x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA loveşte rapid după dezvăluirile lui Dan Andronic

DNA loveşte rapid după dezvăluirile lui Dan Andronic

de Marius Gîrlașiu    |    12 Apr 2017   •   09:21
DNA loveşte rapid după dezvăluirile lui Dan Andronic
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Patronul EvZ, Dan Andronic, candidat din partea PMP la alegerile parlamentare din 2016, a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptu­itorului, în dosarul în care DNA anchetează finanţarea campaniei prezidenţiale din anul 2009. Lovitura a venit la doar o zi după ce Andronic a scris în ziarul său că Florian Coldea şi Codruţa Kovesi sunt două dintre personajele-cheie care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în faţa lui Mircea Geoană la alegerile din 2009.

Consultantul politic Dan Andronic, patronul EvZ şi unul dintre apropiaţii fostului preşe­dinte Traian Băsescu, a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi calitatea de suspect în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009. „Este săptămâna patimilor. Trebuie să te aştepţi la orice”, a spus Andronic la intrarea în sediul DNA. Fost candidat la alegerile parlamentare pe listele PMP, jurnalistul a stat aproape o oră în biroul procurorilor, iar la ieşire a spus că dezvăluirile sale despre campania din 2009 au început de mai mult timp, deci nu se poate presupune că ultimul articol a apărut pentru că ştia că va fi pus sub acuzare. DNA susţine că „suspectul Andronic Dan-Cătălin, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate în cauză”. Andronic a fost audiat în septembrie 2016 la DNA în legătură cu plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că ar fi provenit din săvârşirea unor infracţiuni. În același dosar, DNA le-a pus sub urmărire penală pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte.

 

Coincidenţă sau „lovitură jurnalistică” premeditată?

Audierea lui Andronic a venit la doar o zi după ce partonul EvZ a scris în ziarul pe care-l conduce că generalul SRI Florian Coldea şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi au contribuit decisiv la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic susţine că în seara în care Mircea Geoană sărbătorea succesul, generalul Gabriel Oprea l-a chemat să vină la el acasă, iar acolo a avut parte de o mare surpriză. „Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: «Da, domnule Preşedinte». După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea… Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic. Întrebată ieri despre presupusele dezvăluiri ale jurnalistului, Codruţa Kovesi i-a repezit pe jurnalişti.

Nu comentez. Mulțumesc frumos, la revedere! Repet, nu fac nicio declarație. Deja sunt în timpul meu liber, în spațiul meu privat. Mulțumesc frumos, la revedere. Laura Codruța Kovesi, ieri la Curtea de Apel Ploieşti

Andronic va fi audiat în Comisia SRI

Dezvăluirile despre „celula de criză” din casa generalului Oprea îl vor aduce pe Dan Andronic în faţa Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. „O implicare a SRI, a DNA, a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi un lucru foarte grav”, a spus senatorul PSD Adrian Țuțuianu, preşedintele Comisiei. „După îndelungi consultări am constatat că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să contureze o implicare a SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să-l invităm pe Dan Andronic la audieri pentru a veni cu informații precise”, a mai precizat Ţuţuianu, după şedinţa de ieri a Comisiei SRI.

×
Subiecte în articol: dan andronic