x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doar 4% dintre români cred că Guvernul Boc ar trebui să mai conducă ţara

Doar 4% dintre români cred că Guvernul Boc ar trebui să mai conducă ţara

de Monica Iordache Apostol    |    14 Oct 2010   •   00:00
Doar 4% dintre români cred că Guvernul Boc ar trebui să mai conducă ţara
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 18-30 septembrie, arată că 45% dintre români nu ştiu  cine ar trebui să conducă România în perioada următoare, în timp ce  21% spun că o alianţă PSD-PNL ar trebui să facă acest lucru, 15% spun că un guvern de tehnocraţi, 9% de altcineva şi 4% de actuala coaliţie. Cât priveşte conducerea partidelor, 12% dintre repondenţi spun că PDL ar trebui condus de Vasile Blaga (cel mai mare procent al celor care au exprimat o opţiune), 33% spun că Victor Ponta este un lider PSD mai competent decât Mircea Geoană, iar 27% spun că actualul lider PNL, Crin Antonescu, este mai competent decât Călin Popescu Tăriceanu. În cazul încrederii în politicieni, Traian Băsescu are un record negativ. 59% dintre repondenţi au spus că nu au încredere deloc în şeful statului, 15% foarte puţină încredere şi 17% puţină încredere.  Liderii PNL şi PSD stau doar cu puţin mai bine, raportul între cei care nu au încredere şi cei care au fiind tot în defavoarea lor. Despre Crin Antonescu, 74% dintre români spun că au încredere puţină, foarte puţină şi deloc, iar despre Victor Ponta, 80% au declarat acelaşi lucru.

61% dintre români spun că toţi oamenii politici din ultimii 20 de ani sunt responsabili pentru starea actuală a economiei româneşti, în timp ce 18% spun că Guvernul Boc, 12% spun că preşedintele Traian Băsescu, 2% dau vina pe PSD şi numai 1% pe PNL. La capitolul încredere în instituţii, cel mai prost stau partidele, parlamentul şi Guvernul. În partide, 96% dintre români au încredere puţină, foarte puţină şi deloc, în guvern 92% dintre români au încredere puţină, foarte puţină şi deloc, iar în parlament 95% dintre români au declarat aceeaşi cotă de încredere. În schimb, în sindicate 78% şi-au declarat aceeaşi lipsă de încredere, acelaşi procent în cazul  Băncii Naţionale şi al presei scrise. Pentru români, cele mai de încredere înstituţii sunt şcoala (35% multă încredere), armata (36% multă încredere) şi biserica (35% multă încredere).

60% dintre români cred că sindicatele ar trebui să intre în grevă generală, în timp ce 29% dintre români nu cred că aceasta ar fi o soluţie.

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu este considerată un act de justiţie normal de 35% dintre români, ca o răzbunare politică a  lui Traian Băsescu de 19% dintre români şi ca o acţiune regizată între Traian Băsescu şi Sorin Ovidiu Vântu de 12% dintre români. 76% dintre români vor ca primul ministru să fie ales prin vot direct de electorat, iar 12% cred că premierul ar trebui ales de parlamentari, în timp ce doar 7% consideră că acesta trebuie numit de preşedinte. De asemenea 96% dintre români vor să păstreze modalitatea de alegere a şefului statului prin votul tuturor cetăţenilor, iar 2% cred că ar trebui ales de membrii Parlamentului.

71% dintre români ar vrea să fie înfiinţat un tribunal al poporului în care să fie judecate în regim de urgenţă procesele de mare corupţie, în timp ce doar  25% ar fi de acord ca şeful statului să poată judeca procese ale oamenilor săraci. 60% dintre repondenţi au respins ideea de a-i fi acordată această competenţă şefului statului.  De asemenea, 67% dintre repondenţi cred că nu ar fi bine ca şeful statului se fie şi şeful Guvernului, iar Parlamentul să aibă doar un rol consultativ, în timp ce 15% consideră că această soluţie ar fi oportună.

3% dintre români cred că situaţia ţării ar fi mai bună dacă nu ar mai exista Parlament, dar 30% spun că situaţia ar fi mult mai proastă, iar 40% că ea ar fi mai proastă. De asemenea, 50% spun că situaţia ar fi mai proastă dacă nu ar mai exista primari, 45% spun că situaţia ţării ar fi mai proastă dacă nu ar exista Guvern,  43% spun că ar fi mai proastă dacă nu ar exista preşedinte sau dacă nu ar mai exista biserici, iar 36% că situaţi ar fi mai proastă dacă nu ar exista partide politice. Există şi un procent de 7% care spun că situaţia ţării ar fi mult mai bună dacă nu ar exista partide.

Citiţi sondajul Avangarde - format pdf

×
Subiecte în articol: politic