x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drepturile maghiarilor - Schimb de acuzatii intre Budapesta si Bucuresti

Drepturile maghiarilor - Schimb de acuzatii intre Budapesta si Bucuresti

29 Iul 2004   •   00:00

Intr-un articol publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet, Romania este criticata ca nu respecta drepturile minoritatilor, informeaza Rador.

Articolul "Inainte, Romania", semnat de István Pataky, comenteaza ca nici unul din guvernele postcomuniste de la Bucuresti nu a initiat in mod voluntar vreun articol de lege privind drepturile minoritatilor si avertizeaza ca a sosit momentul ca Romania sa respecte criteriile de aderare la UE, daca vrea sa devina membra a acesteia in 2007. Autorul scrie ca, de la caderea comunismului, maghiarii din Transilvania au beneficiat de mai multe masuri bune, dar si de mai multe rele. Jurnalistul continua spunand ca nici un partid postcomunist din Romania nu ar fi initiat de bunavoie nici un fel de legi sau masuri care sa influenteze pozitiv situatia maghiarilor si ca toate legile privind drepturile minoritatilor au fost adoptate doar ca urmare a negocierilor UDMR cu partidele de la putere sau la presiunile strainatatii.

INEFICIENTA. István Pataky comenteaza insa ca negocierile UDMR nu s-au dovedit suficient de eficiente de vreme ce nu au dus la infiintarea unei universitati de stat in limba maghiara si nici la autonomia regiunilor locuite de maghiari. Jurnalistul ungar acuza UDMR ca ar fi interesat mai mult de obtinerea unor pozitii politice.

NEMULTUMIRI. Pe de alta parte, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat la Izvoru Muresului ca partidele politice romanesti nu au o oferta si un program clar in ceea ce priveste problemele maghiarilor, cum ar fi utilizarea limbii materne, invatamant, cultura sau drepturi specifice, idei care nu sunt cuprinse insa in programul nici unei formatiuni politice. El a respins ideea lansata la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, potrivit careia maghiarii ar fi mai bine reprezentati daca politicienii lor ar intra pe listele partidelor nationale romanesti. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: politic