x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dupa Yalta vine Haga?

Dupa Yalta vine Haga?

10 Iul 2004   •   00:00

Autoritatile romane si cele ucrainene au inceput ieri, la Yalta, o noua runda de negocieri pentru incheierea acordului pentru delimitarea zonelor economice exclusive platoului continental in Marea Neagra. Daca nu se va ajunge la o solutie amiabila, problema va fi supusa spre solutionare Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

DANA PICIU

Negocierile romano-ucrainene pentru delimitatea platoului continental din Marea Neagra au inceput in urma cu 6 ani, in 1998, imediat dupa intrarea in vigoare a tratatului politic de baza dintre cele doua tari, dar inca nu s-a ajuns la un rezultat. Daca nici noua runda de negocieri, care a inceput ieri, la Yalta, nu va duce la identificarea unor solutii acceptabile pentru ambele state, este posibil ca problema delimitarii zonelor economice exclusive platoului continental sa fie supusa spre solutionare Curtii Internationale de Justitie de la Haga, autoritatile romane invocand in repetate randuri aceasta modalitate de rezolvare a diferendelor.

DECLARATIE. Inainte de inceperea negocierilor de ieri, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a declarat ca se asteapta la "o prima discutie serioasa si documentata tehnic" cu partea ucraineana. "A existat un semnal in aceasta directie. Inca nu avem pus la dispozitie documentarul tehnic al intentiilor partii ucrainene. Este foarte important sa stim ceea ce preconizeaza partea ucraineana in detaliu. Vom vedea care sunt planurile reale, iar dupa aceea vom avea si o discutie bilaterala la nivel politic. Il astept pe ministrul de Externe ucrainean la Bucuresti saptamana viitoare, la 14 iulie, si sunt convins ca vom incerca sa avem un plan bilateral, o intelegere mai buna a acestui fenomen", a spus Geoana.

DEMERSURI. El a adaugat ca in paralel autoritatile de la Bucuresti continua demersurile pe langa instantele internationale, pentru a fi sigure ca lucrarile autoritatilor ucrainene la canalul Bistroe nu vor pune in pericol "echilibrul foarte fragil ecologic si de biodiversitate al Deltei Dunarii".

×
Subiecte în articol: politic