x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea pleacă în deplasare pe banii partidului

Dragnea pleacă în deplasare pe banii partidului

de Robert Kiss    |    18 Ian 2017   •   10:50
Dragnea pleacă în deplasare pe banii partidului
Sursa foto: DIANA OROS

Bugetele celor două camere ale Parlamentului vor scădea, în medie, cu aproximativ 20% faţă de anul precedent. Motivul principal este acela că numărul de parlamentari a scăzut faţă de legislatura trecută. Cei peste o sută de aleşi care nu se mai regăsesc în actualul legislativ vor aduce o economie de peste 140 de milioane de lei.

În principal, economia provine din sumele forfetare prevăzute pentru activitatea în cabinetele parlamentare (10.000 de lei pe lună), din cazarea pentru care Parlamentul plătea câte 4000 de lei lunar pe cap de ales, dar şi din sumele oferite pentru carburant (1400 de lei pe lună). Nu în ultimul rând, o economie importantă o reprezintă şi indemnizaţiile lunare în valoare de 5400 de lei, practic solda lunară încasată de fiecare dintre cei 122 de senatori şi deputaţi lipsă din legislatura 2016-2020. Astfel, la Senat bugetul aprobat de camera superioară este de 121 de milioane de lei, cu aproape 40 de milioane mai mic decât cel din 2016. Senatul va cheltui aproximativ un milion de lei pentru deplasări externe, sumă asemănătoare cu cea din trecut. Deasemenea, Senatul va cheltui 17 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, sumă în care intră materiale pentru curăţenie, furnituri de birou, carburant, dar şi reparaţiile curente. Pentru protocol, senatorii pot cheltui 300.000 de lei, în timp ce preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, va avea la dispoziţie, la fel ca în anii precedenţi, un fond de 200.000 de lei.

 

Cheltuială pentru pensii speciale

În schimb, faţă de bugetele precedente apar în plus cheltuieli pentru pensiile speciale ale foştilor senatori. Aproape 4 milioane de lei ne costă privilegiile pentru foştii senatori. Şi de partea cealaltă, la Camera Deputaţilor, este alocată o sumă importantă pentru pensiile speciale: 9,5 milioane de lei. Astfel, pentru pensiile speciale pe care şi le-au votat în mandatul trecut parlamentarii, doar în acest an vor fi alocaţi peste 3 milioane de euro.

 

Ora de dirigenţie pentru naivi

La Camera Deputaţilor, bugetul total va fi de 245 de milioane de lei faţă de 345 de milioane în 2016, din care cinci milioane sunt destinate pentru reparaţiile curente, un milion şi jumătate pentru carburant şi 500.000 de lei pentru materiale de curăţenie şi furnituri de birou. Pentru deplasările în străinatate ale deputaţilor se va cheltui în 2017 aproape un milion şi jumătate de lei, în timp ce pentru protocol există un buget de peste un milion de lei. Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, va avea la dispoziţie un fond de 200.000 de lei. Dragnea este primul deputat care va călători peste hotare în actuala legislatură. Liderul PSD va fi prezent vineri la ceremonia de învestire în funcţie a preşedintelui american Donald Trump, iar toate costurile cu deplasarea - transport, cazare, diurnă - vor fi suportate de PSD, susţine trezorierul partidului, Mircea Drăghici.La începutul mandatului, Dragnea îi avertiza pe aleşii PSD să nu cumva să se gândească la deplasări externe pe banii Parlamentului. „Eu, personal, nu cred că voi accepta vreo deplasare a vreunui coleg undeva cel puţin în primele şase luni de zile. Aţi candidat pentru Parlamentul României, nu aţi candidat ca să mergeţi în nu ştiu ce ţări exotice”, tuna Dragnea într-o şedinţă inaugurală a grupurilor PSD, transmisă în direct pe televiziuni.

Zilele trecute, liberalul Mihai Voicu a cerut în plenul Camerei refacerea sistemului electronic de vot achiziţionat în 2016, întrucât deputaţii votează şi astăzi prin ridicare de mână. Un alt deputat, Corneliu Bichineţ (PMP), a cerut serviciului tehnic să regleze temperatura interioară “pentru că este o toropeală îngrozitoare”, iar aleşii mai în vârstă “riscă să fie adormiţi înainte de vreme”.

 

Mihai Voicu, deputat PNL: Noi votăm în continuare prin ridicare de mână. Acele câteva sute de mii de lei pe care le-am cheltuit anul trecut pentru acest sistem de vot ne dorim să fie cât mai mult transpuse în practică prin votul electronic.

 

Corneliu Bichineţ, deputat PMP: Pentru a face economie şi activitatea noastră să fie mai eficientă, v-aş ruga să reglaţi temperatura pentru că este o toropeală îngrozitoare şi cei care sunt mai în vârstă - nu mă refer la mine, că sunt viguros - riscă să fie adormiţi înainte de vreme.

 

×