x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul Miron Mitrea: CSM îndeamnă deputaţii să citească legea

Dosarul Miron Mitrea: CSM îndeamnă deputaţii să citească legea

de Violeta Fotache    |    23 Apr 2008   •   00:00

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a spus ca solicitarea Camerei Deputaţilor excede atribuţiilor stabilite prin lege în sarcina Consiliului. Pe scurt, CSM arată că nu are atribuţii în acest sens, dar trimite deputaţii să citească legea.

Solicitarea trimisă marţi de Camera Deputaţilor la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a cere indicaţii cu privire la modul de utilizare şi gestionare a documentelor din dosarul lui Miron Mitrea, a primit ieri un răspuns prin vocea preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu. Pe scurt, CSM arată că nu are atribuţii în acest sens, dar trimite deputaţii să citească legea.

Solicitarea Camerei Deputaţilor excede atribuţiilor stabilite prin lege în sarcina Consiliului, a spus Lidia Bărbulescu, acest for avînd “atribuţia de a asigura respectarea legii, dar numai în legătură cu desfăşurarea carierei profesionale a judecătorilor şi procurorilor”. CSM reaminteşte însă deputaţilor că, în conformitate cu “statutul şi atribuţiile stabilite prin lege, autoritatea solicitantă, respectiv Camera Deputaţilor, va proceda la utilizarea şi gestionarea actelor dosarului 49/P/2006 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu respectarea caracterului preponderent nepublic al urmăririi penale”.

DECIZIE DUPĂ PAŞTE. “Am luat act de punctul de vedere al CSM şi vom lua o decizie conform procedurilor legale şi regulamentare în primul Birou Permanent care se va întruni în data de 5 mai”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, imediat după aflarea poziţiei exprimate de şeful CSM. Toţi membrii BP vor fi special convocaţi pentru a evita crearea unei situaţii asemănătoare cu cea de marţi, cînd conducerea Camerei nu a putut lua o decizie privind cererea DNA referitoare la Miron Mitrea, din cauza lipsei de cvorum (au fost prezenţi şase din cei 13 membri). “Am primit ceea ce ni s-a prezentat a fi dosarul întreg al cauzei în cazul deputatului Miron Mitrea. Urmează să stabilim în ce măsură acest dosar poate fi transmis parlamentarilor din Comisia juridică sau parlamentarilor membri ai Camerei Deputaţilor (C.D.), pentru a se pronunţa. Vom cere punctul de vedere al CSM”, declara marţi Bogdan Olteanu, trimiterea dosarului penal la C.D. fiind o situaţie fără precedent. Răspunsul CSM prin care deputaţilor li se reaminteşte “caracterul preponderent nepublic al urmăririi penale” ar trebui să rezolve “dilema”.

×
Subiecte în articol: politic deputaţilor miron mitrea