x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Disensiuni Putere - Opozitie: Anchetarea SRR si SRTv, in dublu exemplar

Disensiuni Putere - Opozitie: Anchetarea SRR si SRTv, in dublu exemplar

13 Mai 2005   •   00:00

Membrii Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR si SRTV s-au intalnit joi seara pentru a discuta cele doua proiecte preliminare de raport, unul elaborat de reprezentantii coalitiei guvernamentale si altul, de cei ai PSD.

  • de CARMEN VINTILA
  • CRITICI. Dragos Seuleanu spune ca raportul e o minciuna, fiind "un demers pur politic"
    Inainte de dezbaterea propriu-zisa a rapoartelor, membrii comisiei s-au certat mai bine de doua ore pe probleme de procedura. Dupa cateva pauze de consultari, membrii comisiei au hotarat ca un expert sa ia cele doua texte si sa le contopeasca intr-unul singur, fara a face insa modificari. Discutiile intre membrii comisiei au continuat, fara a se ajunge la un consens.

    ADOPTARE. In cele din urma, raportul Comisiei de ancheta a activitatii SRR si SRTV a fost adoptat in absenta reprezentantilor PSD, care s-au retras, si va contine proiectul de raport redactat de parlamentarii Coalitiei. Presedintele comisiei, deputatul PNL Raluca Turcan, a afirmat ca raportul final a fost adoptat cu opt voturi "pentru", apartinand parlamentarilor PNL, PD, Partidului Conservator, UDMR si grupului minoritatilor nationale, cele doua voturi "impotriva" apartinand reprezentantilor PPRM. Votul a fost dat inainte cu aproape trei ore de miezul noptii, cand, potrivit deciziei Parlamentului, Comisia de ancheta isi inceta mandatul. "Acest raport va fi depus la Birourile Permanente ale celor doua Camere si va fi dezbatut in plen. Probabil ca vor fi doua rapoarte, unul al Comisiei de ancheta si unul al reprezentantilor care impartasesc un alt punct de vedere, si probabil ca in plen va fi o dezbatere a celor doua chestiuni", a explicat Turcan.

    ACUZATII PSD. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepresedinte al comisiei, a precizat ca reprezentantii Aliantei "au incercat, in stil comunist, sa isi impuna punctul de vedere", si anume "sa votam impotriva Regulamentului, de a avea doua rapoarte". El a mai spus ca parlamentarii PSD au luat decizia de a parasi sala pentru ca nu puteau participa la "un vot ilegal". Nicolicea a adaugat ca va informa Biroul Permanent despre aceasta situatie si va solicita sanctionarea disciplinara a presedintelui Comisiei de ancheta a activitatii SRR si SRTV, Raluca Turcan, "care nu a stiut sa conduca o comisie asa cum ar fi trebuit". La randul sau, deputatul PSD Dan Mihalache a declarat ca parlamentarii partidului din Comisia de ancheta vor cere Birourilor Permanente ale celor doua Camere sa lamureasca rezultatul votului dat in ultima sedinta a comisiei. "Pana in momentul de fata, nu este clar nici cine a votat, nici ce s-a votat, nici in ce masura anumite amendamente au fost acceptate", a apreciat deputatul. Mihalache a precizat ca reprezentantii PSD din Comisia de ancheta vor depune un raport separat la Birourile Permanente ale Parlamentului.

    CONCLUZII. Potrivit concluziilor raportului preliminar al coalitiei, SRTV si SRR nu si-au indeplinit mandatul de serviciu public, propunandu-se inlocuirea celor doi presedinti-directori generali si schimbarea Consiliului de Administratie la cele doua institutii. De cealalta parte, PSD sustine in raportul sau ca presedintii si consiliile de administratie ale celor doua institutii publice "si-au indeplinit mandatul incredintat de Parlament, potrivit legii" si ca audierea angajatilor a evidentiat ca nu se poate vorbi de cenzura in timpul mandatului actualelor consilii de administratie, nici la TVR si nici la SRR.

    "PRESIUNI"
    Presedintele SRR, Dragos Seuleanu, a declarat pentru Mediafax ca, joi, la adoptarea raportului final, Comisia de ancheta a "incalcat norme elementare ale democratiei" si ca intregul demers al acesteia a fost bazat pe considerente politice. El sustine ca SRR are o inregistrare de la sedinta, pe care se aude clar vocea presedintelui comisiei, care spune: "Nu este cvorum, suspendam sedinta". In legatura cu raportul comisiei, acesta demonstreaza, potrivit presedintelui SRR, ca "intregul demers este pur politic si ca performanta manageriala a echipei de conducere a SRR nu a contat". "Mi s-ar fi parut normal sa ne demita in ianuarie, daca tot este pe criterii politice, sa nu stam sa ne chinuim pana acum. Raportul privind SRR este o minciuna, nu au facut nici macar efortul de a citi documentele pe care le-am trimis si legile pe baza carora functioneaza. Eu pot fi demis, dar trebuie sa-si asume raspunderea politica", a adaugat Seuleanu. El a reamintit ca detine toate inregistrarile de la dezbaterile comisiei si, daca va fi nevoie, se va apara, urmand sa ajunga si la organismele internationale.

    ×
    Subiecte în articol: politic psd comisiei ancheta