x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Două săptămâni până la moțiunea de cenzură promisă. Cum arată aritmetica parlamentară în plină criză

Două săptămâni până la moțiunea de cenzură promisă. Cum arată aritmetica parlamentară în plină criză

de Ion Alexandru    |    03 Aug 2020   •   12:10
Două săptămâni până la moțiunea de cenzură promisă. Cum arată aritmetica parlamentară în plină criză
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a precizat, la finalul lunii iulie, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban urmează să fie depusă, în Parlament, până cel târziu în data de 14 august. Avertismentul pare să fi fost luat în serios de liberali, deoarece, la sfârșitul săptămânii trecute, Ludovic Orban s-a arătat deranjat de un astfel de demers, susținând că „nu există niciun motiv” pentru ca Executivul PNL să fie demis. Pentru a putea fi depusă moțiunea, Parlamentul trebuie convocat în sesiune extraordinară, iar succesul presupune adunarea a 233 de voturi. În acest moment, în Parlament, PSD, prin grupurile proprii, dar și prin parlamentarii PPUSL și cei ai ALDE, numără 214 senatori și deputați. Victor Ponta, care controlează 23 de parlamentari, a arătat, pe contul său de socializare, că „s-a săturat” așteptând ca social-democrații să depună moțiunea. UDMR, care s-a arătat dezinteresat de un asemenea demers, s-ar putea alătura moțiunii, după ce, zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a avut un atac virulent la adresa PSD și UDMR.

 

Partidul Social Democrat, care este autorul prezumtivei moțiuni de cenzură, are, la Senat, 71 de parlamentari, iar grupul PSD din Camera Deputaților, care înglobează și Gruparea Umanistă, și mai mulți deputați ALDE, numără 139 de aleși. Ceea ce înseamnă că, în acest moment, social-democrații se pot baza pe 214 parlamentari. De altfel, 202 dintre aceștia ar fi și semnat, încă de luna trecută, textul moțiunii ce urmează a fi depusă, conform declarațiilor liderului interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, până pe data de 14 august. Ciolacu a precizat că, deși s-a opus inițierii unei moțiuni de cenzură în perioada stării de alertă, consideră că nici măcar o criză politică nu ar genera un haos mai mare decât cel generat de un Guvern Orban în funcție.

Cele trei teme clare care stau la baza moțiunii sunt nedublarea, conform legii, a alocațiilor pentru copii, începând cu 1 august, lucru devenit deja certitudine, intenția de a nu se respecta, de la 1 septembrie, majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie, și modul în care Executivul liberal a gestionat pandemia.

 

Deși certat cu PSD, Ponta așteaptă depunerea moțiunii

Totuși, pentru ca o moțiune de cenzură să treacă, este nevoie de 233 de voturi. Acestea ar putea veni din partea parlamentarilor Pro România, chiar dacă, în perspectiva alegerilor locale, mai ales pentru București, relațiile dintre PSD și partidul lui Victor Ponta nu sunt tocmai cele mai cordiale. Cu toate acestea, Ponta a lăudat, la finalul săptămânii trecute, într- postare pe contul său de socializare, alegerea lui Vasile Dîncu în fruntea Comitetului Național al PSD, adăugând: „Despre PSD nu mai comentez nimic, până nu văd depusă moțiunea de cenzură. Deja m-am plictisit să îi aud în fiecare zi cum «o să depună»”. Senatorii și deputații Pro România numără 23 de parlamentari, care, adăugați celor de la PSD, PPUSL și ALDE, ar totaliza 237 de voturi.

După atacurile lui Klaus Iohannis, la adresa PSD, de la sfârșitul săptămânii trecute, în care președintele a reiterat o înțelegere între social-democrați și UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc, este posibil ca și reprezentanții Uniunii să-și reconsidere poziția față de o eventuală moțiune de cenzură. UDMR are 30 de senatori și deputați.

 

Orban vorbește și el despre o asemenea mișcare în Parlament

Amenințarea cu moțiunea de cenzură pare a fi luată în serios și de liberali, care, prin vocea lui Ludovic Orban, consideră că nu există motiv pentru un asemenea demers parlamentar. „Să vii să depui moţiune de cenzură, fără niciun fel de motivaţie palpabilă, să creezi instabilitate politică şi instituţională într-o situaţie de criză, arată iresponsabilitatea acestui partid care se numeşte PSD. Nu există niciun motiv pentru o astfel de moţiune de cenzură. Guvernul şi-a făcut datoria faţă de România cu vârf şi îndesat. Mergem în faţa românilor cu fruntea sus, putem să ne uităm în ochii oamenilor”, a precizat, sâmbătă, premierul Orban.

 

Social-democrații mai au nevoie de 19 voturi. 23 ar putea veni de la Victor Ponta. Alte 30, de la UDMR

×