x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discutii - PSD+PUR si UDMR fac programul de guvernare

Discutii - PSD+PUR si UDMR fac programul de guvernare

06 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
Reprezentantii PSD+PUR si cei ai UDMR au stabilit ieri sa inceapa elaborarea programului de guvernare, urmand ca saptamana viitoare sa fie negociata si structura viitorului Executiv.
SILVIU SERGIU

AMANARE. Delegatiile PSD+PUR si UDMR au decis ca structura viitorului guvern si posturile care vor reveni celor trei formatiuni sa fie lasate dupa turul doi al prezidentialelor
Prima runda de negocieri dintre Uniunea Nationala PSD+PUR si UDMR dedicata formarii viitorului guvern, desfasurata la vila de protocol din Primaverii "Casa Dante", nu s-a soldat ieri cu decizii majore. Practic, transarea aspectelor cele mai importante - structura viitorului guvern, vicepremierii sau portofoliile care vor reveni celor trei formatiuni - au fost lasate pentru saptamana viitoare, cand se va sti si cine este viitorul presedinte al Romaniei. Liderul PSD, Adrian Nastase, a precizat ca in cadrul intalnirii "s-a pus accent pe realizarea programului de guvernare si nu pe algoritm sau impartirea de portofolii", adaugand ca noul Guvern ar putea fi numit pana la 30 decembrie a.c.. La randul sau, Mircea Geoana, candidat al U.N. PSD+PUR pentru functia de premier, a precizat ca structura viitorului guvern nu va fi "nici dilatata, nici diluata", in functie de derularea negocierilor.

VICEPREMIERI. Existenta unor posturi de vicepremier este insa mai mult ca sigura, atat Adrian Nastase, cat si Marko Bela, anuntand ca este foarte posibil ca fiecaruia dintre cele trei partide care vor forma majoritatea parlamentara - PSD, PUR si UDMR - sa ii revina o astfel de functie. Adrian Nastase a precizat ca este absolut necesar ca fiecare partid sa aiba un post de vicepremier "pentru a exista o concentrare a eforturilor la nivelul Guvernului si nu din afara lui". O decizie in privinta numarului de vicepremieri va fi luata saptamana viitoare, cand se va stabili si daca acestia vor avea sau nu portofolii de sine statatoare. Pentru aceasta functie, PUR l-a nominalizat deja pe Codrut Seres, iar de la UDMR, cel mai probabil, postul ii va reveni presedintelui acestei formatiuni, Marko Bela.

LISTA UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat ieri ca formatiunea sa doreste sa aiba o prezenta "corespunzatoare" la nivelul Guvernului si sa se implice nu numai in domeniile legate de identitatea minoritatilor, ci si in domenii de interes general, cum ar fi economie, infrastructura, integrare europeana. Potrivit unor surse prezente la negocieri, Uniunea a venit cu o lista destul de lunga de ministere in fruntea carora ar dori sa aiba reprezentanti. Este vorba de Agricultura, Justitie, Comunicatii, Administratie (fara Interne), Invatamant, Cultura, Tineret, Transport si Lucrari Publice. In plus, UDMR doreste sa ii revina si unul sau mai multe posturi de prefect. "Dorim sa avem o prezenta potrivita in toate structurile guvernamentale, inclusiv cele de la nivel local". La randul sau, Partidul Umanist din Romania a avansat o lista cu 4 propuneri, umanistii sperand ca vor obtine cel putin 3 portofolii. Este vorba de Economie, Justitie, Agricultura si Transporturi.

IMPLICARE. Presedintele Ion Iliescu a anuntat ieri ca va fi implicat "in mod obligatoriu" in formarea viitorului Guvern. Seful statului a spus ca nu a fost consultat inca de conducerea PSD si ca abia dupa data de 13 decembrie se poate aborda concret acest lucru. "Deocamdata se poarta discutii, se fac tatonari", a spus Iliescu.

TURUL DOI
Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri ca formatiunea sa il sustine pe Adrian Nastase in turul doi al alegerilor prezidentiale si le-a recomandat alegatorilor de etnie maghiara sa il voteze pe candidatul U.N. PSD+PUR. Pe de alta parte, Nastase a precizat ca primul ministru va fi numit de viitorul presedinte al Romaniei. In ultima vreme, la nivelul PSD s-a vehiculat ideea ca premierul sa fie numit de presedintele in functie, Ion Iliescu, al carui mandat se termina la 20 decembrie a.c.
REGIUNI
Un punct delicat in negocierile dintre UN PSD+PUR si UDMR se contureaza a fi redesenarea regiunilor de dezvoltare economica. Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat deja ca va cere acest lucru in cadrul negocierilor. Uniunea doreste ca judetele Mures, Harghita si Covasna sa alcatuiasca o singura astfel de regiune. "Va trebui sa vedem pozitia UE, care opteaza pentru regiuni cu minimum 1 milion de locuitori si pentru alipirea zonelor mai putin dezvoltate economic de zonele mai dezvoltate", a spus Nastase.
×
Subiecte în articol: politic udmr marko bela psd+pur