x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Iohannis au stabilit instituţiile care vor fi transferate către autorităţile locale

Dragnea şi Iohannis au stabilit instituţiile care vor fi transferate către autorităţile locale

de Mediafax    |    08 Oct 2013   •   17:54
Dragnea şi Iohannis au stabilit instituţiile care vor fi transferate către autorităţile locale

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohanis, au stabilit, marţi, într-o discuţie care a durat circa patru ore, care sunt instituţiile care vor fi descentralizate şi vor fi transferate de la ministere către autorităţile locale.

"Am avut o discuţie foarte bună, din punctul meu de vedere, despre descentralizare. Am hotărât împreună, cele două echipe din partea PSD şi din partea PNL, care sunt ministerele de la care dorim să fie transferate atribuţii şi competenţe şi chiar instituţii către autorităţile locale", a spus Dragnea, după finalizarea discuţiilor, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Iohannis.

El a precizat că s-a convenit, ca principiu general, ca toate competenţele de inspecţie şi control să nu fie tranferate, acestea urmând să rămână şi pe viitor la nivelul ministerelor.

Astfel, potrivit lui Dragnea, de la ministerul Sănătăţii, Direcţiile Judeţeane de Sănătate Publică vor trece sub autoritatea Consiliilor judeţene, ca şi Centrele Judeţene de Aparatură Medicală, Centrele de Diagnostic şi Tratament, Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate.

În ceea ce priveşte Ministerul Agriculturii, Dragnea a spus că actualele Direcţii Agricole, fără Unitatea Fitosanitară, precum şi Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrochimice, Casele Agronomlui, Camerele Agricole actuale, care sunt în subordinea Consiliilor Judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean..

Referitor la Ministerul Mediului, Dragnea a spus că Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului şi Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură vor fi transferate la autorătile locale, precum şi administrarea, şi nu proprietatea plajelor turistice, maritime, fluaviale.

În ceea ce priveşte Ministerul Muncii, Dragnea a spus că s-a intenţionat să se treacă sub autoritatea structurilor locale Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale.

El a spus că s-a convenit ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire cu ministrul de resort, Mariana Câmpeanu, aceasta transmiţând că ar putea apărea probleme dacă se vor descentraliza aceste două structuri.

Referitor la Ministerul Tineretului şi Sportului, Dragnea a spus că vor trece sub autoritarea locală Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor.

El a spus că bazele sportive, taberele şi casele de cultură ale studenţilor vor trece, ca patromoniu, în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz.

În ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, Dragnea a spus că se va descentraliza administrarea porturilor fluviale, iar Metrorex va trece sub autoritatea CGMB.

"Am discutat despre ordinea publică, am stabilit să avem săptămâna viitoare o discuţie cu domnul ministru Radu Stroe. Am convenit să lucrăm până săptămâna viitoare la o îmbunătăţire a Legii Poliţiei Locale, având ca obiectiv esenţial ca în comunităţile din oraşe şi municipii nivelul de ordine publică să fie mai ridicat", a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte ministerul Culturii, Dragnea a spus că se vor descentraliza Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, care vor trece sub autoritatea Consiliilor Judeţene, precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic, care vor trece în patromoniul Consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, pe care ministerul de resort intenţionează să le păstreze la nivel central.

Dragnea a mai spus, referitor la Autoritatea Naţională pentru Turism, competenţele de autorizare şi clasificare în Turism vor trece la Consiliile Judeţene.

El a mai spus, în ceea ce priveşte Ministerul Educaţiei, că se va specifica mult mai clar în lege ca organizarea învăţământului tehnic şi profesional să intre în competenţa Consiliilor Judeţene.

În ceea ce priveşre imobilele, el a arătat că palatele şi cluburile copiilor vor trece în domeniul public local, judeţean sau local, după caz, ca şi cluburile sportive şcolare. 

×