x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea a vrut să demisioneze încă de săptămâna trecută, din cauza numirilor la MAI

Dragnea a vrut să demisioneze încă de săptămâna trecută, din cauza numirilor la MAI

03 Feb 2009   •   00:00

Liviu Dragnea a avut în vedere demisia încă de lunea trecută, când i-a trimis premierului propunerile privind şeful DGIPI – respectiv Ionel Georgescu – şi secretarul de stat în MAI, Mihnea Silvestru, refuzul lui Boc de a-i numi pe cei doi stând la baza deciziei de a renunţa la mandat.



Demisia lui Dragnea de la MAI ar avea la bază refuzul lui Boc de a-i nominaliza pe Ionel Georgescu şi Mihnea Silvestru la şefia DGIPI şi respectiv în funcţia de secretar de stat, diferende pe acest subiect apărând încă de la începutul săptămânii trecute, au relatat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Sursele citate au precizat că Boc ar fi refuzat să semneze aceste nominalizări, nici preşedintele Traian Băsescu nefiind de acord cu cei doi.

Aceleaşi surse susţin că Dragnea ar fi fost avertizat privind redeschiderea unor dosare, la DNA, în care a primit, deja, neînceperea urmăririi penale.

Ca urmare a acestei situaţii, ar fi apărut diferende în cadrul coaliţiei, care au trenat aproximativ o săptămână.

În urma acestor diferende, Dragnea ar fi ameninţat cu demisia din funcţia de ministru, el luând o decizie efectivă în acest sens - respectiv aceea de a demisiona - spre sfârşitul săptămânii, joi sau vineri, au arătat sursele citate.

Astfel, Dragnea ar fi dorit să îşi dea demisia în timpul reuniunii grupurilor PSD de la Sinaia, care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă, dar a fost rugat de Geoană să nu recurgă la acest gest.

Dragnea s-ar fi confesat, în timpul reuniunii de la Sinaia, unor prieteni apropiaţi, în ceea ce priveşte intenţia sa, dar a lăsat până în ultimul moment anunţul public, ceea ce a creat bulversare în partid, au spus sursele citate.

Deşi ştia de intenţia lui Dragnea, Geoană ar fi aflat că acesta va recurge efectiv la demisie cu câteva minute înainte de declaraţia de presă a ministrului demisionar, când a apucat să sune câţiva colegi de partid pentru a-i pregăti pentru acest lucru, au mai arătat sursele citate.

Sursele citate au arătat că Dragnea ar fi ştiut de aceste nominalizări – Ionel Georgescu, la DGIPI, şi Mihnea Silvestru – secretar de stat – încă din momentul în care a acceptat să preia funcţia de ministru, acesta fiind mandatul său.

Sursele menţionate au arătat că cei doi – Ionel Georgescu şi Mihnea Silvestru – ar fi susţinuţi de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea să ajungă ministru în schimbul nominalizării celor doi pe posturile enumerate.

Totodată, sursele citate au arătat că BPN al PSD i-ar fi validat pe cei doi în cadrul şedinţei de săptămâna trecută, numele lor fiind trimise, spre validare, premierului Emil Boc, încă de luni.

O altă variantă care circulă la nivelul partidului priveşte faptul că lui Dragnea nu i-ar fi convenit, odată ajuns ministru, să îi nominalizeze pe Ionel Georgescu la DGIPI sau pe Mihnea Silvestru secretar de stat, el avansând, ca urmare a refuzului lui Boc de a semna, oameni apropiaţi lui, pentru aceste posturi.

Sursele menţionate au arătat că acest lucru ar fi creat supărare la nivelul susţinătorilor lui Ionel Georgescu şi Mihnea Silvestru, urmarea fiind exercitarea unor presiuni asupra lui Dragnea, presiuni la care acesta nu a rezistat.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni dimineaţă, la Senat, că i-a transmis încă de săptămâna trecută premierului Emil Boc propunerea PSD pentru şefia DGIPI, în persoana lui Ionel Georgescu, Boc spunând, însă, că nu a primit nimic şi că nu ştie cine este Georgescu.

Mai mulţi lideri ai PSD, printre care liderul formaţiunii, Mircea Geoană şi preşedintele filialei Bucureşti, Marian Vanghelie, i-au reproşat, luni, premierului Emil Boc, tergiversarea numirii în funcţii guvernamentale a unor persoane propuse de social-democraţi.

Liderii PSD i-au reproşat lui Boc, luni, în timpul şedinţei Biroului Politic de Coordonare Centrală, că tergiversează numirea oficială a unor secretari de stat deja propuşi de PSD, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din PSD.

Aceleaşi surse au relatat că argumentul invocat de Boc a fost că PSD a înaintat propunerile de secretari de stat în MAI doar pentru Silvestru şi Georgescu, în timp ce el aştepta ca PSD să îşi reînnoiască propunerile pentru toate funcţiile de la vârgul MAI care îi revin potrivit protocolului.

Sursele menţionate au mai arătat că după ce Boc a motivat întârzirea numirilor prin faptul că aştepta de la PSD întreaga listă de propuneri pentru MAI, social-democraţii au decis să îi înainteze premierului, cel mai târziu marţi, prin Dan Nica sau prin ministrul Internelor Liviu Dragnea, lista completă a secretarilor de stat în MAI, care să îi includă şi pe cei trei reconfirmaţi de PSD în funcţii.

Aceleaşi surse au mai afirmat că liderii PSD şi Emil Boc au ajuns la un acord ca nici PDL, nici PSD să nu comenteze propunerile pentru diverse funcţii guvernamentale făcute de cele două partide, sub condiţia ca premierul să nu mai tergiverseze, sub diverse pretexte, oficializarea în funcţii a unor persoane propuse de PSD.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic psd sursele aratat dragnea