x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drobul de sare al graţierii redevine psihoză

Drobul de sare al graţierii redevine psihoză

de Monica Stoica1    |    18 Iul 2018   •   10:32
Drobul de sare al graţierii redevine psihoză
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni pentru discuţii, întâlnirea cu premierul urmând a avea loc miercuri dimineaţă, informează Administraţia Prezidenţială. Motivul pentru care preşedintele cere această întrunire urgentă ar fi întrucâtva explicabilă după ce s-au răspândit speculaţii pe marginea unor ordonanţe controversate pe care Guvernul le-ar putea emite până la finalul sesiunii extraordinare

Informaţia despre şedinţele de guvern puse la cale în sesiune extraordinară a creat vâlvă în condiţiile care Parlamentul este până joi în sesiune extraordinară şi doar în această perioadă mai poate emite ordonanţe de urgenţă. Marţi, miniştrii s-au strâns într-o şedinţă pentru care. formal, motivul era o OUG privind mediul, anunţată de Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, în presă au apărut speculaţii cum că Executivul pregăteşte în timpul sesiunii extraordinare care va dura până în 19 iulie ordonanţe atât pentru Codul Penal, cât şi pentru amnistie şi graţiere. Pesemne temător în ceea ce priveşte hotărârile Guvernului, Klaus Iohannis vrea să se asigure într-o întâlnire bilaterală cu premierul Dăncilă că Executivul nu va da ordonaţele cu pricina.

Tahicardie şi tragism pentru #rezist

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, că, deşi pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Exacutivului nu s-a aflat o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, ideea de amnistie şi graţiere „nu ar fi de neconceput” deoarece s-a mai făcut în România. Liderul ALDE spune, totuşi, că o astfel de decizie trebuie analizată minuţios. „Totuşi de ce nimeni nu confirmă (informaţiile că Guvernul ar urma să dea o OUG pentru amnistie şi graţiere – n.r.)? Pentru că nu s-a confirmat subiecul. Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima dată când se întâmplă”, a declarat Tăriceanu. Speculaţiile au fost, astfel, hrănite din plin, iar cea mai „abominabil” deznodământ care s-a rostogolit pe Facebook, printre prostetarii #rezist, ar fi că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să-şi dea singur amnistie şi graţiere prin OUG, însă premierul Viorica Dăncilă se opune. Vestea a declanşat zarva. S-au anunţat proteste în Piaţa Victoriei cu lozinci scoase de la naftalină: „Alertă! OUG 13 se întoarce!”

Discuţia dintre Iohannis şi Dăncilă are loc după ce săptămâna trecută preşedintele CE Jean Claude Juncker i-a îndemnat să ajungă la un consens politic. Ultima dată când Viorica Dăncilă a fost chemată oficial la Cotroceni a fost în luna mai, pentru consultări pe aspecte ce ţineau de politica externă, inclusiv relocarea Ambasadei României din Israel.

×
Subiecte în articol: intalnire dancila si iohannis