x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea peţeşte UDMR să intre la guvernare

Dragnea peţeşte UDMR să intre la guvernare

de Sînziana Duţă    |    15 Mai 2017   •   14:33
Dragnea peţeşte UDMR să intre la guvernare
Sursa foto: TINA TUCUI / AGERPRES FOTO

Prezent în weekend la Congresul UDMR de la Zalău, Liviu Dragnea le-a propus maghiarilor să facă „pasul următor” de la colaborare parlamentară la cooptarea la guvernare, îndemnându-i totodată să rupă tradiţia şi să voteze candidatul PSD la prezidenţialele din 2019. Apropierea social-democraţilor de UDMR vine în contex­tul în care coaliţia de guvernare PSD-ALDE a început să scârţâie, iar C.P. Tăriceanu a produs numeroase dezacor­duri pe teme considerate esenţiale în Kiseleff.

Liviu Dragnea a declarat în cadrul Congresului UDMR care s-a desfășurat în weekend la Zalău că și-ar dori ca protocolul de colaborare dintre Uniune şi PSD să ajungă într-o nouă etapă, nefiind exlcusă cooptarea maghiarilor la guvernare după finalul primei sesiuni parla­mentare din 2017. „Am decis să avem o colaborare parlamen­tară care cred că se dovedește eficientă și cred că totuși ar trebui să ne gândim, Hunor, dacă nu cumva e oportun să facem și pasul următor, nu trebuie neapărat să decideți la congresul ăsta, dar trebuie să ne gândim”, a fost invitaţia lansată de liderul PSD. Mai mult, Dragnea le-a cerut membrilor comunităţii maghiare să voteze candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din 2019, în condiţiile în care la votul din 2014 maghiarii au votat împotriva fostului premier Victor Ponta care îşi asumase o campanie bazată pe naţionalism. „Știm foarte bine că membrii comunității dumneavoastră nu au votat până acum la prezidențiale un candidat din partea PSD, dar eu zic că pentru toate trebuie să existe un început. Nu am stabilit candidatul, dar până în 2019 poate reușim să vă convingem că candidatul nostru este cel pe care trebuie să îl votați”, a afirmat Dragnea în faţa liderilor UDMR. În noiembrie 2016, înainte de parlamentare, preşe­dintele PSD excludea categoric scenariul unei alianţe cu UDMR. „Eu nu vreau să facem alianță cu UDMR-ul la guvernare. Punct!”, spunea şeful PSD, după câteva contre electorale cu Kelemen Hunor. Dragnea a vorbit în weekend şi despre zvonurile privind o posibilă remaniere guvernamentală care i-ar viza printre alţii pe miniştrii Olguţa Vasilescu, Sevil Shhaideh, Viorel Ştefan, Tudorel Toader şi Toma Petcu. „Nu e obligatoriu să facem remanieri. O să avem o discuţie în partid în luna iunie, care nu e obligatoriu să se finalizeze cu propuneri pentru remaniere”, a explicat liderul PSD.

S-a rupt lanțul de iubire în coaliţie

Invitarea UDMR la guvernare este stra­tegia gândită de Liviu Dragnea pentru a mai tempera din „derapajele” lui C.P. Tăriceanu din ultima vreme. Relația dintre PSD și ALDE a suferit mai multe rateuri în ultima perioadă din cauza poziţionării preşedintelui Senatului pe temele sensibile pentru social-democraţi. Tăriceanu i-a luat apărarea ministrului Justi­ţiei, Tudorel Toader, în faţa criticilor venite din partea lui Liviu Dragnea şi s-ar fi opus demiterii lui Mișu Negrițoiu de la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru debarcarea acestuia, PSD a avut nevoie de votul liberalilor, oferind la schimb funcţia de viceguvernator al BNR pentru Eugen Nicolăescu. În plus, liderul ALDE s-a pozi­ționat și împotriva propunerii PSD de a introducere un impozit de 0% pentru salariile sub 2.000 de lei și unul de 10% pentru salariile de peste 2.000 lei. Contrele dintre Tăriceanu și Dragnea au devenit și mai intense după ce liderul ALDE a declarat că susține eliminarea totală a venitului minim garantat, caracterizându-l drept „o invitație la nemuncă”. Declarația președintelui Senatului l-a enervat teribil pe Dragnea, care i-ar fi reproșat acestuia că provoacă deliberat electoratul fidel al PSD.

La rândul lor, nici soci­al-democrații nu au făcut eforturi care să disimuleze neînțelegerile din cadrul coaliției. La sfârşitul lunii aprilie, niciun lider PSD nu a participat la Congresul ALDE în cadrul căruia Tăriceanu a devenit președinte unic și nici nu au trimis vreun mesaj de felicitare. La acel moment, Tăriceanu motiva absența pese­diştilor prin faptul că aceştia „au fost foarte ocupați”.

 

21 de deputaţi şi 9 senatori are UDMR după alegerile parlamentare din 2016. ALDE are 20 de deputaţi şi 9 senatori, cu un singur parlamentar mai puţin decât maghiarii.

 

Liviu Dragnea a îmbrăcat, ieri, la Năsăud, un port tradiţional teleormănean cu ie şi iţari. „Am fost alături de cei peste 10.000 de oameni îmbrăcați în portul tradițional, care și-au propus ca, de Ziua Costumului Popular, să intre în Cartea Recordurilor. O onoare și o mândrie pentru mine!”, a scris, pe Facebook, liderul PSD.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea