x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Nu mă interesează subiectul Kovesi

Dragnea: Nu mă interesează subiectul Kovesi

de Ion Alexandru    |    26 Feb 2019   •   09:59
Dragnea: Nu mă interesează subiectul Kovesi
Sursa foto: Philippe BUISSIN

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, s-a aflat, ieri, la București, unde a efectuat o vizită la Palatul Parlamentului. Pe hol, acesta a dat nas în nas cu liderul PSD, Liviu Dragnea, cei doi având un scurt schimb de cuvinte, șeful Camerei Deputaților precizând, ulterior, că nu s-a discutat deloc despre subiectul Laura Codruța Kovesi si despre auderile care vor avea loc, astăzi, pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului European (EPPO). De altfel, Dragnea a ținut să siblinieze că această temă nu îl interesează.

Încă de dimineață, agențiile de presă dădeau ca sigură o știre potrvit căreia președintele PSD, Liviu Dragnea, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, ar fi avut o întâlnire stabilită cu președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, având ca obiect tema dezbaterilor de astăzi, din cadrul Comisiilor LIBE și CONT ale Parlamentului European cu privire la desemnarea noului șef al EPPO. “N-am avut nicio întâlnire stabilită. Ne-am întâlnit pe hol. E foarte important să nu mai fie confuzii; fake news. Ne-am întâlnit la nivelul “P” și am discutat două minute. Nu a discutat despre subiectul Kovesi și chiar nu mă interesează foarte mult acest subiect”, a declarat, Luviu Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă.

Claude Moraes este omul care o va audia, astăzi, pe Laura Codrua Kovesi. Președintele Comisiei LIBE a transmis tuturor membrilor acestei structuri, pe e-mai, detalii despre audierea candidaților la conducerea Parchetului European, care va avea loc astăzi, unde fiecare dintre cei trei pretendenți la fotoiul de procuror șef european va fi audiat câte 75 de minute, din care două treimi din timpul alocat va fi destinat secțiunii de întrebări și răspunsuri din partea Comisiei LIBE, iar o treime va fi alocată pentru Comisia CONT. Astfel, grupurile politice reprezentate în cele două comisii pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

Până în prezent, francezul Jean- Fracois Bohnert este favoritul

Pe lângă aceste detalii, Moraes a transmis membrilor Comisiei LIBE și scrisoarea lui Antonio Tajani, președinte al Parlamentului European în care făcea anunțul că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, se află pe lista scurtă a celor trei procurori care și-au depus candidaturile pentru acest post. În 4 februarie, Tajani scria că Kovesi se afla pe primul loc al preferințelor.

Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Reamintim că procurorul Jean-Francois Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter. După audierea de astăzi, mâine, pe 27 februarie, coordonatorii Comisiei LIBE se vor reuni într-o ședință pentru deliberări, iar, în urma negocierilor, un singur candidat urmează să fie propus votului Paramentului European, decizia fiind luată prin majoritate absolută.

 

 

×