogic este de fapt de tip schizofren, în care se spun lucruri care nu au nicio legătură una cu alta. (..) ăsta este discursul demagogic băsescian de tip schizofrenic. În faţa lui, o minte raţională şi suficient de sănătoasă rămâne în stare de şoc. Norocul nostru este că ieşim repede din şocul ăsta, dar nu ştim ce să facem mai departe ca să evităm repetarea unei asemenea abordări".

În opinia europarlamentarului PSD, şefului statului ar trebui să "încurajeze Guvernul să adopte o atitudine fermă în Consiliul European". . "Să spună că nu mai primim aici pe trimişii Comisiei care vor să verifice progresele noastre în domeniul justiţiei, până nu clarificăm actul lor de misiune, ce anume vor să vadă, ce criterii vor să vadă", a explicat Severin. El s-a referit la faptul că România are stabilite patru criterii, prin acordul dintre Guvern şi Uniunea Europeană, în care nu apare nicio referire legată de "păstrarea lui Daniel Morar la şefia DNA".  "Nicăieri nu vedem scris că unul din parametrii care trebuie neapărat respectaţi este că domnul «X», să zicem Daniel Morar, să fie şeful DNA-ului, şi cu toate astea, dacă îl schimbăm pe domnul Daniel Morar va fi o tragedie, un cataclism. De aceea, domnul Băsescu, patriot şi european în acelaşi timp şi aceeaşi măsură, ne-a spus că noi am putea să îl schimbăm pe Daniel Morar, el nu are nicio problemă, dar s-ar putea supăra Uniunea Europeană", a mai afirmat Severin.

Cal de bătaie în campania prezidenţială

El a mai spus că preşedintele României şi "cercul din jurul său", vor face din sancţionare a României la Uniunea Europeană "un cal de bătaie" la alegerile prezidenţiale.  Severin a arătat că acest subiect va fi folosit în campania prezidenţială, unde se va spune că "România nu se poate afirma în Europa din cauza unor partide şi a unor lideri politici care nu înţeleg regulile UE".  "Se caută un conflict cu UE pentru ca de acest conflict să profite exact cei care nu l-au evitat sau chiar l-au alimentat din România. Mi-e foarte clar ce se întâmplă. Ca un candidat la alegerile europarlamentare şi din perspectivă europeană, mie începe să îmi fie foarte clar, văzând anumite mişcări în UE, cam care sunt temele pe care le vom auzi în toamnă din gura unor candidaţi la alegerile prezidenţiale", a arătat Severin.

În opinia lui Severin, "preşedintele României şi cercul din jurul său vor face dintr-o sancţionare a României la UE un cal de bătaie în alegerile prezidenţiale". El a criticat şi "lipsa de fermitate" a Executivului în privinţa condiţionării împrumutului extern de la Comisia Europeană de evoluţia din justiţia românească. "În loc să opunem o clară rezistenţă, să adoptăm o atitudine de fermitate, coordonată, la nivelul Comisie, Consiliului şi Parlamentului (...) rămânem total dezbinaţi, ba, mai mult, aducem nişte mesaje liniştitoare în România spunând că menţiunea este în preambulul unui memorandum şi este doar o referinţă şi nu o condiţie", a mai afirmat Adrian Severin.

Potrivit eurodeputatului PSD, "este vorba de o lucrătură care să ne ţină deocamdată liniştiţi, pentru ca, la momentul potrivit, să se spună, da, situaţia s-a schimbat, prin urmare schimbăm şi decizia". "Noi venim şi punem în surdină aceste lucruri, pentru ca atunci când lucrurile se vor uita şi vom fi sancţionaţi, să se vină şi să se spună: iată, vedeţi, Guvernul este cel vinovat, mă rog, o parte, anumite partide, cei care nu au făcut codurile la timp, cei care sunt corupţii României", a continuat Severin.

×
Subiecte în articol: politic severin