x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Proiectul de modificare a OUG 114 - schimbări privind sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie

Dragnea: Proiectul de modificare a OUG 114 - schimbări privind sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie

28 Mar 2019   •   22:20
Dragnea: Proiectul de modificare a OUG 114 - schimbări privind sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a OUG 114, care ar urma să fie discutat vineri în şedinţa de guvern, aduce modificări, între altele, în ceea ce priveşte sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

"O să vedeţi mâine textul ordonanţei, sunt modificări aduse, după discuţiile avute cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională, obiectivul nostru a rămas neschimbat, obiectivele, şi anume să crească nivelul de intermediere bancară, să scadă dobânzile, să crească nivelul de implicare a sistemului bancar în economia românească şi să existe nişte măsuri, nişte prevederi care să stimuleze băncile să investească sau să acorde credite pentru economia românească", a precizat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă, întrebat despre posibilitatea ca ordonanţa de modificare a OUG 114 să se afle pe ordinea de zi pe şedinţei de guvern de vineri.

Preşedintele PSD a adăugat că în ceea ce priveşte fondurile de pensii, ministrul de Finanţe a discutat cu companiile din domeniu.

"Au convenit să proroge primul termen până la care trebuia să fie majorat capitalul social, pentru ca împreună să găsească cele mai bune prevederi, pentru ca fondurile de pensii să înceapă să investească şi în altceva decât în titluri de stat, lucru convenit de ambele părţi", a spus Dragnea.

El a mai precizat că au fost întâlniri şi cu operatorii de telefonie mobilă.

"Aici este vorba despre o prevedere care se referă la o amendă foarte mare, care poate merge până la 10%, în condiţiile în care se încalcă prevederile legale privind autorizarea, dreptul de acces, tulburarea proprietăţii şi aşa mai departe (...) Pentru a se putea discuta şi despre alte lucruri, dar într-un mod serios, pentru că nu putem să trecem uşor cu vederea faptul că timp de 10 ani, acel 0,4% din cifra de afaceri care trebuia plătit de operatori nu a fost plătit şi vorbim de 4,7 miliarde de lei, adică un miliard de euro. Nu spun că sunt vinovaţi ei sau că a fost vinovat ANCOM-ul, dar faptul că nu cer banii ăştia reprezintă o problemă. Şi atunci, pentru a se putea discuta pe îndelete, probabil că şi aici va fi o prorogare a termenului, pentru a intra în legalitate în toate situaţiile în care ar putea fi şi, de asemenea, pentru a se realiza un pachet de prevederi specifice pentru această industrie, care să fie integrate în Legea 50, Legea disciplinei în construcţii, lucru convenit cu aceşti actori", a mai spus Dragnea.

Referitor la plafonarea preţului la gaze, preşedintele PSD a arătat: "S-a discutat şi, până la urmă, Guvernul, prim-ministrul vor decide astăzi, diseară, până mâine dimineaţă, dacă pentru consumatorii industriali se poate elimina plafonarea preţului la gaze".

El a adăugat că un alt pachet de modificări vizează Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, şi anume pentru administraţiile locale.

"Se vor include mâine şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru a putea avea acces şi pentru finanţarea reţelelor de gaze, pentru că localităţile s-au constituit în asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi nu erau prevăzute ca şi potenţiali beneficiari ai acestui Fond de 10 miliarde de euro. De asemenea, reţelele de iluminat public să fie în domeniul prioritar de investiţii şi de reparaţii şi întreţinere curentă", a mai declarat Dragnea.

AGERPRES

×