x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Document intern al PD: Fuziune PNL-PD cu Basescu lider

Document intern al PD: Fuziune PNL-PD cu Basescu lider

28 Iul 2004   •   00:00

O analiza cuprinsa intr-un document intern al PD insista pe ideea innoirii vechii generatii de lideri ai partidului, cu exceptia lui Traian Basescu, care ar urma sa fie folosit ca vehicul de credibilitate pentru numele nou-promovate.

"Vechea generatie de lideri trebuie schimbata integral sau cel putin blocata in a accede pe listele pentru alegerile parlamentare. Acest proces de innoire trebuie sa inceapa in PD si, ulterior, sub presiunea precedentului, sa se extinda si catre PNL", se arata in documentul intern. In opinia autorilor, scoaterea in fata a vechilor nume ale guvernarii CDR prin plasarea lor in componenta viitorului guvern sau a cabinetului din umbra pe care il pregateste Alianta "poate insemna distrugerea eforturilor de pana acum". Documentul lanseaza si doua avertismente. Primul arata ca "un partid presupune existenta unui singur lider, iar in acest moment este clar ca o singura persoana are capacitatea de a sustine statutul de lider, iar acea persoana este Traian Basescu. Stolojan este doar o imagine, nesustinuta de atribute de forta. Adevarata sursa de credibilitate este Basescu. Coabitarea sa cu Stolojan in fruntea Aliantei creeaza in mod evident imaginea unui cuplu dezechilibrat". Documentul arata ca acest neajuns, de altfel important, poate fi "complet inlaturat in eventualitatea unei fuziuni care ar oferi lui Basescu posibilitatea sa isi asume plenar calitatea de lider si sa devina simbol unic al noii formatiuni".

De altfel Basescu este considerat "singurul care poate aduce voturi si unicul lider autentic al Aliantei". "Stolojan ar castiga cu greu in fata lui Nastase si a lui Vadim, insa Basescu i-ar invinge pe amandoi, fara probleme, intr-o confruntare electorala", se arata in document. Astfel se ajunge la al doilea avertisment, un nou argument in favoarea fuziunii dintre PNL si PD, nu neaparat in forma propusa de liberalul Valeriu Stoica: "Nu e cazul sa ne cramponam de doctrina sau de legatura cu Internationala Socialista. Dupa cum bine stim, nu ne putem baza oricum pe aceasta legatura fiindca nu avem relatii bune cu internationla si nici sansa de a le consolida in viitorul apropiat".

Referindu-se la PSD, documentul arata ca "eliminarea baronilor din prima linie poate deveni o lovitura foarte grea pentru Alianta deoarece se elimina principala tinta folosita pana acum. Orice atac legat de coruptia baronilor va fi mult mai greu de demonstrat". Documentul mai constata ca pesedistii din noua echipa de conducere a PSD sunt nume mai putin atinse de coruptie, ca nici Adrian Nastase nu mai poate fi usor de atacat, dupa cum nici semnalele de la UE nu par a mai fi critice la adresa luptei anticoruptie. "Nu mai exista vocea puternica a lui Michael Guest care sustinea mesajul Opozitiei in legatura cu coruptia".

NON GRATA

Documentul arata ca promovarea unor oameni din fostele guverne implicate in diverse scandaluri ii va permite PSD sa atace foarte credibil si puternic Alianta. De aceea, "nimeni de pe aceasta lista nu ar trebui sa faca parte din numele propuse pentru Parlament":

Radu Berceanu - scandalurile Sunoil si Pipera SA

Victor Babiuc - scandalul Bell Helicopters

Adriean Videanu - contractul Metrorex cu Marmosin

Anca Boagiu - problemele de la Autostrada Bucuresti-Pitesti

Teodor Melescanu - scandalul Costea

Paul Pacuraru - firma Eurocom Galati, in scandalul capuselor Sidex

Nini Sapunaru - scandalurile de la vama

Gheorghe Flutur - scandalul Romsilva Suceava

Calin Popescu Tariceanu - contractele cu CitroIn

Viorel Catarama - cazul SAFI
×
Subiecte în articol: basescu politic