x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarele lui Năstase încaieră PSD şi PD-L

Dosarele lui Năstase încaieră PSD şi PD-L

de Dana Piciu    |    05 Feb 2009   •   00:00
 Dosarele lui Năstase încaieră PSD şi PD-L

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins ieri cu zece voturi pentru respingere şi nouă împotrivă propunerea de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Adrian Năstase în cele două dosare de la DNA.



Dosarele "Mătuşa Tamara" şi "Zambaccian 2" ale lui Adrian Năstase aproape că i-a făcut pe deputaţii jurişti de la PSD şi PD-L, parteneri de guvernare, să se încaiere. Dezbaterile în Comisia juridică au fost extrem de aprinse, deputaţii de la PD-L cerând de la început ca această comisie să recomande în raportul său plenului începerea urmăririi penale pentru Năstase. De cealaltă parte, deputaţii PSD au susţinut că este necesar ca procurorul general să trimită conducerii Camerei probe noi în cele două dosare, pentru că, în majoritate, cele trimise deja sunt lovite de nulitate. După intervenţii de formă, reprezentanţii PNL din comisie au plecat, motivând că au o şedinţă de partid. La fel de liniştiţi au plecat alţi doi componenţi ai comisiei, un UDMR-ist şi o deputată a minorităţilor, lăsându-i de cei de la PSD şi PD-L la egalitate de 9 la 9 să se descurce. Singurul din afara arcului guvernamental care a rămas până la finalul şedinţei a fost deputatul minorităţilor naţionale Mircea Grosaru, cel care a şi înclinat balanţa la vot. Surprinzător, Grosaru a fost de partea PSD, iar când s-a supus la vot recomandarea de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase, propunerea a căzut cu 10 voturi pentru respingere şi nouă voturi pentru adoptare.  

POVESTE FĂRĂ SFÂRŞIT

Disputa nu s-a încheiat însă aici, preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, refuzând să supună la vot propunerea PSD ca Parlamentul să ceară noi probe procurorului general, pe motiv că acest lucru s-a făcut deja, iar Parchetul nu poate furniza noi probe până când nu începe urmărirea penală. Membrii comisiei au ţipat unii la alţii, iar Buda i-a tăiat de câteva ori microfonul pesedistului Florin Iordache. Văzând că nu reuşesc să-şi impună voinţa, democrat-liberalii s-au ridicat de pe scaune şi au părăsit şedinţa lăsând lucrurile nelămurite. A urmat o serie de acuzaţii, Florin Iordache susţinând că Daniel Buda a făcut un abuz nerespectând regulamentul Parlamentului şi refuzând să supună la vot propunerea sa. "Preşedintele de şedinţă a răspuns la o comandă pe care a primit-o din partea partidului, aceea de a-l trimite pe Adrian Năstase în judecată, pentru că intenţionează să participe la alegerile prezidenţiale", a spus Iordache. Întrebat de ce a votat alături de PSD, minoritarul Mircea Grosaru a spus că este convins că nu există suficiente probe pentru ca Năstase să fie urmărit penal.   

Situaţia lui Adrian Năstase a rămas neclară, iar discuţia se va muta săptămâna viitoare în Biroul Permanent care trebuie să o tranşeze. Daniel Buda va întocmi un raport care să recomande neînceperea urmăririi penale în cazul lui Năstase, având în vedere că propunerea de începere a urmării penale a picat la vot. De cealaltă parte, Florin Iordache va contesta modul în care a condus Buda şedinţa, fiind de părere că nu trebuie întocmit raport care să recomande neînceperea urmăririi penale atât timp cât comisia nu a votat asta. Iordache va contesta, de asemenea, faptul că Buda a refuzat să supună la vot propunerea sa de a se cere probe suplimentare Parchetului.

Ulterior, PSD a cerut reluarea şedinţei Comisiei juridice şi supunerea la vot a propunerii social-democraţilor, în caz contrar anunţând că îşi rezervă dreptul de a nu mai participa la şedinţele acestei comisii. În schimb, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a rugat Parlamentul să se pronunţe cât mai repede în ceea ce priveşte cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului Adrian Năstase.

×
Subiecte în articol: politic psd nastase