x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea, despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a legii dării în plată a imobilelor ipotecate: Noi susţinem proiectul

Dragnea, despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a legii dării în plată a imobilelor ipotecate: Noi susţinem proiectul

29 Noi 2015   •   13:15
Dragnea, despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a legii dării în plată a imobilelor ipotecate: Noi susţinem proiectul
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat duminică, la PRO TV, întrebat despre posibilitatea retrimiterii în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis a proiectului de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, că social-democraţii susţin acest proiect în forma votată săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor.

"Noi susţinem acest proiect de lege, l-am votat în cunoştinţă de cauză şi cu toată încrederea (...) Nu obişnuiesc să comentez ipoteze, când o să avem o asemenea situaţie, putem discuta atunci", a afirmat Dragnea, întrebat despre posibilitatea retrimiterii în Parlament a proiectului de către şeful statului, în condiţiile în care Asociaţia Română a Băncilor a respins acest act normativ şi ar fi cerut preşedintelui Iohannis să îl conteste la Curtea Constituţională.

De asemenea, preşedintele PSD a reiterat că proiectul de lege este un act "de responsabilitate faţă de familiile care s-au împrumutat şi de dreptate şi de justiţie socială". "Noi susţinem sistemul bancar, nu avem nimic împotriva lui, dar politica noastră se îndreaptă spre oameni, adică toată legislaţia, toate măsurile guvernamentale, ar trebui să aibă ca efect final, cel puţin în viziunea noastră, o viaţă mai bună pentru oameni şi dreptate socială (...) Şi acum discutăm de un obiect, de un imobil, care a fost pus în garanţie. Dacă a fost luat în garanţie la o valoare, de ce nu este suficientă valoarea aceea? Descoperim acum că nu este suficientă valoarea aceea? Nu", a afirmat Dragnea.

El a amintit faptul că în anii de criză foarte multe familii şi afaceri au ajuns în ruină din cauza unor credite contractate anterior, suferind singure efectele recesiunii economice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile către bănci, în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, periclitează piaţa creditului imobiliar şi va restricţiona drastic accesul la creditare, atenţionează Asociaţia Română a Băncilor /ARB/, într-un comunicat de presă, transmis, miercuri, AGERPRES.

"Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această lege periclitează piaţa creditului imobiliar, cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat', se arată în comunicatul citat.

De asemenea, ARB, "ca reprezentantă a întregii comunităţi bancare', precizează că "în ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, această lege va avea consecinţe contrare şi va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale'.

"Această lege va avea, de asemenea, prin restricţionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontală asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare. Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%', notează ARB.

Asociaţia este de părere şi că legea adoptată contravine prevederilor din Constituţia României, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, şi Codului Civil. Astfel, această lege încalcă principiile ne-retroactivităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii legii, precum şi dreptul de proprietate prevăzute de Constituţia României.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: liviu dragnea parlament proiect