x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doctoru’ e luat de suflet

Doctoru’ e luat de suflet

de Lavinia Dimancea    |    04 Iun 2008   •   00:00
Doctoru’ e luat de suflet

"RĂZGÎNDENII" ● După ce partidul l-a abandonat pe cel care era dat primul ăn sondaje, acum PSD merge pe mîna lui Sorin Oprescu
După ce a refuzat să îl bage în cursa pentru Primăria Capitalei, PSD se întoarce la Sorin Oprescu şi îi promite oficial sprijin în turul al doilea. Singurul care a spus că nu îl susţine pe independent este Cristian Diaconescu, candidatul partidului din primul tur.



"RĂZGÎNDENII" ● După ce partidul l-a abandonat pe cel care era dat primul ăn sondaje, acum PSD merge pe mîna lui Sorin Oprescu
După ce a refuzat să îl bage în cursa pentru Primăria Capitalei, PSD se întoarce la Sorin Oprescu şi îi promite oficial sprijin în turul al doilea. Singurul care a spus că nu îl susţine pe independent este Cristian Diaconescu, candidatul partidului din primul tur.

Decizia privind susţinerea lui Sorin Oprescu a fost luată ieri de liderii PSD în Biroul Permanent Naţional (BPN), fără a fi supusă la vot şi fără să stîrnească discuţii aprinse. Mircea Geoană, cel care în timpul campaniei se arăta sceptic în privinţa sprijinirii lui Oprescu, a fost nevoit între timp să-şi revizuiască poziţa şi a anunţat la finalul şedinţei ceea ce Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Miron Mitrea susţinuseră încă de duminică seară. "Sprijinul nostru va merge către Sorin Oprescu. (...) Recomandarea noastră este clară şi adoptată fără probleme în BPN: aceea de a vota împotriva lui Blaga şi implicit de a vota cu Oprescu", a spus liderul PSD, explicînd că decizia pro-Oprescu se înscrie în "obiectivul principal" al partidului de "a bloca reprezentanţii dreptei şi, în special, ai PD-L". Dacă toţi ceilalţi membri ai conducerii partidului au acceptat mai mult sau mai puţin tacit, această poziţionare a PSD, Cristian Diaconescu, contracandidat al lui Oprescu în primul tur, le-a transmis liderilor social-democraţi că el nu îl susţine pe senatorul independent.  

"NU" FERM. "Programul meu diferă fundamental de ceea ce propune Sorin Oprescu, ca şi de cel al lui Vasile Blaga, motiv pentru care nu voi fi făţarnic prin a-mi abandona propriul program şi propriile idei, asociindu-mă la programul şi ideile altui candidat. Din punctul meu de vedere, nici Sorin Oprescu şi nici Vasile Blaga nu vor avea votul meu", a declarat Diaconescu. Înainte de şedinţă, acesta a fost însă mult mai vehement. "Eu nu am cum să merg cu Sorin Oprescu. Eu am un vot pe care îl voi exprima sau nu şi nu cred că un semnal dat dintr-o clădire poate da linia de conduită a electoratului în Bucureşti. Aici, oamenii judecă după alte criterii decît cele ale liniei de partid. Poate că domnul Oprescu va dori să ceară ajutorul PSD. Eu nu înţeleg ce doreşte PSD în relaţie cu un candidat care în afara faptului de a se disocia ieri de fantoma domnului Ion Iliescu, nu am auzit altă retorică în legătură cu PSD", a spus Diaconescu la Realitatea TV. Geoană a încercat să nu facă o dramă din faptul că Diaconescu se opune susţinerii lui Oprescu, afirmînd că "nu poţi să-i ceri cuiva care tocmai s-a întors din campanie să fie purtător de mesaj pe acest subiect". Ce i-a convenit însă mai puţin liderului PSD a fost poziţia publică a primarului Sectorului 2, social-democratul Neculai Onţanu, care a anunţat că el îl susţine în turul al doilea pe Blaga, şi nu pe Oprescu. "Sînt convins că Nicolae Onţanu s-a pripit", a reacţionat Geoană, explicînd apoi senin că este foarte posibil ca decizia de susţinere a PSD să-i aducă prejudicii de imagine lui Oprescu. "Dacă este prea ostentativă (susţinerea PSD – n.r.), este posibil să îi dăuneze. Am decis să avem o susţinere în sensul recomandării de vot, în rest e campania lui, e vaccinat, ştie să îşi facă destul de bine campania. Aici este deja un subiect în care excesul de sprijin pentru Oprescu riscă să-i dăuneze", a precizat liderul PSD.   

SPRIJIN REFUZAT.
În afara lui Oprescu, pesediştii au mai decis să susţină în turul al doilea şi pe ceilalţi contracandidaţi ai PD-L intraţi în Bucureşti în turul al doilea, respectiv pe liberalul Andrei Chiliman la Primăria Sectorului 1, şi pe conservatorul Cristian Popescu-Piedone la Primăria Sectorului 4. Chiliman a refuzat însă oferta PSD, spunînd că el "nu are nevoie de vreun îndemn din partea vreunui partid". "Nu candidez la Primăria Generală, ci la Sectorul 1, unde mi-am făcut treaba în ultimii patru ani, iar declaraţia domnului Geoană o văd ca pe o strategie de campanie pentru a-i scoate la vot pe cetăţenii din Sectorul 1 în favoarea lui Sorin Oprescu", a declarat Chiliman. Cît priveşte PC, Geoană a anunţat că liderii PSD se vor întîlni astăzi cu cei conservatori pentru a discuta, în baza protocolului de alianţă, strategia comună pentru turul doi al localelor şi pentru alegerile parlamentare.

SCOP
"E firesc ca Biroul Permanent să dea un mesaj de susţinere pentru Sorin Oprescu. Obiectivul este unul singur: blocarea PD-L şi a lui Băsescu"
Ion Iliescu - preşedintele de onoare al PSD

DISPUTĂ
"Nici Sorin Oprescu nu poate să fie altceva decît ceea ce este, dar nici Vasile Blaga. Nu este în Bucureşti o dispută între stînga şi dreapta, cea dintre Oprescu şi Blaga"
Călin Popescu Tăriceanu - liderul PNL

Scos din joc

Mădălin Voicu nu mai este începînd de ieri purtătorul de cuvînt al campaniei PSD. Voicu şi-a pierdut funcţia din cauza atacurilor lansate la adresa lui Mircea Geoană, ceea ce l-a făcut pe acesta să vină ieri la şedinţa BPN pornit să solicite retragerea lui din funcţie. "A existat recomandarea ca Mădălin Voicu să nu mai reprezinte campania PSD, în calitate de aşa-zis purtător de cuvînt al campaniei. A sărit calul, trebuie să înceteze să reprezinte campania din acest punct de vedere", a anunţat Geoană, adăugînd că decizia a fost luată în unanimitate de BPN. Voicu a declarat recent că Geoană bate apa în piuă, că "va trebui să deconteze la un moment dat" şi că PSD nu are nevoie de "legume".

Atac la Blaga

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a lansat ieri un atac dur la adresa candidatului PD-L la Primăria Capitalei Vasile Blaga, acuzîndu-l că este "insolent" şi "făţarnic", în replică la declaraţiile acestuia de luni conform cărora Iliescu, cel care a adus minerii la Bucureşti, vrea să obţină Capitala prin Sorin Oprescu. "Blaga a fost un insolent prin declaraţiile de ieri (n.r. – de luni). El, atunci, era membru al FSN, ca şi şeful său, Băsescu. Băsescu era secretar de stat şi apoi a fost ministru la a doua mineriadă", a spus preşedintele de onoare al social-democraţilor. Mai mult, el le-a reproşat lui Vasile Blaga şi lui Traian Băsescu că vin cu "formule" şi "lozinci" care au fost folosite la acea vreme de cei care erau interesaţi să destabilizeze ţara la trei săptămîni de la primele alegeri libere şi a explicat că venirea minerilor trebuie luată ca efect al unei cauze, iar această cauză a fost acţiunea anarhică, în spatele căreia stăteau forţele interesate în destabilizarea ţării. Potrivit lui Ion Iliescu, în acel moment, toţi membrii FSN şi toţi oamenii cinstiţi au fost îngroziţi de acţiunea de la 13-15 iunie, iar "venirea minerilor a fost motivată de ceea ce s-a întîmplat atunci, că ei, la rîndul lor, au apelat la violenţă, asta e altă treabă". "Iar Blaga, acum, îşi însuşeşte sloganurile celor care instigau la destabilizarea ţării. Nu este o făţărnicie curată din partea lui?", s-a întrebat retoric Ion Iliescu.

"PD-L a învins PSD"

PD-L a obţinut în aceste alegeri cel mai bun scor din istoria sa, şi-a dublat numărul de voturi faţă de 2004 şi a dovedit că este e singurul partid care a putut înfrînge PSD, a făcut ieri bilanţul alegerilor preşedintele PD-L, Emil Boc. "Pentru prima dată PD-L învinge singur, fără alianţe, PSD la votul politic pentru consiliile judeţene, precum şi la primarii municipiilor reşedinţă de judeţ şi sectoarele municipiului Bucureşti. De asemenea, PD-L învinge singur PSD la numărul de voturi pentru primari la nivelul întregii ţări", a declarat acesta, susţinînd că se reconfirmă statutul PD-L de "partid al primarilor", mulţi edili democraţi cîştigînd din primul tur, cu procente de la 60% la 80%. Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu (foto) a susţinut afirmaţiile lui Boc cu statistici care arată că, faţă de alegerile locale din anul 2004, PSD a pierdut aproximativ 800.000 de voturi, iar PD-L a cîştigat în opţiunile electoratului. Potrivit rezultatelor parţiale anunţate de BEC ieri, la ora 16:30, PD-L a obţinut 28,37% din voturile pentru consiliile judeţene, PSD – 28,04%, iar PNL – 18,66%, iar la preşedinţii de CJ, PD-L conduce cu 28,12% din voturi, faţă de 27,85% – PSD. În cazul primăriilor însă, PSD a obţinut 654 de mandate din primul tur, PD-L – 465 şi PNL – 352.

IZOLAREA PD-L. Emil Boc acuză însă o "refacere a coaliţiei celor 322 împotriva PD-L". "Strigătul de unire şi de luptă l-a dat nimeni altcineva decît Ion Iliescu, care a cerut deschis izolarea PD-L, refacerea coaliţiei celor 322", a afirmat el, amintind şi de Crin Antonescu, care-l susţine pe Oprescu, şi de Mircea Geoană, care-l susţine pe Andrei Chiliman, de PRM, care este împotriva PD-L. "Dacă votezi Oprescu, votezi Ion Iliescu, dacă votezi Ion Iliescu, votezi coaliţia celor 322", a spus  Boc. Cît despre premierul Tăriceanu, Boc afirmă că apropierea de PSD le-a adus acestuia şi doctrinei liberale "tot mai mult accente roşii". (Oana Stancu)

PNL îşi ghidează voalat electoratul  către independentul Sorin Oprescu

În seara alegerilor, Dan Radu Ruşanu îl împingea pe Ludovic Orban să anunţe că îl susţine în turul al doilea pe Sorin Oprescu. Crin Antonescu se repezea tot atunci să-şi anunţe opinia personală că Sorin Oprescu trebuie ajutat să cîştige Primăria Capitalei. La fel îndemna şi Puiu Haşotti, înainte de orice discuţie în cadrul conducerii partidului. La fel gîndea şi Norica Nicolai. Luni seară, cînd s-au reunit însă în şedinţă de Birou Politic, premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a tăiat tuturor elanul, luîndu-i pe Puiu Haşotti şi Crin Antonescu la întrebări. Isonul i l-a ţinut şeful de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, care le-a spus colegilor că, dacă vor să nu-şi ruineze şansele în Bucureşti, ar trebui să nu intre în lupta dintre cei doi candidaţi. Argumentul lui Olteanu a fost acela că Sorin Oprescu şi-a cîştigat voturile cu imaginea de independent şi, dacă toate partidele vor sări să-l sprijine, îi vor da apă la moară lui Vasile Blaga şi îl vor face să pară "singur împotriva tuturor". Deci strategia cîştigătoare este să nu i se dea un sprijin politic făţiş lui Sorin Oprescu. Ieri, într-o declaraţie de presă, Tăriceanu a aplicat fix această reţetă. A declarat că singura preocupare a PNL este ca Bucureştiul să aibă o administraţie capabilă să-i rezolve problemele, dar, fără să-l acuze nominal pe Vasile Blaga, a spus că în Capitală nu trebuie să se perpetueze situaţia actuală, în care Primăria asfaltează cu firmele prietene, administrează parcări cu firmele prietene şi îl ajută pe Constanda să construiască blocuri în parcuri.

ORBAN, ABSENT. Liberalii sînt foarte atenţi la situaţia din Bucureşti, pentru că aici sînt pe un teren nesigur. Deşi luni seară, la Biroul Politic, nu s-a discutat aproape nimic despre rezultatul lui Ludovic Orban şi al filialei Bucureşti, liderii liberali sînt îngrijoraţi. Cei mai vizibili lideri, adică premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, vicepreşedintele PNL Crin Antonescu, secretarul general Dan Motreanu sînt toţi parlamentari de Bucureşti, iar în toamnă intenţionează să candideze în colegiile din Capitală. Dar cum PNL, ca partid, nu a reuşit să obţină în Capitală decît 11,6% din voturi, cu mult sub cota de aproape 20% la nivel naţional, mandatele parlamentare ale unora dintre ei, în condiţiile votului uninominal, sînt în pericol. La şedinţa de luni, Ludovic Orban a lipsit, dar premierul Tăriceanu a încercat, cel puţin pentru moment, să-l apere, spunînd că, deşi candidatul liberal a avut unul dintre cele mai bune proiecte, votul bucureştenilor a fost unul politic. Şi ieri, în aceeaşi declaraţie de presă, Tăriceanu a explicat rezultatul mic din Bucureşti obţinut de PNL prin absenteismul electoratului de dreapta. (Monica Iordache Apostol)

Strategie

Liberalii au început deja să-şi creioneze strategia pentru alegerile parlamentare şi, profitînd de scorul de aproape 20% pe care l-au obţinut la nivel naţional, să încerce să se poziţioneze pe picior de egalitate cu PSD şi cu PD-L, fără să se mai asocieze cu nici unul dintre ele. Ieri, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că alegerile locale au făcut să rămînă doar trei partide importante: PSD, PD-L şi PNL. El a mai spus că PD-L "se dezumflă" lună de lună, iar pentru PSD votul este "inerţial", tendinţa fiind de descreştere. Tăriceanu a recunoscut că este dezamăgit de rezultatul de la Bucureşti, dar l-a scuzat pe Orban, pentru că a fost singurul candidat cu un program realist şi care a avut soluţii aplicate la problemele Capitalei.

×