x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Iohannis au aceeaşi armă în războiul politic

Dragnea şi Iohannis au aceeaşi armă în războiul politic

de Gabriela Antoniu    |    18 Dec 2018   •   08:15
Dragnea şi Iohannis au aceeaşi armă în războiul politic

Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut depunerea unei plângeri împotriva şefului statului pentru înaltă trădare. Preşedintele Iohannis i-a cerut premierului Dăncilă să-i trimită de acum încolo ordinea de zi a şedinţelor de Guvern, în ideea că ar putea preveni emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. În demersurile lor, şi Dragnea, şi Iohannis şi-au luat ca aliat Constituţia României. Rămâne de văzut însă cui va da câştig de cauză contextul politic.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, duminică, lui Mircea Drăghici şi Florin Iordache, ca, după Anul Nou, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva preşedintelui Iohannis care a susţinut că nu suntem pregătiţi pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE. Lucrurile nu sunt aşa de simple, mai ales de când PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, iar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat un adversar al supendării din funcţie a preşedintelui.

Conform articolului 96 din Constituţie, “Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare”.

Liviu Dragnea i-a mai trasat o sarcină şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, chiar dacă i-a transmis-o sub forma unei întrebări. „Eu am o întrebare pentru domnul ministru Toader, nu este singura, pe care vreau să o transmită și prietenului Lazăr. În Constituția României scrie că președintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar nu scrie nicăieri în Constituție că nu poate fi cercetat, anchetat. Dom'le, de ce nu este chemat și anchetat? Nimeni nu mi-a spus că președintele nu poate fi chemat și anchetat”, a spus Dragnea. Conform articolului 84 alin 2, “Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”. Iar aceste prevederi stabilesc că “deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.

Totodată, în noiembrie 2014, după ce Gabriela Firea a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Băsescu şi a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate, Curtea a decis că preşedintele României se bucură de imunitate şi nu poate fi anchetat în timpul mandatului. “Curtea a reţinut că dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situaţie de prevederile art.84 alin.(2) din Constituţie, referitor la imunitatea preşedintelui României",a decis CCR. "Analizand semnificaţia juridică a instituţiei imunităţii, Curtea a constatat că aceasta este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri”, a motivat ulterior Curtea.

La rândul său, Iohannis i-a cerut ieri, printr-o scrisoare, premierului să-i transmită ordinea de zi a fiecărei şedinţe de Guvern. Conform articolului 87 din Constituţie, “Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”. Ori, pentru a şti dacă pe ordinea de zi se află astfel de probleme, şeful statului trebuie să fie informat. În plus, există un Regulament privind procedurile la nivelul Guvernului, care prevede la articolul 39, alin.3 că “agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică de către Secretariatul General al Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, tuturor membrilor Guvernului, conducătorilor altor autorităţi publice interesate, precum şi altor participanţi la şedinţa Guvernului, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului”.

„Astăzi, memoria martirilor Revoluţiei din decembrie 1989 este întinată de încercările disperate ale unor infractori, în frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia şi graţierea. România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire a partidului-stat", a afirmat ieri preşedintele Iohannis.

Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat ieri că preşedintele Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi poate să conducă şedinţele de Guvern, “dacă sunt pe ordinea de zi a celor şedinţe chestiuni care vizează competenţele sale prevăzute în Constituţie. Dacă nu au legătură cu domeniul de competenţă al domniei sale, am înţeles că Guvernul a spus că nu o să îl anunţe, motiv pentru care cred că procedat corect”. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a precizat însă că “întotdeauna, toate şedintele de guvern le-am ţinut cu respectarea Regulamentului, inclusiv a articolului 39".

Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat ieri, că în conducerea PSD s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri. El a explicat că a Consiliul Naţional al PSD "nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii", arătând însă că, dacă vor exista alte opţiuni, vor fi aplicate acelea.

Alina Gorghiu

Senatorul PNL Alina Gorghiu spune că atacurile PSD la adresa preşedintelui Iohannis trebuie privite strict ca o diversiune.“Tonul acesta antieuropean şi antidemocratic folosit aseară de majoritatea parlamentară PSD-ALDE (...) îmi arată că problema politică centrală este legiferarea acestei amnistii şi graţieri”, a declarat ieri Gorghiu.

Attila Korodi

Discursul lui Liviu Dragnea de la şedinţa Consiliului Naţional a avut "foarte mult iz politic" şi "puţine elemente care realmente vizează priorităţi actuale", a declarat Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR. El a mai spus că” povestea cu amnistia şi graţierea (şi titulatura aceasta) nu cred că este binevenită nicicum, mai ales soluţii de ordonanţă de urgenţă".

Victor Ponta

Liderul Pro România, Victor Ponta, a caracterizat discursul lui Liviu Dragnea, de la Consiliul Naţional al PSD, drept unul "delirant", cu "un clasic mesaj fascist şi naţional-socialist însoţit de glume stupide şi multă paranoia". El a mai spus că Dragnea a fost “capabil să vândă chiar Guvernul şi să negocieze cu Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş doar ca să schimbe din funcţia de premier “.

 

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Klaus Iohannis