x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: E inacceptabil ca, în faţa Guvernului, grupuri organizate sprijinite de Opoziţie şi preşedinte să atace ordinea constituţională

Dragnea: E inacceptabil ca, în faţa Guvernului, grupuri organizate sprijinite de Opoziţie şi preşedinte să atace ordinea constituţională

11 Aug 2018   •   18:30
 Dragnea: E inacceptabil ca, în faţa Guvernului, grupuri organizate sprijinite de Opoziţie şi preşedinte să atace ordinea constituţională
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că este "inacceptabil" ca în faţa clădirii Guvernului "grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de şeful statului, să atace ordinea constituţională". 

"E inacceptabil ca în faţa clădirii Guvernului, în inima Capitalei României şi a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională. Jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului. Ei apără autoritatea, ordinea, statul de drept, instituţiile statului, suveranitatea şi independenţa ţării. Inclusiv dreptul de a protesta liber şi paşnic împotriva oricui. În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al PSD, vreau să asigur toţi cetăţenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democraţia, să suspende drepturile şi libertăţile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor şi să răstoarne, prin violenţă, ordinea în statul român", a transmis Dragnea, printr-o declaraţie de presă remisă AGERPRES. 

De asemenea, el a făcut un apel către cei care vor să manifesteze paşnic să evite grupurile violente. 

"Fac un apel la toţi cetăţenii care vor să manifesteze în continuare: manifestaţi paşnic. Evitaţi să vă alăturaţi grupurilor violente, evitaţi să vă puneţi în pericol propria persoană şi pe a apropiaţilor. Puterea se câştigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle şi foc", a spus Dragnea. 

Liderul PSD a adăugat că evenimentele violente din Piaţa Victoriei de vineri seara "nu pot fi încadrate în nicio formă de democraţie". 

"Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu 'Guvernul său", aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat. Prin această atitudine, preşedintele Iohannis dovedeşte încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine", a afirmat Dragnea. 

El a susţinut că "este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic a fost deturnată şi s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime". 

"Instituţiile statului trebuie să acţioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violenţele. Cu tot respectul pentru manifestanţii care vor să-şi exprime paşnic ideile, toată lumea trebuie să înţeleagă că România e un stat de drept, în care domneşte legea, iar această lege e impusă prin instituţiile consacrate de Constituţie. (...) Instituţiile însărcinate cu siguranţa cetăţeanului, cu ordinea publică şi cu respectarea legii trebuie să acţioneze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violenţă publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere", a punctat Dragnea. 

Liderul PSD a afirmat că a respectat şi va respecta întotdeauna dreptul constituţional al cetăţenilor de a participa paşnic la manifestaţii publice. 

"Dar este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită. Românii nu trebuie să fie obligaţi să trăiască într-o ţară frământată de violenţă şi dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creşterii economice, de o viaţă mai bună, de venituri mai mari, de siguranţă şi linişte, de un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor", a completat Liviu Dragnea.

×