x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DUPĂ OPREA, POTOPUL / Au zburat din PSD şi Neţoiu, şi Pandele...

DUPĂ OPREA, POTOPUL / Au zburat din PSD şi Neţoiu, şi Pandele...

de Lavinia Dimancea    |    17 Ian 2009   •   00:00
DUPĂ OPREA, POTOPUL / Au zburat din PSD şi Neţoiu, şi Pandele...

Marian Vanghelie a reuşit să decapiteze filiala Ilfov. După demisia lui Gabriel Oprea, Gigi Neţoiu şi Florentin Pandele au plecat şi ei din PSD, primul anunţându-şi demisia după ce primise ordinul de excludere din partid. Următorul pe lista demisionarilor ar putea fi Anghel Iordănescu.



Decizia de excludere a lui Gigi Neţoiu din PSD a fost luată ieri de Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD, la propunerea omului lui Vanghelie, Doru Giugula. Bucureşteanul l-a acuzat pe Neţoiu, vice al filialei Ilfov şi apropiat al lui Gabriel Oprea, că a instigat organizaţia "la nesupunere" prin acţiunea spontană organizată la începutul săptămânii la sediul din Kiseleff, ceea ce, în opinia sa, este "o încălcare gravă a statutului PSD". "Fotbalul este una, politica este alta", a spus Giugula despre cel pe care Vanghelie îl indentificase deunăzi cu "crima organizată", explicând că "la o asemenea faptă, atât de gravă, s-a decis excluderea sa din partid, fără dubiu". "Oameni de genul Neţoiu nu au ce căuta în partidul nostru", a declarat Giugula, după ce Comisia a hotărât să trimită organizaţiei Ilfov propunerea de excludere a lui Neţoiu din PSD, cerându-i să verifice dacă acesta a acţionat singur la denigrarea conducerii partidului sau a fost instigat sau susţinut de alte persoane.

VICTORIA "VANGHELISMULUI"
La scurt timp însă de la decizia Comisiei, Neţoiu a anunţat că el a demisionat din PSD încă de joi. "Eu mi-am dat de ieri demisia din PSD, pentru că am venit cu domnul Gabriel Oprea şi plec cu domnul Gabriel Oprea. Dar am vrut să văd până unde poate să meargă «vanghelismul» din PSD", a declarat Neţoiu pentru Mediafax, anunţând că vor mai fi şi alte demisii din partid, printre acestea probabil şi cea a lui Anghel Iordănescu. Acesta din urmă nu a dorit însă nici să confirme, nici să infirme, declarând că va face declaraţii doar la sediul Senatului sau la cel al PSD. În schimb, şi-a anunţat în direct, la televizor, demisia din PSD primarul localităţii Voluntari, "generalul" Florentin Pandele. "Eu îmi anunţ demisia din partid. Dacă s-a ajuns ca PSD să fie restructurat, disciplinat, aranjat de maniera în care s-a procedat azi, cred că lucrurile au fost scăpate de sub control", a spus Pandele la Realitatea TV. Pandele i-a luat apărarea lui Neţoiu, precizând că nu acesta a organizat protestul de la sediul din Kiseleff ci că el este vinovatul. "Eu sunt vinovat pentru organizarea acelui miting. A fost o manifestare în care nu s-a scandat nimic împotriva partidului, a fost o acţiune spontană în care s-a scandat PSD, Gabriel Oprea, Ilfov", a arătat Pandele. Dacă demisionarii vor pleca la PD-L sau în altă parte, rămâne o necunoscută, Neţoiu declarând doar că deocamdată nu se pune problema să se orienteze către "o altă grupare politică".

OPREA, PREA PUŢIN IMPORTANT
Anuţul demisiilor pe bandă rulantă  din PSD Ilfov apare la nici 24 de ore de la plecarea din partid a şefului filialei, Gabriel Oprea, cel care ar fi trebuit să fie ieri subiect de excludere la Comisia de Integritate Morală. Oprea a explicat joi seară că a recurs la gestul demisiei pentru că nu vrea să supună echipa pe care a format-o, organizaţia pe care a condus-o, presiunilor venite de la centru şi ameninţărilor cu dizolvarea. Liderul PSD, Mircea Geoană, nu a vrut ieri să comenteze prea mult demisia lui Oprea, spunând că, prin decizia sa, acesta a încercat să evite o decizie a partidului, "un moment mai puţin plăcut când s-ar fi întâlnit Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală să discute cazul domniei sale". "Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne preocupăm pentru înlocuirea domniei sale la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pentru continuarea activităţii noastre", a minimalizat Geoană demisia lui Oprea.

Patru candidaţi pentru şefia Internelor


Vicepreşedintele PSD Ion Stan a declarat ieri că Marian Săniuţă, Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea reprezintă cele trei candidaturi care vor fi supuse votului Comitetului Executiv Naţional al partidului pentru a ocupa funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor în locul lui Gabriel Oprea. Lor li se adaugă vicepremierul Dan Nica, susţinut de Mircea Geoană.

"Sunt trei candidaturi care vor fi supuse votului Comitetului Executiv Naţional: Marian Săniuţă, Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea. Dacă ar fi să ne dorim un jurist, ar trebui să-l alegem pe Şerban Nicolae, dacă am dori să ne alegem un om care ştie administraţie, ar fi Dragnea, iar dacă am dori un om cu experienţă, cele şase-şapte luni de mandat ca ministru de Interne i-au conferit lui Săniuţă experienţa necesară şi ar trebui să fie el. Deci fiecare dintre candidaţi prezintă avantaje", a afirmat liderul PSD Dâmboviţa citat de Agerpres. Stan a precizat că nu are nici o preferinţă pentru vreunul dintre cei trei nominalizaţi. "Nu lucrez pe preferinţă. Vreau să văd ce proiecte propune fiecare candidat", a adăugat el.

NICA, PREFERAT DE GEOANĂ

Potrivit unor surse din partid, în cărţi este şi vicepremierul Dan Nica, în prezent şi ministru interimar de Interne. Aceleaşi surse susţin că liderul PSD, Mircea Geoană, l-ar prefera pe Nica, pentru care a primit asigurări că nu va întâmpina vreo opoziţie din partea Cotroceniului. Dan Nica este apropiat de Mircea Geoană şi, în plus, are avantajul că a fost deja validat de forurile de conducere ale partidului ca membru al Guvernului. De altfel, prin faptul că, deşi interimar, l-a împuternicit să vină cu nominalizări la nivelul secretarilor de stat şi şefi de direcţii subordonate din Ministerul de Interne, Geoană a dat un semnal de suţinere a lui Nica pentru postul de ministru plin.  

Contrar afirmaţiilor lui Stan, liderul PSD Mircea Geoană a declarat joi seară că la Comitetul Executiv Naţional al partidulului, convocat luni pentru a desemna, prin vot, candidatul pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, "va fi o singură propunere şi va exista unanimitate pe propunerea respectivă". El a arătat că în interiorul partidului vor continua consultările pe tema nominalizării candidatului la MAI şi în acest week-end. (Carmen Vintilă)

×
Subiecte în articol: politic psd geoană netoiu oprea