x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Document. Ce conține Planul de Relansare Economică al Guvernului Orban

Document. Ce conține Planul de Relansare Economică al Guvernului Orban

01 Iul 2020   •   12:07
Document. Ce conține Planul de Relansare Economică al Guvernului Orban
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Guvernul a publicat, miercuri, 1 iulie, Planul de Relansare Economică, în cadrul căruia sunt promise investiții de peste 60 de miliarde de euro pentru infrastructua de transport, în următorii 10 ani, pentru autostrăzi, căi ferate, porturi și metrou.

De asemenea, printre măsurile propuse se mai numără oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții (cca 1 mld. euro), programe de finanțare nerambursabilă pentru IMM-uri (cca 1.1 mld. euro), programe de sprijin pentru agricultură (cca 400 mil. euro), programe de sprijin pentru investiții noi (1.5 mld. lei/an) sau relocarea companiilor.

Documentul propus de Guvern mai prevede înființarea Fondului Român de Investiții, cu o capitalizare inițială de 300 mil. euro și a Băncii Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții.

În educație, Guvernul promite investiții de 10 mld. de lei pentru modernizarea a 2500 de școli, construcția a 180 de grădinițe, 40 de campusuri școlare, 30 de cămine studențești, cât și amenajarea de grupuri sanitare în cadrul a 375 de școli.

În ceea ce privește Sistemul Energetic Național, valoarea investițiilor programate pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 mld. euro, de la producția de energie la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale și electricitate.

În sănătate, Guvernul Orban promite construirea primelor trei spitale regionale, în perioada 2021 – 2027, cu o valoare totală de 1,64 mld euro, precum și programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021 – 2027, cu un buget de aproximativ 17,5 mld. lei prin construirea, modernizarea sau reabilitarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, 25 de spitale județene și 110 spitale orășenești.

În ceea ce privește investițiile în dezvoltarea locală, Guvernul Orban promite extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, cu un buget de aproximativ 8 mld. lei, pentru perioada 2021 – 2027, extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, cu un buget de 1 mld. euro, în perioada 2021 – 2027, modernizarea și reabilitarea a aproximativ 20.000 de kilometri de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei și 7.000 de kilometri de drumuri județene, pentru care se vor aloca 12 miliarde lei.

De asemenea, sunt incluse în cadrul Planului de Relansare Economică reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, cu o valoare estimată de 8 mld. lei, consolidarea la nivel național a 300 de imobile cu risc seismic, modernizarea infrastructurii de termoficare în 15 unități administrativ teritoriale, locuințe pentru specialiști în sănătate, învățământ și alte categorii socio-profesionale și reabilitarea de monumente istorice, de patrimoniu cultural și sedii administrative.

Documentul poate fi consultat aici.

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis vor susține miercuri, 1 iulie, un eveniment în cadrul căruia va fi anunțat setul de măsuri pentru relansare economică.

×
Subiecte în articol: planul de relansare economica