x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României

Dragnea: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României

30 Ian 2019   •   14:13
Dragnea: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României

Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României, circa 77 miliarde de lei, fiind aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, a anunţat, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Win-win situation" pentru autorităţile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA", a scris Dragnea pe Facebook.

El a susţinut că primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut.

"Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor, faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Şi bucureştenii vor avea mai mult decât înainte", a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a mai anunţat că "va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte".

"De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate", a subliniat preşedintele social-democraţilor.

Miercuri, o delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România a ajuns la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectului legii bugetului pe 2019.

Din delegaţie fac parte preşedintele AMR, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

"Cred că cea mai importantă este o rezolvare a problemei indiferent care este reprezentantul guvernamental ce doreşte să dialogheze cu delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România. Ceea ce s-a solicitat în întâlnirea de aseară cu domnul ministru de Finanţe şi cu domnul consilier de stat Darius Vâlcov considerăm că sunt sume rezonabile, acceptabile, care sunt necesare autorităţilor locale şi sub nicio formă nu cred că trebuie să închidem ochii şi să fim indiferenţi la faptul că vor pierde toate comunităţile bugete şi în acest an, aşa cum şi anul trecut s-a procedat la tăieri şi ni s-a promis că vom recupera anul acesta. Din nou, din păcate, vom avea nevoie să suportăm austeritate, în condiţiile în care în toate declaraţiile publice ni se prezintă o situaţie roz a finanţelor ţării", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea. AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu dragnea