x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă va fi judecat de Tribunalul Bucureşti

Dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă va fi judecat de Tribunalul Bucureşti

10 Ian 2017   •   14:55
Dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă va fi judecat de Tribunalul Bucureşti

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, ca dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Instanţa supremă a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti după ce a constatat că nu are competenţa să îl judece, deoarece Vasile Blaga nu mai este parlamentar. 

Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. 

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar. În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL. 

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid. 

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională - prin licitaţii trucate - cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arată DNA. 

DNA Ploieşti a decis să îi cerceteze într-un dosar separat pe fostul primar Gheorghe Ştefan şi pe omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, adaugă Agerpres.

×
Subiecte în articol: vasile blaga tribunalul bucureşti ICCJ