x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Ponta au imunitate la Codul de Etică

Dragnea şi Ponta au imunitate la Codul de Etică

de Diana Lazăr    |    28 Oct 2016   •   21:28
Dragnea şi Ponta au imunitate la Codul de Etică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Reforma din PSD şi curăţarea listelor de candidaţi la alegerile parlamentare de numele cu probleme penale s-a făcut doar de ochii lumii. Codul de integritate al partidului s-a aplicat doar în cazul celor indezirabili. Altfel, listele au ramas presărate cu oameni cu dosare penale, în frunte cu Liviu Dragnea - condamnat cu la închisoare cu suspendare şi Victor Ponta - trimis în judecată şi aflat sub control judiciar.

Însuşi şeful PSD, Liviu Dragnea, deschide lista de candidaţi la Camera Deputaţilor în judeţul Teleorman, cu toate că are la activ o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare şi este trimis în judecată în dosarul fostei sale soţii. Lui Dragnea nu i se aplică însă interdicţia de a candida pe motiv că ÎCCJ nu l-ar fi condamnat pentru fapte de corupţie, ci pentru că “a scos lumea la vot” la Referendumul din 2012. Nici lui Victor Ponta nu i se aplică regulile interne, deşi fostul premier se află sub control judiciar în dosarul Tony Blair, iar pentru măsurile preventive interdicţia de a candida este extrem de clară în Codul de integritate al PSD. Întrebat ce for i-a dat această dispensă fostului lider PSD, Liviu Dragnea a dat-o cotită, evitând să răspundă. La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, va deschide listea pentru judeţul Dolj la Camera Deputatilor, deşi este trimisă în judecată într-un dosar în care este acuzată de fapte de corupţie. Cum însă dosarul nu este finalizat, Vasilescu poate candida. Iar Liviu Dragnea a anunţat deja că primarii PSD care vor obţine mandate de senatori sau deputaţi trebuie să aleagă Parlamentul pentru că el nu crede în “locomotive (n.r. - electorale), tractoare şi tractoraşe”.

Prahova, campioană la penali

Judeţul care i-a trimis pe Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma în Parlamentul României nu se dezice de vechile obiceiuri. PSD Prahova deschide lista la Senat cu Radu Oprea, în prezent membru al Legislativului. El este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani într-un dosar în care prejudiciul se ridică la 220.000 de lei. Pe lista de la Camera Deputaţilor, un loc eligibil îi revine administratorului public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, urmarită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro. În acelasi dosar sunt implicaţi mai mulţi membri ai familiei Cosma, cea care a controlat ani de zile judeţul Prahova. Andreea Cosma, sora deputatului Vlad Cosma, cercetată penal în acelaşi dosar, este şi ea pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor, însa pe locul al şaptelea, considerat neeligibil. Surse din PSD au declarat pentru Jurnalul Naţional că fiica baronului Cosma va fi în mod cert deputat pentru că se vor retrage după alegeri candidaţii de pe poziţiile cinci şi şase. Totul a fost un aranjament, astfel ca Andreea Cosma să nu atragă prea mult atenţia presei şi să-i fie validată pe nevăzute candidatura la centru.

Constanţa deschide cu un cercetat

Şi la Constanţa, un alt judeţ cu multe probleme penale pentru PSD, lista pentru Camera Deputaţilor este deschisă de Iulian Iancu, cercetat penal în dosarul fostului judecator CCR, Toni Grebla. În actualul mandat de parlamentar, Iancu reprezintă judeţul Bacău, acolo unde nu şi-a mai găsit loc pe liste. Dacă pentru unii Codul de Integritate nu se aplică, pentru alţii a avut valoare de lege.

Aşa se face că lui Ion Călinoiu, fosul şef al CJ Gorj, i s-a interzis să candideze la Senat pentru că a primit o condamnare cu suspendare în primă instanţă într-un dosar cu ANI, sentinţă de care s-a aflat chiar în timpul şedinţei Comitetului Executiv în care s-au validat listele. Un alt eliminat pe motiv de condamnare penala este Ioan Cindrea, fostul şef al CJ Sibiu, care iniţial urma să deschidă listele pentru Camera Deputaţilor. Cum i s-a interzis prin vot acest lucru, Cindrea a părăsit furios şedinţa şi a demisionat din funcţia de preşedinte al organizatiei Sibiu.

Liviu Dragnea despre cazul lui Victor Ponta: Da, există această derogare. Vorbiți cu Cioloș să ne atace la Curtea Constituțională, că am înțeles că are deja o echipă care numai asta face — atac la Curte pentru orice.

×